Αντιπαράθεση Κ. Μητσοτάκη-Π. Καμμένου για ΠΓΔΜ

18:51 11/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σημείο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για ασυμφωνία των δύο εταίρων σε κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, αυτό των Σκοπίων, αποτέλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Πάνου Καμμένου για την επίσημη θέση σχετικώς με το όνομα της πΓΔΜ.

Έθεσε δε θέμα δεδηλωμένης και

κάλεσε τον πρωθυπουργό να λάβει ο ίδιος θέση καθώς -όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αμφισβήτησε την κυβερνητική θέση για το θέμα, όπως αυτή εκφράζεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Το ζήτημα ανέκυψε όταν ο κ. Καμμένος, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για το Κυπριακό, είπε πως η μόνη απόφαση που υπάρχει σε επίπεδο εθνικής θέσεως είναι το Συμβούλιο Αρχηγών Κομμάτων, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ομόφωνα, εκτός του ΚΚΕ, πήρε την απόφαση για μη χρήση του όρου Μακεδονία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απευθύνθηκε προς τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως «άλλαξε τη θέση της ΝΔ» και σχολίασε: «Αν επιθυμείτε να αλλάξετε τις θέσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μπορείτε να ζητήσετε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, αλλά πριν φτάσετε εκεί ρωτήστε τους βουλευτές της Μακεδονίας», είπε. Μάλιστα -υπό τις έντονες αντιδράσεις της ΝΔ και του προέδρου της- «υπενθύμισε» το δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν ο ιδρυτής της ΝΔ είπε πως η Μακεδονία είναι μία και μοναδική.

Κι ενώ ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή αναφορά του Βασίλη Λεβέντη για το θέμα της πΓΔΜ, υπενθύμισε ότι επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι, απάντησε εκ νέου στην τοποθέτηση του κ. Καμμένου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι καταλαβαίνει την ανάγκη του κ. Καμμένου να διεκδικήσει ζωτικό πολιτικό και εκλογικό χώρο, όμως επισήμανε ότι αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ως βουλευτής της ΝΔ το 2007 και ως υφυπουργός της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, είχε συνταχθεί, δια της ψήφου του, με αυτό το οποίο είναι σήμερα η επίσημη θέση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ανέγνωσε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών: Η θέση μας είναι σαφής, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη Μακεδονία, που θα ισχύει έναντι όλων erga omnes για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή.

Απευθύνθηκε κατόπιν προς τον Πάνο Καμμένο λέγοντας πως έχει δικαίωμα να αλλάξει γνώμη, σημείωσε όμως ότι εγείρεται ένα μείζον ζήτημα: «Δεν γίνεται για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών να έχουν διαφορετική άποψη».

«Εγείρεται μείζον ζήτημα με την τοποθέτησή σας, κύριε Καμμένο, και θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτή η ετερόκλητη συμμαχία που έχετε οικοδομήσει είναι μια συμμαχία η οποία έχει ένα συνεκτικό παράγοντα, κι αυτός είναι η παραμονή στην εξουσία», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ και απευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό: «Δεν μπορεί όμως να είναι συμμαχία αλά καρτ, κύριε πρωθυπουργέ».

«Τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης» συνέχισε ο Κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας προς τον κ. Τσίπρα πως αναδεικνύεται εδώ μία βασική διαφορά μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί επ’ αυτού του ζητήματος.

«Πώς είναι δυνατόν να έχετε υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης -αφήστε, η δική μας θέση είναι γνωστή δεν έχουμε φοβηθεί να την εκφράσουμε- σε ένα κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Για πρώτη φορά ακούω ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ είναι σχέδια νόμου. Ουδέποτε έχω ψηφίσει διότι ουδέποτε ήλθε για ψηφοφορία κάτι τέτοιο. Δεν έχω ψηφίσει, κ. Μητσοτάκη, ποτέ αλλαγή της θέσεως αυτής που είπατε το 2008. Διαβάζατε μια ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, δεν είναι νόμος», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κ. Μητσοτάκη, πρόβλημα υπαρξιακό πρέπει να έχετε εσείς γιατί όταν έριξε την κυβέρνησή σας ο Αντώνης Σαμαράς σειόταν τότε το στάδιο και φώναζαν ‘αλήτη προδότη Σαμαρά’. Εμείς θα τα βρούμε και ο υπουργός Εξωτερικών θα διαπραγματευθεί και η κυβέρνηση αυτή θα βγει πάλι νικητής, όπως βγήκε στο Κυπριακό. Εμείς ούτε διαφωνίες είχαμε τύπου Ανάν -που η αδελφή σας έλεγε άλλα και ο Καραμανλής άλλα- ούτε στο βέτο για το ΝΑΤΟ – που ο Καραμανλής έλεγε άλλα και η αδελφή σας ήθελε να παραδώσει τη μισή Ελλάδα. Να είστε σίγουροι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα τα βρει μια χαρά» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι έχει δίκιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πράγματι υπάρχει ανάρτηση στο υπουργείο Εξωτερικών από το 2007.

Απαντώντας στον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος παρενέβη από τα έδρανα στο θέμα, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε πως έχει αποφασίσει «να μην την πειράξει» (την ανάρτηση) διότι -ενώ από το 2007 θεωρείται ότι είναι η συνέχεια- εάν την πείραζε και την άλλαζε, θα θεωρείτο ότι έχουμε μια καινούργια πολιτική γραμμή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα