Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στον Δήμαρχο Χανίων για το Φρούριο Ιτζεδίν (audio)

10:33 1/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Αντιπροσωπεία του K.K.E., με επικεφαλής τον Γραμματέα της Τοπικής Επιτροπής Χανίων του κόμματος, Αλέκο Μαρινάκη, συναντήθηκε χθες Παρασκευή, με τον Δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα, με θέμα τη διεκδίκηση και την αποκατάσταση του Φρουρίου Ιτζεδίν, με αφορμή τη διοργάνωση στο σημείο του Φεστιβάλ για τα 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ.

Ο Δήμαρχος επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι υπάρχει αίτημα παραχώρησης του Φρουρίου

προς τον Δήμο, ώστε να προχωρήσει η απαιτούμενη διαδικασία συντήρησης του μνημείου

. “Ελπίζουμε αυτή η παραχώρηση να γίνει για πολλά χρόνια”, υπογράμμισε ο κ. Βάμβουκας, προσθέτοντας ότι το Φρούριο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αποτελώντας την ίδια στιγμή πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες.

Η Ιστορία του Φρουρίου

Το φρούριο Ιτζεδίν βρίσκεται ανατολικά του λιμανιού της Σούδας, πάνω στη θάλασσα κοντά στο χωριό Καλάμι, 15 χιλιόμετρα από τα Χανιά.

Χτίστηκε από τον Τούρκο Ρεούφ Πασά το 1872, λίγο πριν την απελευθέρωση της Κρήτης και πήρε το όνομα του από τον πρωτότοκο γιο του Τούρκου Σουλτάνου Αβδούλ Αζιζ Ιτζεδίν.

Την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1903) ο Ελευθέριος Βενιζέλος φυλακίστηκε στο φρούριο Ιτζεδίν για 15 ημέρες μετά από καταδίκη του για εξύβριση, έπειτα από μήνυση που του υπέβαλλε ο Μητροπολίτης Κρήτης Ευμένιος.

Την περίοδο της δικτατορίας του Θεόδωρου Πάγκαλου, το 1924, κρατήθηκε στο φρούριο Ιτζεδίν μεγάλος αριθμός πολιτικών αντιφρονούντων, ενώ μετά την πτώση της δικτατορίας το 1926 εκεί φυλακίστηκε για δύο χρόνια και ο ίδιος ο Πάγκαλος.

Στη Γερμανική κατοχή χρησιμοποιήθηκε σαν στρατώνας από τους Γερμανούς. Επαναχρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή το 1948, όταν μεταφέρθηκαν εκεί πολιτικοί κρατούμενοι από τη Γαύδο.

Στο φρούριο Ιτζεδίν έγινε η τελευταία εκτέλεση θανατικής ποινής στην Ελλάδα, το 1972. Λειτούργησε ως φυλακή μέχρι το 1974 και μετά την μεταπολίτευση εγκαταλείφθηκε.

Το κτίριο έχει περιέλθει στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και αυτό σημαίνει ότι απειλείται άμεσα με ιδιωτικοποίηση, τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής του κόμματος στα Χανιά, Αλέκος Μαρινάκης, ο οποίος υπενθύμισε ότι τα αρχεία που αφορούν στο Φρούριο μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται προς το παρόν στην Αγιά.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Μαρινάκη:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Γιώργος Βλαζάκης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα