Απαντήσεις για τα σχέδια μετεγκατάστασης του ΚΥΤ ζητούν οι Μοριανοί

15:03 21/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζουν τις επαφές οι κάτοικοι της Μόριας με όλους τους θεσμικούς παράγοντες προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με τη γειτνίαση του υπερπλήρους ΚΥΤ, με απώτερο στόχο την υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων να κλείσει το κέντρο και να μετεγκατασταθεί σε μη κατοικημένη περιοχή αλλά και να ληφθούν πρωτοβουλίες γα την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή.

Με επιστολή  τους  στον πρωθυπουργό ζητούν  μεταξύ άλλων αποσυμφόρηση και επιτάχυνση των διαδικασιών

ασύλου  και στον Υπουργό Μετανάστευσης  που ζητούν απαντήσεις για το θέμα της μετεγκατάστσης και εξεύρεσης λύσεις .

Επίσης συναντήσεις με Περιφερειάρχη και δήμαρχο όπου ζητούν έμπρακτη στήριξη και παράσταση στον εισαγγελέα στον οποίο επιδόθηκε αναφορά για  την κατάσταση στην περιοχή.

Οι κάτοικοι  ανέδειξαν ακόμα το θέμα της υπερχείλισης και εκχείλισης λυμάτων από το αποχετευτικό δίκτυο του ΚΥΤ στο χείμαρρο που εφάπτεται του οικισμού της Μόριας και καλούν τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου  να παρέμβει .

Αναλυτικότερα όπως ενημερώνει ο Σύλλογος  Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων για τις ενέργειές του ,  που πραγματοποιήθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες με στόχο το κλείσιμο και τη μετεγκατάσταση του ΚΥΤ της Μόριας και την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή:

23 Απριλίου: Επιστολή στον Πρωθυπουργό στην οποία περιγράψαμε την κατάσταση και ζητήσαμε απόδοση διοικητικών ευθυνών, αποσυμφόρηση, φύλαξη συνόρων, ενίσχυση Υπηρεσίας Ασύλου (αν χρειαστεί και με προσωπικό και από άλλες χώρες της ΕΕ), καταπολέμηση κυκλωμάτων της βιομηχανίας «αγοράς ασύλου» (asylum shopping), έλεγχο παρακρατικών ομάδων, επίσπευση επαναπροωθήσεων και διαδικασιών επαναπατρισμού προσφύγων, κλείσιμο και μετεγκατάσταση του ΚΥΤ της Μόριας και των άλλων δομών σε μη κατοικημένη περιοχή.

Αρχές Μαΐου: Τηλεφωνική επικοινωνία με Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) για τον έλεγχο των ΜΚΟ που δρουν στη Λέσβο και στις 12 Μαίου συνάντηση και επίδοση σχετικής επιστολής και στοιχείων σε Δήμο και Περιφέρεια ώστε να έρθουν σε επαφή και εκείνοι. Η ΕΑΔ ανταποκρίθηκε. Προσφάτως έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται έλεγχοι από κλιμάκιά της που ήρθαν στη Λέσβο για αυτό το σκοπό.

14 Μαΐου: Στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ζητήθηκε το από εδώ και πέρα σχέδιο της Περιφέρειας και τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη μετεγκατάστασης του ΚΥΤ της Μόριας, την οποία θα πρέπει η Περιφέρεια να στηρίξει εμπράκτως. Παράλληλα διαμαρτυρηθήκαμε για την «επίταξη» τα ελαιοκτημάτων των συμπολιτών μας, τις λεηλασίες χώρων λατρείας (εν δυνάμει κακούργημα), τους βανδαλισμούς αγροτικών κατοικιών, το ξερίζωμα χιλιάδων δέντρων του ελαιώνα, τις δολοφονίες ζώων (που πουλιούνται στα παράνομα κρεοπωλεία του καταυλισμού), τους προπηλακισμούς συμπολιτών μας, την εγκατάλειψη περιουσιών, επιχειρήσεων και καλλιεργειών, κλπ. Ζητήσαμε ελέγχους από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

16 και 23 Μαίου: Συμμετείχαμε στις Γενικές Συνελεύσεις των κατοίκων της Μόριας στις οποίες μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση του ΚΥΤ σε μη κατοικημένη περιοχή.

18 Μαΐου: Καταγγελία για πολεοδομικές και υγειονομικές παραβάσεις στην περιοχή των καταπατημένων ελαιοκτημάτων πλησίον του ΚΥΤ. Παραβρέθηκε η Πολεοδομία και επιβλήθηκαν πρόστιμα και παύση εργασιών.

3 και 26 Μαΐου: Επιστολές στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής στις οποίες ερωτούμε ποιο είναι από εδώ και πέρα το σχέδιο συνεργασίας του Υπουργείου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και, πέρα από την προφανή ανάγκη συνεργασίας υπουργείου-αυτοδιοίκησης, τονίζουμε και την άμεση ανάγκη προγραμματισμού μετεγκατάστασης του ΚΥΤ της Μόριας σε μη κατοικημένη περιοχή.

28 Μαίου: Συνάντηση με το Δήμαρχο Μυτιλήνης, της οποίας η ατζέντα ήταν όμοια με την ατζέντα της συνάντησης με τον Περιφερειάρχη.

5 Ιουνίου: Συνάντηση με το Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο. Ενημέρωση για τις συστηματικές βεβηλώσεις και καταστροφές ξωκλησιών και ιερών χώρων (κτιρίων, σκευών, εικόνων, κλπ) και για το ότι το γεγονός αυτό συνιστά αυτεπάγγελτο ποινικό αδίκημα και μάλιστα κακούργημα. Εκφράσαμε την έντονη δυσφορία των πολιτών για το ότι δεν αναζητούνται ευθύνες ούτε πραγματοποιείται κάποια αναγκαία ενέργεια και ζητήσαμε τις ενέργειες της Εκκλησίας. Επιδώσαμε στον Μητροπολίτη μια δική μας αναφορά προς τον Εισαγγελέα. Πληροφορηθήκαμε ότι και η ίδια η Μητρόπολη, δια του Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Μόριας, έχει κάνει αντίστοιχο διάβημα στον Εισαγγελέα.

6 Ιουνίου: Συνάντηση με το Διοικητή του ΚΥΤ, τον οποίο ενημερώσαμε για την απόφαση της συνέλευσης των κατοίκων με έμφαση στη μετεγκατάσταση του ΚΥΤ και στο κλείσιμο του καταυλισμού της Μόριας και ζητήσαμε συγκεκριμένες ενέργειες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του ΚΥΤ (π.χ. ρευματοκλοπές).

10 Ιουνίου: Παράσταση στον Εισαγγελέα (στην οποία ήταν παρόντες και εκπρόσωποι της Εκκλησίας), στον οποίο επιδόθηκε αναφορά για την κατάσταση στην περιοχή, τη λεηλασία και καταστροφή των ιερών χώρων και για την επιτακτική ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων προς Δήμο Μυτιλήνης και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Στην αναφορά ζητείται εξέταση περιπτώσεων παράβασης καθήκοντος και τυχόν άλλων ποινικών αδικημάτων από αρχές και υπηρεσίες που οφείλουν να διενεργούν ελέγχους και να ενεργούν αυτοκλήτως χωρίς να περιμένουν καταγγελίες και αναφορές πολιτών. Στην αναφορά μας επίσης περιέχονται η καρατόμηση εκατοντάδων δέντρων, οι συνεχείς ζωοκλοπές με τα κλοπιμαία να πωλούνται απροκάλυπτα σε υπαίθρια κρεοπωλεία, οι συνεχείς λεηλασίες ξωκλησιών, οι συνεχείς λεηλασίες σε αγροτόσπιτα και αγροκτήματα, η ρύπανση του περιβάλλοντος από τα λύματα του ΚΥΤ Μόριας, καθώς επίσης και από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό που λειτουργεί παράνομα περιμετρικά του ως άνω κέντρου, οι διάφορες ΜΚΟ που επιδίδονται σε ένα απίστευτο μπαράζ παράνομων δραστηριοτήτων και αυθαίρετων κατασκευών, αψηφώντας νόμους, υπηρεσίες και κράτος, η έντονη παραβατικότητα οπλισμένων συμμοριών, κ.α.

11-14 Ιουνίου: Νέες επαφές υπενθύμισης με υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής με έμφαση στο επείγον της υπόθεσης ως προς την εύρεση κάποιας λύσης, δίχως όμως αποτέλεσμα. Μέχρι σήμερα (σχεδόν ένα μήνα μετά) ο υπουργός δεν μας έχει απαντήσει επί των εγγράφων…

18 Ιουνίου: Ανάδειξη του θέματος της υπερχείλισης και εκχείλισης λυμάτων από το αποχετευτικό δίκτυο του ΚΥΤ στο χείμαρρο που εφάπτεται του οικισμού της Μόριας συνοδευόμενο από φωτογραφίες και βίντεο. Το γεγονός που καταγράφηκε συνέβη την Τετάρτη 17/6/2020. Και το φαινόμενο είναι συχνό και σχεδόν επαναλαμβανόμενο.

19 Ιουνίου: Επιστολή προς τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την οποία την ενημερώνουμε για την υπερχείλιση του αποχετευτικού δικτύου του ΚΥΤ και την καλούμε να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και στις ενέργειες που άπτονται των αρμοδιοτήτων της σε όλο το χώρο του παράνομου καταυλισμού του ελαιώνα, ώστε να διαπιστωθεί από ποιές υποδομές εξυπηρετείται, με ποιο τρόπο γίνεται η διαχείριση των αποβλήτων, αν τηρούνται οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και με ποιό τρόπο νομιμοποιείται η ύπαρξη αυτού του καταυλισμού στον οποίον παραδόξως συνεχίζουν να μεταφέρονται νεοεισερχόμενοι.

Και συνεχίζουμε…

 

The post Απαντήσεις για τα σχέδια μετεγκατάστασης του ΚΥΤ ζητούν οι Μοριανοί appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα