«Απειλή» για το περιβάλλον τα απορρίμματα υγειονομικού υλικού;

12:54 15/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια ερευνών στο σύμπλεγμα νησιών Σόκο στο Χονγκ Κονγκ, μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Oceans Asia περισυνέλεξαν περίπου 100 μάσκες προστασίας από τη νόσο Covid-19, οι οποίες είχαν ξεβραστεί στις ακτές. Ομάδες στελεχωμένες από ειδικούς της οργάνωσης μεταβαίνουν στα συγκεκριμένα νησιά δύο φορές τον μήνα, προκειμένου να διεξάγουν έρευνες σχετικά

με τη ρύπανση του περιβάλλοντος από πλαστικά αντικείμενα και μικροπλαστικά, αλλά και να προβούν σε αναλύσεις για τη συσσώρευση απορριμμάτων στις τοπικές παραλίες.

Φωτό: Naomi BrannanΜάσκες στις ακτές

«Αρχίσαμε ξαφνικά να εντοπίζουμε μάσκες, περίπου έξι με οκτώ εβδομάδες μετά την περίοδο που ξεκίνησε η μαζική τους χρήση από τον τοπικό πληθυσμό. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε επακριβώς από πού ήρθαν. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να ξεβράστηκαν στις ακτές από το Χονγκ Κονγκ ή την Κίνα», αναφέρει στο ert.gr ο Gary Stokes, επιχειρησιακός διευθυντής της Oceans Asia.

Πέρα από το να αναζητούν ενδείξεις αναφορικά με την προέλευση των αντικειμένων που βρίσκουν, οι αρμόδιοι της οργάνωσης χρησιμοποιούν επίσης drones, προκειμένου να εντοπίζουν και από ψηλά τα απορρίμματα στην επιφάνεια του ωκεανού ή στις παραλίες.

#td_uid_1_5ebe8de150085 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_5ebe8de150085 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_5ebe8de150085 .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_5ebe8de150085 .td-doubleSlider-2 .td-item4 { background: url( 0 0 no-repeat; } 1 of 4 Φωτό: Oceans Asia Φωτό: Oceans Asia Φωτό: Naomi Brannan Φωτό: Naomi Brannan

«Επιλέξαμε τα απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά Σόκο, καθώς κανείς δεν τα επισκέπτεται ούτε φροντίζει για την καθαριότητα τους, με αποτέλεσμα να βρίσκουμε σε αυτά απορρίμματα (και θραύσματα αντικειμένων) που είναι συγκεντρωμένα εκεί για πάνω από 40 χρόνια», προσθέτει ο Stokes. Ο ίδιος διευκρινίζει: «Οι μάσκες συνιστούν απειλή για τους θαλάσσιους οργανισμούς της περιοχής, όπως τα δελφίνια, τα γουρουνόψαρα ή τις θαλάσσιες χελώνες. Ωστόσο, δεν προξενούν μεγαλύτερη ζημιά από άλλα αντικείμενα που βρίσκουμε: μπουκάλια, κουτιά, συσκευασίες φαγητού, σακούλες, καλαμάκια κ.λπ.».

Αφορμή για προβληματισμό

Σε κάθε περίπτωση -σύμφωνα και με σχετική αναφορά στην ιστοσελίδα της ΟΑ– τα ευρήματα στο Χονγκ Κονγκ εξακολουθούν να αποτελούν αφορμή για τον προβληματισμό των αρμόδιων της οργάνωσης. Δεδομένου ότι ο πληθυσμός της περιοχής ξεπερνά τα 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, η χρήση υγειονομικού υλικού για την προστασία από την Covid-19 σε αυξημένες ποσότητες είναι αναπόφευκτη. Κατ’ επέκταση, εξίσου αναπόφευκτος είναι ο όγκος των απορριμμάτων που σχετίζονται με το υλικό προφύλαξης από τον κορονοϊό. «Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ μόλις έδωσε σε κάθε πολίτη δωρεάν επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες, οπότε ελπίζουμε ότι έτσι θα μειωθούν τα απόβλητα από σχετικά αντικείμενα μιας χρήσης», επισημαίνει ο επιχειρησιακός διευθυντής της Oceans Asia. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σε συνάρτηση και με τα αποτελέσματα των ερευνών στα νησιά Σόκο, εύλογα αναρωτιέται κάποιος εάν η πανδημία αναμένεται να συμβάλει στην πρόσθετη επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τη συσσώρευση περισσότερων (πλαστικών) απορριμμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Φωτό: Naomi Brannan

Δίνοντας τη δική του απάντηση σε αυτό το καίριο ερώτημα -τόσο σε σχέση με την ελληνική όσο και με τη διεθνή πραγματικότητα- ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος εκστρατείας θάλασσας και πλαστικών στο ελληνικό γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, αναφέρει: «Η χρήση μάσκας και γαντιών μίας χρήσης έχει μπει πλέον στην καθημερινότητά μας. Μέχρι να βγούμε από αυτήν την κρίση και να αξιολογηθούν προσεκτικά οι εναλλακτικές, πρέπει να κάνουμε το ελάχιστο, που δεν είναι άλλο από το να πετάμε αυτά τα υλικά εκεί που πρέπει. Όχι στον δρόμο, δηλαδή, αλλά στο καλάθι των αχρήστων.

»Η πλαστική ρύπανση των θαλασσών -και γενικότερα του πλανήτη- είναι μια πραγματικότητα και οφείλεται στην τεράστια εξάρτησή μας ως καταναλωτές και ως οικονομία από το πλαστικό μίας χρήσης. Ας δούμε τις μάσκες και τα γάντια ως μία ακόμα εκδοχή αυτής της εξάρτησης, η οποία δεν θα αντιμετωπιστεί “πυροσβεστικά” -μιλώντας εν καιρώ κρίσης για πιο συντηρητική χρήση κρίσιμων υλικών-, αλλά αναγνωρίζοντάς την και κάνοντας όλοι μαζί (καταναλωτές, πολιτεία και εταιρείες παραγωγής/διάθεσης καταναλωτικών προϊόντων) βήματα με αισιοδοξία».

#td_uid_2_5ebe8de15e775 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_2_5ebe8de15e775 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_2_5ebe8de15e775 .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_2_5ebe8de15e775 .td-doubleSlider-2 .td-item4 { background: url( 0 0 no-repeat; } 1 of 4 Φωτό: Oceans Asia Φωτό: Oceans Asia Φωτό: Naomi Brannan Φωτό: Naomi Brannan «Πρέπει να δράσουμε»

«Βασικό βήμα για τη συνειδητοποίηση της εξάρτησής μας από το πλαστικό είναι, επίσης, το να καταλάβουμε ότι η πλαστική ρύπανση έχει φτάσει πλέον παντού και δεν είναι μόνο πρόβλημα στις θάλασσες. Μελέτες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι το πλαστικό βρίσκεται παντού, σε ορατή και αόρατη μορφή: από τα μεγαλύτερα βάθη των ωκεανών μέχρι τους πάγους της Αρκτικής και την κορυφή των Άλπεων· από το νερό που πίνουμε (εμφιαλωμένο και βρύσης) και το επιτραπέζιο αλάτι, έως τον αέρα που αναπνέουμε και το ίδιο μας το σώμα. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να δράσουμε. Πρέπει να δράσουμε», επισημαίνει ο αρμόδιος της Greenpeace.

Φωτό: Naomi Brannan

Κλείνοντας, ο κύριος Καφετζής καταλήγει: «Προτεραιότητά μας -σε αυτή τη δύσκολη στιγμή- πρέπει να είναι η φροντίδα του εαυτού μας και του συνανθρώπου μας, παίρνοντας όλα τα μέτρα που χρειάζεται για να βγούμε, όσο το δυνατόν, αλώβητοι από αυτή τη δοκιμασία».

Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου

Φωτογραφίες: Naomi Brannan/Oceans Asia

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα