Αποτροπιασμός και καταδίκη από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο

15:31 20/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα συλλυπητήρια και τον αποτροπιασμό του για τις επιθέσεις σε Γερμανία και Τουρκία εκφράζει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν εντολής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ΓΓ της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης Γιώργος Γεννηματάς, επικοινώνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας με τον Γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα Πέτερ Πέτερ Σόοφ και

του εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική ενέργεια στο Βερολίνο, καθώς και την απερίφραστη καταδίκη της. Ο κ. Γεννηματάς εξέφρασε στον Γερμανό διπλωμάτη τα συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας στις οικογένειες των θυμάτων.

Επίσης ο κ. Γεννηματάς, κατόπιν εντολής του Προέδρου της Δημοκρατίας, επικοινώνησε σήμερα με τον πρεσβευτή-σύμβουλο στην Αθήνα Όλεγκ Μπρετίχιν, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια και τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική πράξη με θύμα τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα εν ώρα καθήκοντος.

Μιλώντας σε Ειδική Συνεδρίαση της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης στο Βελιγράδι, ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις επιθέσεις: «Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω εκφράζοντας τη βαθιά μου θλίψη και την οδύνη μου για τη δολοφονία του Πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα και των αθώων θυμάτων στο Βερολίνο, μαζί με την οργή για όλες τις πράξεις βίας και τρομοκρατίας».

Το χρέος να υψωθεί τείχος απέναντι στη βαρβαρότητα και ταυτόχρονα να τύχουν υπεράσπισης οι δημοκρατικές αξίες, αναδεικνύει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι αιματηρές επιθέσεις στη Γερμανία, την Τουρκία και την Ελβετία μας γεμίζουν με θλίψη και αποτροπιασμό», επισημαίνει και προσθέτει: «Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Αυτές τις δύσκολες στιγμές, ο φόβος και ο πανικός, που επιχειρούν να σπείρουν όσοι προβαίνουν σε αυτές τις φρικιαστικές ενέργειες, δεν πρέπει να επικρατήσουν».

Τη θλίψη του για τα γεγονότα σε Βερολίνο και Άγκυρα εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Ρώσο Πρόεδρο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Βασίλη Κικίλια, η ΝΔ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε τέτοια επίθεση: «Αυτά τα γεγονότα αποτελούν πηγή ανησυχίας για την περιοχή όπου η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παίξει ρόλο σταθερότητας».

«Εγκληματίες ισλαμιστές ντυμένοι «πρόσφυγες» δολοφόνησαν και πάλι αθώους πολίτες, αποδεικνύοντας πως για να παταχθεί η τρομοκρατία των τζιχαντιστών πρέπει να κλείσουν άμεσα τα σύνορα για όλους τους λαθρομετανάστες», σημειώνει η Χρυσή Αυγή.

«Οι τρομοκράτες δείχνουν ξανά το αποτρόπαιο πρόσωπο τους. Συλλυπητήρια στις οικογένειές των θυμάτων. Η επόμενη μέρα πρέπει να δώσει στην ειρήνη μια ευκαιρία. Ο φόβος δεν θα νικήσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Αυτές οι ενέργειες, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες επιδιώξεις των δραστών, αποτελούν συστατικό στοιχείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στον 21ο αιώνα κι αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το σε ποιο βαθμό η δραστηριότητα τέτοιων οργανώσεων διαμορφώνεται κάτω από τη στήριξη ή ανοχή ιμπεριαλιστικών κέντρων ή εκδηλώνεται ως στοιχείο αυτονόµησης αυτών των δυνάμεων από τα όποια ισχυρά κέντρα τούς ενίσχυσαν στο παρελθόν», δηλώνει το ΚΚΕ.

«Αυτού του είδους η τυφλή τρομοκρατία δεν έχει παρά ένα μόνο στόχο: Τον αριθμό των θυμάτων. Το φόβο ότι αύριο μπορεί να είναι η σειρά μας, η σειρά των αγαπημένων μας προσώπων. όσο περισσότερα θύματα τόσο το καλύτερο», σημειώνει το Ποτάμι.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρει πως «η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει αποφασιστικά και ψύχραιμα στην τρομοκρατία. Να μην σκεπάσουν οι ακραίες φωνές τον Πολιτισμό και τη λογική μας».

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζουν οι ΑΝΕΛ την εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα.

«Πρόκειται αναμφίβολα για αδιανόητη εγκληματική ενέργεια που εγείρει πολλά ερωτήματα τόσο για τα κίνητρά της και τους στόχους της όσο και για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της γειτονικής Τουρκίας», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μ. Παπαδοπούλου.

«Εκφράζουμε τη θλίψη και την αλληλεγγύη μας στα θύματα και τις οικογένειές τους. Η τρομοκρατία και η βία δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν τα κεκτημένα της Ευρώπης στο κέντρο των οποίων βρίσκονται η κατάφαση στη ζωή και η αξία του ανθρώπου, η ειρήνη, η ανοχή στη συνύπαρξη διαφορετικών λαών. Στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες του Βερολίνου στη δύσκολη αυτή στιγμή», δηλώνει η Ένωση Κεντρώων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Καταδίκη και προβληματισμός για τα αιματηρά γεγονότα σε Άγκυρα, Βερολίνο, Ζυρίχη

Keywords
Τυχαία Θέματα