Αρκαδία : Γλυπτά από την Τήνο στην Καρύταινα

12:54 3/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις φιλόξενες αίθουσες του πρόσφατα αναστηλωμένου μεταβυζαντινού Μνημείου του Πύργου της Λεβένταινας στην Καρύταινα Αρκαδίας θα φιλοξενηθεί για το επόμενο διάστημα η έκθεση «Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες”.

Στην Καρύταινα ολοκληρώνεται ο κύκλος της ανά την Ελλάδα που εντάσσεται στο Έτος Χαλεπά.

Το συγκεκριμένο μεταβυζαντινό οικοδόμημα το Πυργόσπιτο της Λεβένταινας καταδεικνύει το ρόλο της

Πελοποννήσου στην ιστορία της Ελλάδας, είναι κομμάτι της αρχιτεκτονικής ταυτότητας της πανέμορφης και ιστορικής Καρύταινας που βρίσκεται πολύ κοντά στη Μεγαλόπολη, στην Αρκαδία.

Στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό σχολείο της Καρύταινας παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν την εκδήλωση η Γ.Γ. Υπ. Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος, οι πρώην Δημαρχοι Σπύρος Τσιριγώτης και Κώστας Μιχόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες.

Για τη διαδρομή της έκθεσης ανά την Ελλάδα, την εξωστρεφή πολιτική του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ και για τον μεγάλο γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά μίλησε ο αντιδήμαρχος του νησιού Γιάννης Σιώτος και την απόφαση να φτάσει η έκθεση από το πανέμορφο νησί του Αιόλου στην Αρκαδική Καρύταινα εξήγησε ο Γιώργος Αδαμόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Καρυτινών ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία της περιοχής και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς έκανε η Άννα Καραπαναγιώτη Προϊσταμένη εφορίας αρχαιοτήτων Αρκαδίας –Λακωνίας και ο ιστορικός ερευνητής Κώστας Δανούσης.

Ο Χαλεπάς έπαιξε σπουδαίο και καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Τέχνη, με έργα που διακρίνονται για την εκφραστικότητα των προσώπων και των σωμάτων.

Ακόμα και ο πιο ανίδεος παρατηρητής έχει σταθεί και έχει θαυμάσει την Κοιμωμένη του, στον τάφο της Σοφίας Αφεντάκη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Οι δημιουργίες των καλλιτεχνών, από το νησί του Αιόλου και των κρυφών θαυμάτων, είναι εμπνευσμένες από τη ζωή και το έργο του μύστη της γλυπτικής τέχνης, Γιαννούλη Χαλεπά.

Αφήνοντας ο επισκέπτης το βλέμμα του να ταξιδέψει στις λεπτομέρειες των γλυπτών από μάρμαρο κατανοεί το τεράστιο έργο του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά και ότι οι σημερινοί μαρμαρογλύπτες αναδεικνύονται σε άξιους συνεχιστές και θεματοφύλακες της παράδοσης.

Το πολιτιστικό προϊόν, που παράγουν είναι προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής και βασισμένο στην ιερή παρακαταθήκη των προγόνων μας, τόνισαν οι γλύπτες και συνεχιστές της τέχνης του Γιαννούλη Χαλεπά , Ιάκωβος Φιλίππου και Ονούφριος Δεσύπρης

Ο Πύργος της Λεβένταινας που χρονολογείται στα μέσα του 15ου αιώνα θα φυλάξει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο τα έργα που δημιουργήθηκαν από τα χέρια των μαρμαρογλυπτών της Τήνου, εμπνευσμένες από το Γιαννούλη Χαλεπά δημιουργίες.

Η σημαντική αυτή έκθεση περιμένει τους φιλότεχνους, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή τον μήνα Μάρτιο και όλες τις μέρες της βδομάδας εκτός της Δευτέρας το μήνα Απρίλιο.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα