Ασφαλείς συνθήκες ζητούν στη διαδικασία συνεντεύξεων για το άσυλο οι εργαζόμενοι

21:03 6/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ασφαλείς συνθήκες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους αιτούντες άσυλο κατά τη διαδικασία των συνεντεύξεων, ζητά το πανελλήνιο σωματείο εργαζομένων συμβασιούχων στην υπηρεσία ασύλου, εν όψει της έναρξης την Πέμπτη της διαδικασίας των συνεντεύξεων, ένα μήνα μετά τα γεγονότα της Μόριας και εν μέσω πανδημίας.
Το σωματείο επισημαίνει ότι “υπό καθεστώς πίεσης, ζητήθηκε από χειριστές αιτημάτων διεθνούς προστασίας να διεξάγουν τέσσερις συνεντεύξεις κατά την απογευματινή βάρδια, με εβδομαδιαία

στοχοθεσία τις 10 συνεντεύξεις, χωρίς να διευκρινιστεί πώς είναι δυνατόν να διεξαχθούν 4 άρτιες και πλήρεις συνεντεύξεις, να αναρτηθούν εγκαίρως τα πρακτικά και τα προσκομισθέντα έγγραφα στο σύστημα, αλλά και να αεριστούν καταλλήλως και επαρκώς οι χώροι των συνεντεύξεων από τους οποίους θα περάσουν 4 διαφορετικοί αιτούντες, διερμηνείς και ενδεχομένως σύμβουλοι”.

“Αναγνωρίζουμε – συνεχίζουν – τη σημασία για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου για τους ίδιους τους διαμένοντες στη δομή του Καρά Τεπέ, ωστόσο, εξαιτίας των κωλυσιεργιών του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου δεν έχουν βρεθεί κατάλληλοι χώροι για την διεξαγωγή των συνεντεύξεων”.

Το σωματείο διευκρινίζει ότι σε άλλα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου δεν εξυπηρετούνται αιτούντες που μένουν σε δομές που έχουν τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό, ενώ στη Λέσβο αυτά το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί, παρότι ήδη έχουν βρεθεί αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Καρά Τεπέ.

Το σωματείο σημειώνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο ως «εστίες μόλυνσης» ή ως «υγειονομική βόμβα”, αλλά ζητά την αναστολή έναρξης των συνεντεύξεων μέχρι να διασφαλιστεί από τους αρμόδιους φορείς ότι η διεξαγωγή τους θα γίνεται με τρόπο που δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Ζητά ακόμα την άμεση εύρεση κατάλληλου εναλλακτικού εργασιακού χώρου για όλους που θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς της covid-19. Την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο και την επαρκή προστασία τους από την πανδημία

 

The post Ασφαλείς συνθήκες ζητούν στη διαδικασία συνεντεύξεων για το άσυλο οι εργαζόμενοι appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα