Αβραμόπουλος: Το Δουβλίνο όπως το ξέραμε πέθανε

15:20 20/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την εκτίμηση ότι «» εξέφρασε, μιλώντας στο Euronews, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στη συνέντευξή του, ο Έλληνας επίτροπος σχολίασε και την αντιπαράθεσή του με τον Ντόναλντ Τουσκ, την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και την κατάσταση στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόνλαντ Τουσκ, ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πολιτική των ποσοστώσεων, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «Εγώ είμαι πολιτικός. Και το λέω αυτό, γιατί δεν ήρθα στις Βρυξέλλες για να ενταχθώ στην ομάδα των τεχνοκρατών. Έχω άποψη και αυτό είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επόμενη μέρα. Είπα και θα λέω πάντα την άποψή μου. Δεν λησμονώ ότι η βασική μου αποστολή είναι να προστατεύω τις συνθήκες».

Ερωτηθείς για «το αν πιστεύει ότι ο κύριος Τουσκ πήρε θέση υπέρ συγκεκριμένων εθνικών συμφερόντων», ο Έλληνας επίτροπος υποστήριξε ότι αυτή η τάση υπάρχει στην Ευρώπη, πολλοί να δίνουν προτεραιότητα στις εσωτερικές πολιτικές, που δεν είναι απαραίτητα και εθνικές πολιτικές’.

Αναφορικά με «τον κανονισμό του Δουβλίνου και το αν θα πρέπει να αλλάξει» ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απήντησε, λέγοντας ότι το «Το Δουβλίνο όπως το ξέραμε πέθανε. Πέθανε στην πράξη. Γιατί είναι άδικο το φορτίο το μεγαλύτερο να το παίρνουν στους ώμους τους οι χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία».

«Χρειαζόμαστε έναν μόνιμο μηχανισμό, ένα μόνιμο σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου και προς τα εκεί κατευθύνεται και η αναθεώρηση του Δουβλίνου»
πρόσθεσε ακόμη ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην συνέντευξή του στο Euronews.

Ερωτηθείς για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και για το αν «αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι αρνητικό ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας», ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «Θυμίζω ότι πριν από ενάμιση χρόνο, την ημέρα πέρναγαν από την Τουρκία στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση στην Ευρώπη, πάνω από 14.000 άτομα την ημέρα. Τώρα, ο αριθμός αυτός έχει πέσει κατά μέσο όρο στα 70 άτομα την ημέρα. Υπήρξαν και κάποιες στιγμές που ανέβηκε, αλλά δεν έφτασε στο επίπεδο το προηγούμενο. Που σημαίνει ότι η Τουρκία τηρεί τη συνεννόηση».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα