Χανιά: Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τον κίνδυνο απένταξης του Δρυμού Σαμαριάς από τον κατάλογο της UNESCO

09:33 28/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες, σχετικά με πιθανό κίνδυνο απένταξης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς από τον παγκόσμιο κατάλογο περιοχών που ανήκουν στο απόθεμα της βιόσφαιρας της UNESCO, προκάλεσαν την ανησυχία μεγάλης μερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι – με πρωτοβουλία της βουλευτού Χανίων,

Β. Βαγιωνάκη – κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν έλθει στην δημοσιότητα το βασικότερο εναπομείναν ζήτημα που θέτει η αρμόδια Επιτροπή της UNESCO αφορά στην τροποποίηση της υφιστάμενης ζωνοποίησης του Δρυμού. Η διαχειριστική αρχή ζητάει από τις Ελληνικές Αρχές η τροποποίηση του σχεδίου διαχείρισης να έχει υλοποιηθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Την αρμοδιότητα για την κατάρτιση, γνωμοδότηση, διαχείριση και ευθύνη εφαρμογής των κανονιστικών διατάξεων του αφορούν τη διοίκηση και λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς έχει σύμφωνα με το νόμο ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού.(άρθ. 13 του Ν.3044/2002 -Α΄197).

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό ο εν λόγω Φορέας με σχετικό έγγραφό του υποστηρίζει την ορθότητα της υφιστάμενης πρότασης ζωνοποίησης, διατυπώνοντας ταυτόχρονα εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου όπως αναφέρει σε κάθε ενδεχόμενη επιλογή να μην υπάρξει περεταίρω καθυστέρηση στην διαδικασία υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στους όρους προστασίας της περιοχής.

Οι βουλευτές στην ερώτηση τους ζητούν να μάθουν τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα της τροποποίησης του αναθεωρημένου σχεδίου διαχείρισης του Δρυμού εντός προθεσμίας, και σύμφωνα και με τα κριτήρια της UNESCO.

Παράλληλα, ζητούν να διασφαλιστεί η παραμονή του Δρυμού στον κατάλογο ΜΑΒ της UNESCO, καθώς και να διασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση και ενίσχυσης της λειτουργίας τόσο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς όσο και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση την οποία συνυπέγραψαν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ αυτών και ο έτερος βουλευτής Χανίων κ. Μπαλωμενάκης:

Τις τελευταίες ήμερες έχουν δει το φως της δημοσιότητας μια σειρά από δημοσιεύματα ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, στα οποία γίνεται λόγος – με ιδιαίτερη ένταση – για τον κίνδυνο απένταξης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς από τον παγκόσμιο κατάλογο περιοχών που ανήκουν στο απόθεμα της βιόσφαιρας της UNESCO.

Όπως είναι γνωστό, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς αποτελεί μια από τις πλέον αναγνωρισμένες και βραβευμένες διεθνώς προστατευμένες περιοχές της Ελλάδας. Το φαράγγι της Σαμαριάς και ο Εθνικός Δρυμός του Όλυμπου είναι οι μοναδικές προστατευμένες περιοχές της χώρας που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Μ.Α.Β. (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα) της UNESCO.
Ταυτόχρονα το φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά και επισκέψιμα αξιοθέατα, όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, οι οποίοι το διασχίζουν προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά το εκπληκτικής ομορφιάς αυτό μνημείο της φύσης.
Η UNESCO στο πλαίσιο της απονομής διακρίσεων σε τρείς κατηγορίες περιοχών (πολιτιστικά αποθέματα, αποθέματα της βιόσφαιρας, γεωπάρκα) παγκοσμίου ενδιαφέροντος διενεργεί αξιολογήσεις οι οποίες καταλήγουν σε προτάσεις βελτίωσης της λειτουργίας τους.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν έλθει στην δημοσιότητα το βασικότερο εναπομείναν ζήτημα που θέτει η Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Committee) για τα Aποθέματα της Βιόσφαιρας της UNESCO αφορά στην τροποποίηση της υφιστάμενης ζωνοποίησης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Η διαχειριστική αρχή ζητάει από τις Ελληνικές Αρχές η τροποποίηση του σχεδίου διαχείρισης να έχει υλοποιηθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.
Την αρμοδιότητα για την κατάρτιση, γνωμοδότηση, διαχείριση και ευθύνη εφαρμογής των κανονιστικών διατάξεων του αφορούν τη διοίκηση και λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς έχει σύμφωνα με το νόμο ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού.(άρθ. 13 του Ν.3044/2002 -Α΄197).
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με σχετικό έγγραφό του υποστηρίζει την ορθότητα της υφιστάμενης πρότασης ζωνοποίησης, διατυπώνοντας ταυτόχρονα εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου όπως αναφέρει σε κάθε ενδεχόμενη επιλογή να μην υπάρξει περεταίρω καθυστέρηση στην διαδικασία υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στους όρους προστασίας της περιοχής.
Είναι εύκολα κατανοητό ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έκδοση του εν λόγω Π.Δ. που θα έχει σαν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα (μεταξύ άλλων) την απένταξη του Φαραγγιού της Σαμαριάς από τον παγκόσμιο δίκτυο περιοχών που ανήκουν στο απόθεμα της βιόσφαιρας της UNESCO, θα είχε ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στη διεθνή αναγνώριση της περιοχής αλλά και της χώρας γενικότερα. Αυτό προκύπτει από προηγούμενα έγγραφα αξιολόγησης των αποθεμάτων της βιόσφαιρας, όπου επιπλέον σημειώνεται ότι προϋπόθεση για τις εν λόγω διακρίσεις, τόσο για τη Σαμαριά, όσο και για τον Όλυμπο (επίσης απόθεμα της βιόσφαιρας) είναι οι περιοχές να διαθέτουν επαρκώς χρηματοδοτούμενους Φορείς Διαχείρισης.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα της τροποποίησης του αναθεωρημένου σχεδίου διαχείρισης του Δρυμού εντός της ταχθείσας προθεσμίας, και σύμφωνα και με τα κριτήρια που θέτει η διαχειριστική αρχή του προγράμματος ΜΑΒ της UNESCO.
2. Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών μεταξύ της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του προγράμματος ΜΑΒ και των Φορέων Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Σαμαριάς και Ολύμπου προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή τους στον κατάλογο ΜΑΒ της UNESCO.
3. Με ποιον τρόπο σκοπεύει να προχωρήσει στη διασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης και ενίσχυσης της λειτουργίας τόσο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς όσο και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα