Χανιά: Νέα πτώση χωμάτινο όγκου στο προστατευτικό στηθαίο των Ενετικών Τειχών

09:15 15/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιτείνεται η ανησυχία για το μέγεθος της διάβρωσης των μνημείων στα Χανιά μετά τη θεομηνία, αφού σημειώθηκε νέα πτώση μεγάλου χωμάτινου όγκου και τμήματος του προστατευτικού στηθαίου των Ενετικών τειχών στην περιοχή της ανατολικής τάφρου, πάνω από το θέατρο.

Το σημείο της νέας κατάρρευσης δίπλα στον προμαχώνα Santa Lucia

Στο

θέμα αναφέρεται με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Αρχαιολόγος Μιχάλης Ανδριανάκης, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει ότι υπάρχει ένα νεότερο ρήγμα για τη διάνοιξη της οδού Νικηφόρου Φωκά, που διαμορφώθηκε με μπάζωμα της νότιας τάφρου. Και από ό,τι φαίνεται τα χώματα από το ρήγμα μεταφέρθηκαν στο σωζόμενο γειτονικό τμήμα, εκεί που έγινε η κατάρρευση. Θα πρέπει όλα αυτά τα χρόνια να έπαιξε ρόλο στη διαβροχή και τη χαλάρωση και των κανονικών επιχωματώσεων.

Λεπτομέρεια από το σημείο κατάρρευσης. Φαίνεται η αδύνατη τοιχοποιϊα του στηθαίου (parapetto) και ο όγκος από τα πρόσθετα φορτία με τα προϊόντα κατεδάφισης μέρους του γειτονικού προμαχώνα.

Το ρήγμα στον προμαχώνα Santa Lucia για τη δημιουργία της οδού Νικηφόρου Φωκά, βασική αιτία της κατάρρευσης. Φαίνεται η ισχυρή κατασκευή του εξωτερικού τείχους, και η ενίσχυσή του με εσωτερικές αντηρίδες. Ήταν γεμάτο από την εσωτερική πλευρά με συμπιεσμένο χώμα, ένα μέρος από το οποίο φαίνεται πως μεταφέρθηκε στο ανάχωμα, στο σημείο της κατάρρευσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μ. Ανδριανάκη:

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ…..

Νέα κατάρρευση χωμάτων εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων στο ανατολικό μέτωπο των Βενετσιάνικων οχυρώσεων. Η κατάρρευση είναι ακριβώς στο σημείο ένωσης του προμαχώνα Santa Lucia με το ευθύγραμμο τείχος (cortina), που τον συνδέει με το βόρειο προμαχώνα Mocenigο. Έπεσε ένας μεγάλος όγκος χώματος και ένα τμήμα από το στηθαίο (parapetto), που κτίζεται πάνω στο τείχος για να δημιουργεί ένα προστατευμένο διάδρομο για τους αμυνόμενους. Ως κατασκευή δεν έχει καμιά σχέση με το τείχος, το οποίο είναι κτισμένο με ισχυρή θεμελίωση, μεγάλο πάχος που μειώνεται σταδιακά, ισχυρή «χυτή» τοιχοποιία επενδυμένη εξωτερικά με τετραγωνισμένες πέτρες ( Ψαμμίτης ή αλλιώς «αμμουδάρα»), με καλής ποιότητας κονίαμα και αντιστήριξη από μεγάλες εσωτερικές αντηρίδες. Το στηθαίο πρόκειται για ένα χαμηλό τοίχο μικρού πάχους και πρόχειρης κατασκευής, που είναι να απορείς πως άντεξε τόσα χρόνια και φορτία. Η όλη κατασκευή γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματική με μεγάλους όγκους από φερτό, πολύ συμπιεσμένο χώμα από την εσωτερική πλευρά, το οποίο, όταν δεν έχει διαταραχθεί είναι σκληρό σαν τσιμέντο.

Και στο σημείο αυτό, όπως σχολιάζαμε προχθές, υπάρχει ένα νεότερο ρήγμα για τη διάνοιξη της οδού Νικηφόρου Φωκά, που διαμορφώθηκε με μπάζωμα της νότιας τάφρου. Και από ό,τι φαίνεται τα χώματα από το ρήγμα μεταφέρθηκαν στο σωζόμενο γειτονικό τμήμα, εκεί που έγινε η κατάρρευση. Θα πρέπει όλα αυτά τα χρόνια να έπαιξε ρόλο στη διαβροχή και τη χαλάρωση και των κανονικών επιχωματώσεων.

Και η κατάρρευση αυτή επιβεβαιώνει αυτό που από τότε που καταργήθηκε το Γραφείο Τειχών του ΥΠΠΟ λέμε στο Δήμο, ο οποίος με Νόμο του 1903 της Κρητικής Πολιτείας είναι «ιδιοκτήτης» των τειχών (για…να τα κατεδαφίσει!!!): Θα πρέπει να γίνει άμεσα μια Προγραμματική Σύμβαση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, ώστε να υπάρχει διαρκής συντήρηση και δυνατότητα άμεσης επέμβασης στις οχυρώσεις, ένα μνημείο με πολλά προβλήματα, που έχει ανάγκη διαρκούς φροντίδας για να μην καταστραφεί και να μη θρηνήσουμε θύματα. Το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης αυτής έχει παραδοθεί στο Δήμο εδώ και τρία χρόνια και οι ετήσιες δαπάνες που απαιτούνται δεν είναι μεγάλες.

Αν είναι να εφαρμόσουμε το Νόμο της Κρητικής Πολιτείας, τότε.. είμαστε σε καλό δρόμο. Ό,τι δεν πέσει από μόνο του, ό,τι συνεχίζουμε να παραμορφώνουμε, ό,τι χρησιμοποιούμε για κάθε άλλη-εκτός από την ανάδειξη- χρήση, είναι τα…καλύτερα δείγματα για το σημερινό πολιτιστικό επίπεδο της πόλης… Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 1903..

(οι φωτογραφίες με τις επισημάνσεις, ανήκουν στον Μιχάλη Ανδριανάκη)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα