Χανιά: Σε έξαρση οι δηλητηριάσεις από μανιτάρια

14:52 31/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έξαρση σημειώνουν οι δηλητηριάσεις από άγρια μανιτάρια και στα Χανιά.

Επειδή ακριβώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στο νομό έξαρση των κρουσμάτων δηλητηρίασης πολιτών από την κατανάλωσή τους, αύριο Τετάρτη 01 Νοεμβρίου στις 10.30 το πρωί ο Φαρμακοποιός του Νοσοκομείου Λεωνίδας Τζίμης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του Διοικητή.

Σκοπός της συνέντευξης είναι η πρόληψη των δηλητηριάσεων, αλλά και η ενημέρωση των πολιτών για τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση δηλητηρίασης από την κατανάλωση

μανιταριών.

Το μανιτάρι, συνήθης γαστριμαργική επιλογή των Ελλήνων εδώ και χρόνια, ενοχοποιείται για αλλεπάλληλα κρούσματα δηλητηριάσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα τα μανιτάρια του αγρού είναι δυνητικά επικίνδυνα». «Ένοχο» ωστόσο για το 90% των περιστατικών που καταλήγουν στο θάνατο είναι μια συγκεκριμένη ποικιλία μανιταριών, ο Αμανίτης ο φαλλοειδής (Amanita phalloides). Πρόκειται για ένα άσπρο μανιτάρι, το «καπέλο» του οποίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, έχει μια πρασινοκιτρινωπή απόχρωση. Φύεται στις περιοχές όπου υπάρχουν βελανιδιές και οξιές και εμφανίζεται το φθινόπωρο. Το μανιτάρι αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό, αλλά στην εμβρυακή του φάση ανάπτυξης συγχέεται κυρίως με τα αγαρικά μανιτάρια (champignon), τα οποία ως γνωστόν καλλιεργούνται.

Η αντιμετώπιση της δηλητηρίασης από τον αμανίτη τον φαλλοειδή έγκειται στην έγκαιρη διάγνωση και στην αποβολή από τον οργανισμό του δηλητηρίου που δεν έχει απορροφηθεί. O χρόνος επώασης του δηλητηρίου στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μεγάλος. Τα πρώτα συμπτώματα -διάρροια και πιθανό κοιλιακό άλγος- εμφανίζονται 4 έως 24 ώρες μετά την κατανάλωση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην τα αποδώσουμε σε αυτό. Μετά μια φαινομενική ύφεση 1-2 ημερών, ξεκινά η «νέκρωση» του ήπατος. O θάνατος επέρχεται έξι με δέκα ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα.

H θανατηφόρος δόση είναι περίπου 50 γρμ., που αντιστοιχούν σε ένα μανιτάρι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θνησιμότητα στην Ευρώπη φτάνει το 20%, ενώ στην Ελλάδα ετιμάται ότι είναι ακόμα υψηλότερη, κυρίως λόγω της άγνοιας των πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα