Χανιά: «Σπόροι και ελευθερία». Εκδήλωση στον Αποκόρωνα (audio)

12:24 3/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Συζήτηση για τη σπουδαιότητα των σπόρων και τη διαχείρισή τους θα γίνει αύριο Κυριακή 4 Μαρτίου, στις 11:00 π.μ., στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Κάινας Αποκορώνου. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Αγροτικός Σύλλογος Κάινας, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Αποκόρωνα και η Ομάδα «Φυσιοτρόπιο».
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Χανίων το μέλος της Ομάδας « Φυσιοτρόπιο», Θεανώ Φλεμετάκη, η αναγκαιότητα των σπόρων είναι ανεκτίμητη, αφού είναι η βάση για την τροφή των ανθρώπων. Ωστόσο, πρόσθεσε, πρέπει

να αναλάβουν δράση οι πολίτες γιατί η ανεκτίμητη αυτή αξία περνάει αθόρυβα στα χέρια των εταιρειών που θέλουν να ελέγξουν την τροφή.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

• Προβολή ντοκιμαντέρ: Σπόροι της Ελευθερίας
• Ομιλία από τους “Σπορίτες” και καλλιεργητές της ομάδας “Φυσιοτρόπιο”
• Πρωτοβουλία για την δημιουργία τοπικού δικτύου αναπαραγωγής και ανταλλαγής σπόρων
• Θα ακολουθήσει συζήτηση και ανταλλαγή σπόρων

Σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι, οι γεωργικοί σπόροι είναι η βάση της διατροφής μας, ένα πρωταρχικό κοινό αγαθό. Μέσα στα 10.000 χρόνια της γεωργίας, οι αγρότες εξημέρωσαν πολλά άγρια φυτά, τα μετέτρεψαν σε καλλιεργήσιμα, κρατούσαν ελεύθερα σπόρους για να τους ξαναφυτέψουν την επόμενη χρονιά, τους αντάλλασαν μεταξύ τους, προκειμένου να κάνουν τα βελτιωτικά πειράματά τους και φυσικά τους μετέφεραν ελεύθερα σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Μέχρι και τον 19ο αιώνα η διατροφή των ανθρώπων βασιζόταν στους σπόρους που αναπαρήγαγαν οι αγρότες από τις καλλιέργειές τους. Η τάση προς τους βιομηχανικούς σπόρους άρχισε στο τέλος του 19ου αιώνα και εντατικοποιήθηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν κάποιες χημικές και φαρμακευτικές εταιρίες, έχοντας χάσει την πολεμική αγορά, επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στη γεωργία.

Ο στόχος ήταν να ανοίξουν νέες αγορές, ώστε να αξιοποιήσουν τη χημική τους τεχνογνωσία, η οποία είχε αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Έτσι εμφανίζονται τα παρασιτοκτόνα, τα εντομοκτόνα και τα λιπάσματα. Ύστερα ήρθε η αποκαλούμενη «πράσινη επανάσταση» των δεκαετιών 1960-1980, η οποία αύξησε την παραγωγικότητα, βάζοντας τη χημεία στο πιάτο μας. Η αγρο-βιομηχανία είχε πια επιβληθεί, ενώ σταδιακά οι μεγάλες εταιρίες αποφάσισαν να μπουν στο χώρο της φυτικής βελτίωσης, της δημιουργίας δηλαδή νέας ποικιλίας, και της σποροπαραγωγής, φτάνοντας τελικά στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Αποτέλεσμα είναι σήμερα οι πρακτικές της βελτίωσης φυτών, της παραγωγής, της διατήρησης και της ανταλλαγής σπόρων να παραμελούνται από τους αγρότες. Οι παραδοσιακοί σπόροι αντικαθίστανται από τους σπόρους της βιομηχανίας, που ανήκουν σε μια ομάδα εταιριών, οι οποίες αρχικά εισήγαγαν τα τοξικά χημικά στη γεωργία και τώρα ελέγχουν τους σπόρους μέσω της γενετικής μηχανικής και των πατεντών. Το 75% της παγκόσμιας αγοράς βιομηχανικών σπόρων ελέγχεται από 10 αγρο-χημικές, φαρμακευτικές εταιρίες. Τελικά, γνωρίζουμε τι παράγουμε και τι τρώμε;

“«Ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε έθνη.
Ελέγξτε το φαγητό και θα ελέγχετε τον κόσμο».
Χένρυ Κίσινγκερ 1974, Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ 1969-1975”

Την Κυριακή 4 Μαρτίου, ώρα 11:00 π.μ., στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Κάινας Αποκορώνου, θα αναλύσουμε και θα συζητήσουμε τα παραπάνω.
Διοργανωτές: Αγροτικός Σύλλογος Κάινας, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Αποκόρωνα, Ομάδα «Φυσιοτρόπιο»
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων η κ. Φλεμετάκη:

Keywords
Τυχαία Θέματα