Χωρίς πρόσβαση των φτωχών χωρών στα εμβόλια, δεν θα ανακοπεί η πανδημία

18:32 8/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2021 πάνω από 39 εκ. δόσεις εμβολίων κατευθύνθηκαν σε τουλάχιστον 49 πλούσιες χώρες του κόσμου, σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν διατεθεί μόλις 25 δόσεις. Όχι 25 εκ, ούτε καν 25.000, μόνο 25 δόσεις.

Σύμφωνα με ανάλυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού / Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) που δημοσιεύτηκε στις 4 Φεβρουαρίου, σχεδόν το 70% των εμβολίων κατά της covid-19 που έχει διανεμηθεί μέχρι στιγμής έχει χορηγηθεί στις 50 πιο πλούσιες χώρες, ενώ μόλις το 0,1% έχει χορηγηθεί

στις 50 πιο φτωχές.

«Είναι ανησυχητικό διότι είναι άδικο και επειδή αυτό ενδέχεται να παρατείνει, δηλαδή να επιδεινώσει, αυτή τη φρικτή πανδημία», σχολίασε ο γενικός γραμματέας της IFRC Γιαγκάν Σαπαγκάιν. «Αν δεν υπάρξει δίκαιη κατανομή, ακόμη και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί δεν θα είναι ασφαλείς» πρόσθεσε. Στο ίδιο πνεύμα, η Oxfam σημειώνει πως 9 στους 10 ανθρώπους που ζουν στις φτωχότερες χώρες του κόσμου δεν θα λάβουν το εμβόλιο φέτος. Αυτό που υπογραμμίζουν όλες οι παραπάνω οργανώσεις είναι το προφανές: όσο δεν εμβολιάζεται ο πληθυσμός των πιο ευάλωτων χωρών, θα χάνονται ζωές αλλά και θα εξαπλώνεται η πανδημία φέρνοντας νέες μεταλλάξεις που θα φτάσουν εύκολα στις πλουσιότερες χώρες. 

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι φτωχότερες αλλά και οι μεσαίου εισοδήματος χώρες, κάποιες εκ των οποίων υπάρχουν και στην Ευρώπη. Σε ρεπορτάζ του ο Guardian αναφέρεται στην περίπτωση της Μολδαβίας, η οποίας δεν ελπίζει να δει ούτε μία δόση εμβολίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται η Γεωργία, η Αρμενία και η Ουκρανία. 

Απάντηση στον εμβολιαστικό εθνικισμό που εκδηλώνεται φιλοδοξεί να δώσει το πρόγραμμα COVAX, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στόχος του COVAX είναι να χορηγήσει 2 δισ. δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του 2021. Το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων, και συγκεκριμένα 1,3 δισ. δόσεις θα κατευθυνθούν στις 92 φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες προκειμένου να εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού αυτών. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε το πρόγραμμα στις 3 Φεβρουαρίου, θα παραδοθούν περισσότερα από 330 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το πρώτο μισό του 2021. 

Μέλος του προγράμματος COVAX, ο Gavi προειδοποιεί πως αν οι φτωχότερες χώρες δεν αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία θα χάνει περίπου 153 δισ /χρόνο. Μόνο η ΕΕ θα χάσει περίπου 40 δισ. δολάρια/χρόνο. Αντίστοιχα, μια επένδυση από την πλευρά των προηγμένων οικονομιών είναι ικανή να αποφέρει σημαντικές αποδόσεις καθώς για κάθε δολάριο που θα επενδύεται στην ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, θα τους επιστρέφονται 4,8 δολάρια. 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα