Χωρίς τραυματίες ο ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο-Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι (video)

08:30 26/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναστάτωση στους κατοίκους της Ζακύνθου που διανυκτέρευσαν έξω από τα σπίτια τους, προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 2 τα ξημερώματα, με επίκεντρο 55χιλ. Ν.Α. του νησιού και εστιακό βάθος στα 10 χλμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, τη Μάλτα, την

Ιταλία, την Αλβανία και τη Λιβύη. Δεν υπάρχουν τραυματισμοί, ωστόσο υλικές ζημιές έχουν υποστεί κτήρια σε πολλές περιοχές του νησιού. Οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν μόνο σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, ενώ κλειστά, για προληπτικούς λόγους, είναι σήμερα τα σχολεία τόσο στη Ζάκυνθο, όσο και στην Ηλεία, στην Αχαΐα, και στις περιοχές γύρω από το Μεσολόγγι.

Για εκτόνωση του φαινομένου, μίλησε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Ζάκυνθο, ως επικεφαλής επιστημονικού κλιμακίου. «Ευτυχώς η απόσταση από νησί είναι μεγάλη. Αν ο ίδιος σεισμός είχε γίνει πιο κοντά θα είχαμε μεγάλα προβλήματα», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημειώνοντας πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι αυτό το λόγο έγινε αισθητός μέχρι τη Μάλτα. Μάλιστα υπήρξε και προειδοποίηση για τσουνάμι η οποία ήρθη μετά από λίγες ώρες.

Το νησί δοκιμάστηκε αλλά άντεξε είπε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος.

Το χρονικό

Μικρές ζημιές υπέστη μέρος του λιμανιού της Ζακύνθου, αλλά τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται κανονικά, όμως απομακρύνθηκαν όλα τα οχήματα, καθώς ο σεισμός προκάλεσε καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

#td_uid_1_5bd332fd75159 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_5bd332fd75159 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_5bd332fd75159 .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url( 0 0 no-repeat; } 1 of 3

Ακόμη αναφέρθηκαν ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κήρυκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ πολλές τζαμαρίες έσπασαν και σημειώθηκαν μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε όλο το νησί.

Η ηλεκτροδότηση έχει πλέον αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο.

Η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, βυζαντινού μνημείου του δέκατου τρίτου αιώνα, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου, προκάλεσε θλίψη στην τοπική κοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα