Χριστιανός δεν είσαι βάσει του ονόματος του κόμματος, λέει ο Καρδινάλιος Βαυαρίας Μαρξ

16:13 22/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας και το χριστιανοκοινωνικό κόμμα της Βαυαρίας (CDU/CSU) μπορούν να φέρουν στην ονομασία τους τη λέξη χριστιανικό και δεν το επικρίνω, όμως το «χριστιανικό» δεν καθορίζεται από μας τους ίδιους αλλά από το Ευαγγέλιο και τον Ιησού της Ναζαρέτ», είπε ο επικεφαλής του Συμβουλίου των Καθολικών Επισκόπων στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, επικρίνοντας την πολιτική του CSU στο προσφυγικό και επικροτώντας την πολιτική Μέρκελ.

Ο

καρδινάλιος της Βαυαρίας Ράινχαρντ Μαρξ είπε ότι η λέξη «χριστιανικό» στην ονομασία ενός κόμματος πρέπει να σημαίνει ότι το Ευαγγέλιο λαμβάνεται ως μέτρο στις πολιτικές αποφάσεις για θέματα όπως το προσφυγικό. Παρότρυνε δε να πέσουν οι τόνοι στη σχετική πολιτική αντιπαράθεση για τους πρόσφυγες. Φυσικά και επιτρέπεται σε διάφορα πολιτικά θέματα η διαφωνία, «δεν επιτρέπεται όμως να γυρίζουμε την πλάτη στους φτωχούς και τους πρόσφυγες, έστω και όντας φορτισμένοι συναισθηματικά, ούτε και να χρησιμοποιούμε υψηλούς τόνους». Το να λαμβάνονται υπόψη οι κανόνες του Ευαγγελίου στην πολιτική δεν είναι απλό, «είναι όμως μια πρόκληση» και είναι «απολύτως εφικτό», τόνισε.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου των Καθολικών Επισκόπων παρότρυνε επίσης τα κόμματα, στην ουσία το CSU, να αποφεύγουν τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους πρόσφυγες, όπως έκανε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας κόμματος αυτού, δηλαδή του βαυαρικού βραχίονα του CDU, Αντρέας Σόιερ. (O τελευταίος είχε πει πρόσφατα αναφερόμενος σε Σενεγαλέζο ποδοσφαιριστή, ο οποίος ζει και παίζει στη Γερμανία εδώ και τρία χρόνια, προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών: «πρόσφυγες που παίρνουν άσυλο και πάνε μετά ως τουρίστες στην πατρίδα τους πρέπει να μείνουν εκεί από όπου ήρθαν. Είναι οικονομικοί μετανάστες και πρέπει να απελαύνονται».) Ο καρδινάλιος Μαρξ είπε στο ARD αναφερόμενος σε αυτόν: «Υπάρχουν διακριτές κόκκινες γραμμές». Ο οποιοσδήποτε ζητά προστασία πρέπει να αντιμετωπίζεται στη Γερμανία ανθρώπινα και να απολαμβάνει μιας έντιμης διαδικασίας παροχής ασύλου. Θα πρέπει επίσης να γίνουν περισσότερα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ώστε να μην αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους.

Ο καρδινάλιος Μαρξ είχε προηγουμένως επικρίνει δριμύτατα μιλώντας στο δεύτερο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο διάλογος για τους πρόσφυγες στη Γερμανία τον τελευταίο καιρό: «Οι συζητήσεις τις περασμένες εβδομάδες έδιναν την εντύπωση ότι το σημαντικότερο για μας είναι να ξεφορτωθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται όσους χρήζουν προστασίας. Δεν επιτρέπεται «όμως να βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους απλώς ως κάποιους τους οποίους θα ήταν καλύτερα να τους διώξουμε το ταχύτερο από κοντά μας».

Αλλά και ο καρδινάλιος της Κολωνίας Ράινερ Μαρία Βέλκι επισήμανε στη σύνοδο των καθολικών επισκόπων στην πόλη Φούλντα τον κίνδυνο της απομάκρυνσης της Γερμανίας από την χριστιανική αρχή της αλληλεγγύης. «Ο λαϊκισμός υποδαυλίζει την εξαφάνιση της αλληλεγγύης και χρειάζεται αποδιοπομπαίους τράγους. Άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη -όποια κι αν είναι αυτή- χρησιμοποιούνται για να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου», είπε στο κήρυγμά του.

Εξάλλου, σε συνέντευξη που παρέδωσε στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, ο υπουργός Οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι είναι εξοργιστικό να καταλογίζεται στον πρόεδρο του χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) και Βαυαρό πρωθυπουργό «ότι ειδικά αυτός είναι κατά της ανθρώπινης μεταχείρισης των προσφύγων».

Στη Βαυαρία έχουν γίνει λιγότερες ακροδεξιές επιθέσεις σε πρόσφυγες από ό,τι σε άλλα κρατίδια. Επιπλέον, στην Βαυαρία αντιμετωπίστηκε με έξοχο τρόπο η εισροή των προσφύγων το 2015. Εντούτοις ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρότρυνε τον πρόεδρο του CSU να μετριάσει την ρητορική του. Σε τι οφελεί να μιλάς σε κάθε αντιπαράθεση για το τέλος ενός κόμματος, είπε ο Σόιμπλε αναφερόμενος στις απειλές του Ζέεχοφερ ότι απειλείται η ύπαρξη της ενότητας των δύο βραχιόνων του συντηρητικού κόμματος (της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU και της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU).

Keywords
Τυχαία Θέματα