Χρονιά ρεκόρ για την καρέτα στη Ζάκυνθο (video)

12:06 27/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Περίπου 482 φωλιές καρέτα φιλοξενούνται ήδη φέτος το καλοκαίρι στα Σεκάνια Ζακύνθου, σε μια χρονιά ρεκόρ σε σχέση με την τελευταία πενταετία. Η σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας για τη χελώνα Caretta caretta στη Μεσόγειο είναι ένα πολύτιμο μαιευτήριο για το μοναδικό αυτό είδος και το WWF επαγρυπνά και φέτος, όπως πάντα μαζί με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και τον ΑΡΧΕΛΩΝΑ.

Caretta caretta

Από τις 27 Ιουνίου

2016, δύο πυροφύλακες προστατεύουν καθημερινά την περιοχή και βρίσκονται σε επιφυλακή για οποιαδήποτε απειλή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την περιοχή και την Caretta caretta.

Το 2016 αναδεικνύεται σε χρονιά ρεκόρ αφού οι χελώνες στα Σεκάνια και σε όλη την περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) είναι αριθμητικά πολύ περισσότερες σε σχέση με τα δεδομένα της τελευταίας πενταετίας. Οι φωλιές αγγίζουν τον αριθμό των 482 στα Σεκάνια μέχρι στιγμής, ενώ για το ΕΘΠΖ συνολικά ο αντίστοιχος αριθμός αγγίζει τις 1021, σύμφωνα με τις καταγραφές του ΑΡΧΕΛΩΝΑ.

Από την πλευρά του, για ακόμα μία χρονιά το WWF Ελλάς, και με τη στήριξη του WWF Σουηδίας, πραγματοποιεί πρόγραμμα φύλαξης της περιοχής των Σεκανίων. Ήδη από τις 27 Ιουνίου, δύο πυροφύλακες προστατεύουν τα Σεκάνια, τόσο από την ανθρώπινη παρουσία που απαγορεύεται στην περιοχή όσο και από πιθανές πυρκαγιές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την παραλία.

Σημαντική η προστασία των Σεκανίων

Η ανθρώπινη παρουσία απαγορεύεται στον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και στην παραλία των Σεκανίων, καθώς αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις συνθήκες ωοτοκίας της καρέτα. Ταυτόχρονα, μια πιθανή πυρκαγιά στην περιοχή γύρω από τα Σεκάνια μπορεί να καταστρέψει την επιφανειακή βλάστηση και η επακόλουθη διάβρωση να μεταφέρει στην παραλία χώμα και λάσπη και να καλύψει την άμμο, όπου κάνουν τις φωλιές τους οι χελώνες.

Παρακολουθήστε στο video τα πρώτα βήματα της χελώνας καρέτα καρέτα

Τα μικρά καρετάκια βγαίνουν από τη φωλιά τους και οδηγούνται από ένστικτο στη θάλασσα. Στο πρώτο ταξίδι της ζωής τους θα αντιμετωπίσουν πολλούς εχθρούς, κινδύνους και εμπόδια όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες και σκουπίδια. Μόλις 1 στα 1.000 θα καταφέρει να επιβιώσει!

Η καρέτα απειλείται… και από μια πιθανή αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Η καρέτα και οι παραλίες ωοτοκίας της προστατεύονται από την ευρωπαϊκή οδηγία για τους οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ). Σήμερα όμως, η ευρωπαϊκή αυτή νομοθεσία για τη φύση κινδυνεύει από το ενδεχόμενο αναθεώρησης και αποδυνάμωσης, μέσα από διαδικασία αξιολόγησης που έχει κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που έχει η ίδια η Επιτροπή στη διάθεση της φανερώνουν ότι η νομοθεσία είναι κατάλληλη για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής φυσικής κληρονομιάς. Το WWF καλεί τους πολίτες να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στους πολιτικούς και να δημιουργήσουν τραγούδια από τους ήχους της φύσης: www.wwf.gr/campaigns/natureup. Ήδη έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 60.000 τραγούδια σε όλη την Ευρώπη.

Caretta caretta

Τι κάνεις αν βρεις:

-μια νεκρή θαλάσσια χελώνα:

Αν η θαλάσσια χελώνα είναι νεκρή, μετέφερε τη στη στεριά και ειδοποίησε το λιμεναρχείο που είναι αρμόδιο σε αυτές τις περιπτώσεις.Προσοχή! Είναι πιθανό η χελώνα να φαίνεται νεκρή ενώ στην πραγματικότητα να βρίσκεται σε λήθαργο, που είναι σύνηθες τους κρύους μήνες και όταν ξαφνικά συναντήσει πολύ κρύα νερά.Για να διαπιστωθεί ο θάνατος και το αίτιο, πρέπει να κληθεί νομοκτηνίατρος. Αν δεν υπάρχει, κάλεσε άλλο κτηνίατρο και το λιμεναρχείο.Αν υπάρχει η δυνατότητα, πάρε φωτογραφίες της χελώνας και των τραυμάτων της αν είναι εμφανή.Έλεγξε τα πτερύγια για τυχόν ταυτότητες αναγνώρισης.Η υγειονομική ταφή του ζώου είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-μια εκβρασμένη ή τραυματισμένη χελώνα:

Ελέγξτε από απόσταση αν το ζώο κινείται. Για μια χελώνα, μπορεί να είναι φυσιολογικό να βρίσκεται στην ακτή για να γεννήσει τα αυγά της.Αν είναι τραυματισμένη, σηκώνοντάς την από το καβούκι (ποτέ από τα πτερύγια ή το κεφάλι), μετέφερε τη χελώνα σε ασφαλές και προφυλαγμένο σημείο, μακριά από κόσμο και θόρυβο. Αν έχει μεγάλο μέγεθος θα χρειαστούν δύο άτομα. Αφήστε την προσεκτικά στο έδαφος προσέχοντας να μην διπλωθούν τα πτερύγια. Βασική προτεραιότητα είναι η αποφυγή πρόκλησης άγχους στο ζώο, αποφύγετε τους δυνατούς ήχους, περιττές μετακινήσεις ή εξετάσεις του ζώου καθώς και την παρουσία πολλών ατόμων γύρω του.Τους ζεστούς μήνες σκέπασε το ζώο με ένα βρεγμένο πανί για να το διατηρήσεις υγρό και να μην αφυδατωθεί. Η θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς.Μην επιχειρήσεις να τη βάλεις στο νερό όταν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένη, μπορεί να πνίγει.Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά, αφαίρεσέ τα πολύ προσεκτικά. Αν εξέχει αγκίστρι ή πετονιά από το στόμα ή την ουρά μην τα τραβήξεις! Μπορεί να το τραυματίσεις περισσότερο.Έλεγξε τα πτερύγια για τυχόν ταυτότητες αναγνώρισης.Ειδοποίησε το τοπικό λιμεναρχείο.Κάλεσε το Δίκτυο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στο 210 8944444.

-μια φωλιά:

Μη σκάψεις τη φωλιά.Αν κινδυνεύει από τη διέλευση πεζών ή τροχοφόρων τότε περίφραξε την φωλιά με πασαλάκια τοποθετημένα στα 2 μέτρα περιμετρικά της φωλιάς και ένωσε τα με σκοινί.Απομάκρυνε τριγύρω εμπόδια (πέτρες, σκουπίδια, κλαδιά) που μπορεί να εμποδίσουν τα χελωνάκια να φτάσουν στη θάλασσα.Αν βρίσκεται κάτω από σκιά π.χ. ομπρέλας, προσπάθησε να απομακρύνεις το αντικείμενο.

ΠΗΓΗ: WWF

photo WWF Hellas
Keywords
Τυχαία Θέματα