Δ. Κουτσούμπας: Να εξαιρεθεί το Ιτζεδίν από το υπερταμείο και να αποκατασταθεί άμεσα (audio)

11:07 9/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η σημερινή μας επίσκεψη στο ιστορικό Φρούριο Ιτζεδίν, σηματοδοτεί τον αγώνα μας για να εξαιρεθεί από το Υπερταμείο Αξιοποίησης Ακινήτων, αλλά και για την πλήρη αποκατάσταση του συνόλου του Φρουρίου, ώστε να καταστεί τόπος ιστορικής μνήμης, δήλωσε από τον τόπο μαρτυρίου πολλών αγωνιστών της Δημοκρατίας, ο Γ.Γρ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας δεν θέλησε να κάνει περαιτέρω δηλώσεις για την ευρύτερη πολιτική επικαιρότητας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο

αίτημα αποκατάστασης του Φρουρίου, που βρίσκεται στο ύψωμα Καλάμι, 15χλμ ανατολικά της πόλης των Χανίων και έχει πανοραμική θέα του κόλπου της Σούδας.

Στις 12:00 το μεσημέρι ο κ. Κουτσούμπας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στους εργαζόμενους στο λογιστήριο του ομίλου ΣΥΝ.ΚΑ. στην Αγυιά, ενώ στις 9 το βράδυ θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση – συνεστίαση που οργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Χανίων και Ρεθύμνου του ΚΚΕ στο κέντρο «ΚΟΝΤΑΡΟΣ» (εθνική οδός Βρύσες Αποκορώνου). Μετά την πολιτική ομιλία θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με φαγητό και μουσική.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Κουτσούμπα:

Η ιστορία…

Κτίστηκε το 1872 από το Ρεούφ Πασά, στην ίδια θέση που το 1646 οι πρώτοι Οθωμανοί διώχνοντας τους Ενετούς έκτισαν μικρότερο πύργο. Αποτελούσε το κυριότερο αμυντικό έργο του λιμανιού και ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του πρωτότοκου γιου του Σουλτάνου Αβδούλ Αζιζ Ιτζεδίν. Στα μεταγενέστερα χρόνια χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων

Την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1903) ο Ελευθέριος Βενιζέλος γνώρισε για 15 ημέρες το αφιλόξενο περιβάλλον των φυλακών του φρουρίου μετά από καταδίκη του για εξύβριση, έπειτα από μήνυση που του υπέβαλλε ο Μητροπολίτης Κρήτης Ευμένιος που ήταν οπαδός του πρίγκιπα Γεωργίου. Στην περίοδο της δικτατορίας του Θ. Πάγκαλου, το 1924, κρατήθηκε στις φυλακές μεγάλος αριθμός πολιτικών αντιφρονούντων, ενώ μετά την πτώση της δικτατορίας με αντιπραξικόπημα το 1926 φυλακίστηκε για 2 χρόνια και ο ίδιος ο Πάγκαλος. Στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και στα πρώτα χρόνια του Ελληνικού Εμφυλίου οι φυλακές δε λειτούργησαν. Τα τελευταία όμως χρόνια του Εμφυλίου και μετά, το κάτεργο του Ιντζεδίν άνοιξε και πάλι.

Το 1948 από το κολαστήριο της Γυάρου μεταφέρθηκαν στις φυλακές του Ιντζεδίν, όπου γίνονταν και εκτελέσεις, οι πρώτοι κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι Από τα σκοτεινά και ανήλιαγα μεσαιωνικά μπουντρούμια του τις επόμενες δεκαετίες πέρασαν εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι, πρώτα απ’ όλα κομμουνιστές, αλλά στην περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών και πολιτικοί ασχέτως ιδεολογίας. Ο τελευταίος αυτός ρόλος του φρουρίου, ως χώρος φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων, που με την αντίσταση τους πάλεψαν για τις δημοκρατικές τους ιδέες στάθηκε αφορμή για να περάσει στην ιστορία της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου. Οι ταινίες «Μέρες του 36» και «Τα πέτρινα χρόνια» έχουν βασικές αναφορές και πλάνα από το χώρο του Ιτζεδίν.

Το φρούριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και σήμερα παραμένει κλειστό για το κοινό.

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Παντελής Χουλάκης – Επιμέλεια: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Μάνος Παπαδάκης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κουτσούμπας, Ιτζεδίν,koutsoubas, itzedin