Δ. Μακεδονία: Από το 2020 το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

10:22 30/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Από τις αρχές του 2019 αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Καστοριάς, του Άργους Ορεστικού, των Γρεβενών, καθώς και στον οικισμό Μανιάκι Καστοριάς, όπως αυτό επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς.

Όπως ανέφερε

ο κ. Σταθάκης οι πρώτες συνδέσεις οικιακών καταναλωτών, αλλά και επιχειρήσεων θα μπορούν να γίνουν το 2020, με τη λειτουργία του Διαδρατικού αγωγού ΤΑΡ, ενώ μέχρι το 2023 προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν 138,6 χλμ δικτύων χαμηλής πίεσης και 15 χλμ δικτύων μέσης πίεσης.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης του δικτύου διανομής θα ανέλθει στα 21,8 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,6 εκ. ευρώ θα είναι από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τα 7,5 εκ. ευρώ από δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα 1,7 εκ. ευρώ θα προέρχονται από το μετοχικό κεφάλαιο και την συμμετοχή των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη «προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος διείσδυσης του φυσικού αερίου σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η ΔΕΔΔΑ, θα υπάρξουν κίνητρα, όπως η επιδότηση της μετατροπής των εσωτερικών εγκαταστάσεων θέρμανσης, τόσο στους οικιακούς όσο και στους εμπορικούς καταναλωτές».

Για συστηματική δουλειά και σκληρές διαπραγματεύσεις κυρίως με τον Διαδρατικό αγωγό ΤΑΡ έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, αφού όπως τόνισε η αρχική συμφωνία που κυρώθηκε στην Βουλή το 2013, δεν προέβλεπε αυτόν το σχεδιασμό, ενώ επισήμανε ότι χάρις και την έγκυρη εξασφάλιση των πιστώσεων το φυσικό αέριο θα φθάσει στα νοικοκυριά της περιοχής, πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες περιφέρειες.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, αφού επισήμανε ότι η έλευση του φυσικού αερίου θα σηματοδοτήσει μια άλλη εποχή για την περιοχή, εξήρε τις προσπάθειες όσων εργάστηκαν γι’ αυτό.

Για μια σημαντική ημέρα έκανε λόγο ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο οποίος τόνισε ότι το φυσικό αέριο δε θα είναι μόνο προς όφελος των νοικοκυριών, αλλά θα είναι κυρίως προς όφελος της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Για άρση αδικίας των περιοχών που θα πάρουν φυσικό αέριο έκανε λόγο ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, καθώς όπως επισήμανε όλοι οι καταναλωτές θα έχουν πλέον φθηνότερη ενέργεια.

Η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τεληγιορίδου, ανέφερε ότι η έλευση του φυσικού αερίου είναι «μόνο η αρχή για την ενεργειακή αυτάρκεια της πόλης», ενώ η βουλευτής Καστοριάς ΝΔ, Μαρία Αντωνίου, αφού τόνισε ότι στηρίζει το έργο της έλευσης φυσικού αερίου στην περιοχή κατέκρινε τον κ. Σταθάκη ότι δεν ψήφισε την κύρωση της συμφωνίας με τον ΤΑΡ το 2013 στην Βουλή. Από την πλευρά του ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δημητριάδης, επισήμανε ότι στο μέλλον η Δυτική Μακεδονία θα είναι «ο τόπος που δεν θα χάνει ευκαιρίες».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε εκτός των άλλων στην ομιλία του και στην πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για τη λειτουργία του κέντρου Γούνας ως μόνιμου Εκθεσιακού Κέντρου, που ήταν ένα παλιό αίτημα των γουνοποιών της περιοχής, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στο Περιβαλλοντικό Τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τη Δυτική Μακεδονία και τον δήμο της Μεγαλόπολης, επισημαίνοντας ότι αυτό «θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση ώστε να ανακάμψει η παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Keywords
Τυχαία Θέματα