Δ. Μακεδονία: Ενισχυμένη με το Νέο Πανεπιστήμιο

10:04 4/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα ισχυρά πολυτεχνικά τμήματα στην Κοζάνη, αλλά και οι άλλες σχολές και τα τμήματα που θα λειτουργήσουν σ΄ όλη τη Δυτική Μακεδονία θα ενισχύσουν σημαντικά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονία, ώστε να και γίνει ένας σημαντικός «πόλος» και ένα «στιβαρό ίδρυμα».

Αυτό επισήμανε από την Κοζάνη ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι πέρα από τα 26 τμήματα, που αναμένεται να λειτουργήσουν μετά τη συγχώνευση

του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου, θα προστεθούν, όταν δημιουργηθεί το Διεθνές Κινηματογραφικό Στούντιο στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και δύο νέα τμήματα, το ένα σε Κοζάνη και ένα σε Φλώρινα, που θα σχετίζονται με τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες αντίστοιχα.

Όπως τόνισε με την ίδρυση τριών τμημάτων στην Πτολεμαΐδα, γύρω από θέματα υγείας, και τριών τμημάτων στα Γρεβενά, γύρω από θέματα επιχειρήσεων και μάρκετινγκ, «ενισχύονται σημαντικά οι δύο πόλεις», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου ερευνητικού ινστιτούτου γύρω από τεχνολογίες αστρονομικών παρατηρήσεων στα Γρεβενά.

Παράλληλα ανέφερε ότι δεν πρόκειται να αρχίσει η λειτουργία κανενός τμήματος, εάν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις, ώστε να παραχωρηθεί το παλαιό Νοσοκομείο των Γρεβενών στο Πανεπιστήμιο προκειμένου εκεί να λειτουργήσουν φοιτητικές εστίες.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των φοιτητών της Σχολής Τεχνολογίας Εφαρμογών, τόνισε ότι αυτοί δεν μπορούν να ενταχθούν απ’ ευθείας στην Πολυτεχνική Σχολή γιατί είναι 5ετούς φοίτησης, ενώ επισήμανε ότι μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, θα δοθεί μεγαλύτερο ποσοστό στις κατατακτήριες, απ’ ότι ισχύει, ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο αντίστοιχο Πολυτεχνικό Τμήμα.

Μάλιστα για το θέμα αυτό ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου είχε συνάντηση και με αντιπροσωπεία των φοιτητών του ΤΕΙ Κοζάνης, οι οποίοι νωρίτερα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στον χώρο την νέας Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης. Μετά την συνάντηση οι εκπρόσωποι των φοιτητών εμφανίστηκαν συγκρατημένα ικανοποιημένοι, αν και όπως τόνισαν οι ίδιοι ζήτησαν το ποσοστό των κατατακτηρίων εξετάσεων να είναι στο 35% και όχι στο 25%, που τους υποσχέθηκε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας την άποψη του πρύτανη του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Στέργιου Γκανάτσιου ότι υπάρχουν «εκδικητικοί λόγοι» που τον αποκλείουν από τη νέα Σύγκλητο, τόνισε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ενώ επισήμανε ότι αυτό δεν αποτελεί μία μοναδική περίπτωση, αφού έγινε κάτι ανάλογο, στη Θεσσαλία στη Στερεά Ελλάδα, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο».

Από την πλευρά του ο κ. Γκανάτσιος σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Γαβρόγλου, τόνισε ότι «το ΤΕΙ στη μεταβατική περίοδο δεν μπορεί να μην έχει εκπρόσωπο στο Πανεπιστήμιο».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα