Δ. Σεργκενλίδης: «Η εξόρυξη χρυσού επιβαρύνει σοβαρά το περιβάλλον και την εθνική οικονομία.»

23:56 11/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

«Το θέμα της εξόρυξης είναι παγκοίνως γνωστό και δεν αφορά μόνο την Ροδόπη, αφορά όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, καθώς πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια πάρα πολλών επιχειρήσεων του κλάδου των εξορύξεων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν, όσο γίνεται περισσότερο, τα τελευταία κοιτάσματα μικρής περιεκτικότητας σε χρυσό που βρίσκονται και στην περιοχή μας.» δηλώνει ο κ. Δάνος Σεργκενλίδης, Αν. Καθηγητής Τροφίμων και Υγιεινής του Τμήματος Κτηνιατρικής στο ΑΠΘ.

Στην Μαρώνεια σήμερα Κυριακή θα μιλήσει για μια ακόμη φορά για τα Χρυσωρυχεία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

«Τέτοιου είδους δραστηριότητες δεν αποφέρουν τίποτε στην εθνική οικονομία»

«Αποτελεί μια ιδιαίτερης σημασίας αναπτυξιακή παρέμβαση, σε περίπτωση που υλοποιηθούν αυτά, αλλάζει άρδην το τοπίο και μάλιστα με πάρα πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των περιοίκων και των εργαζομένων πολύ περισσότερο, αλλά και στην ίδια την οικονομία των περιοχών αυτών» δηλώνει και σημειώνει ότι το μήνυμα που θα επιδιώξει να περάσει στο κοινό είναι ότι ο αγώνας αυτός δεν είναι ένας αγώνας που επειδή τον ξεκινήσαμε πρέπει να τον συνεχίσουμε, αλλά είναι ένας αγώνας που βασίζεται σε βασικής σημασίας πλέον πράγματα που συμβαίνουν στον πλανήτη, δηλαδή έχουν να κάνουν με την αλλαγή εντελώς, μέσω της παγκοσμιοποίησης, των κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών όλων των περιοχών του κόσμου. «Έχουν να κάνουν και με την δυνατότητα των εταιρειών να αποφασίζουν πολλές φορές και πάνω από τις κυβερνήσεις και να θεωρούνται πολλές φορές ως εθνικό συμφέρον τέτοιου είδους δραστηριότητες, ενώ πολλές φορές δεν αποφέρουν τίποτε στην εθνική οικονομία. Αντίθετα την επιβαρύνουν σοβαρά.»

Ο κ. Δάνος Σεργκενλίδης, Αν. Καθηγητής στο ΑΠΘ

Σύμφωνα με τον κ. Σεργκενλίδη όταν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για τις μεγάλες και σοβαρές ανάγκες παρεμβάσεων, ώστε να σταματήσει η ανάπτυξη αυτής της κλιματικής αλλαγής για να σώσουμε τον πλανήτη μας πρέπει να ξέρουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μιας μικρής κλίμακας παρεμβάσεις αλλά ευρείας κλίμακας. «Πρέπει ο καθένας μας στην περιοχή που ζούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας να σώσουμε πρώτα την περιοχή μας και μετά κομμάτι -κομμάτι όλοι σε ένα πλαζ να προχωρήσουμε στην αλλαγή της οικονομικής ανάπτυξης προς το συμφέρον της αειφορίας και φυσικά της προστασίας της φύσης, που αποτελεί την μητέρα που μας θρέφει.»

«Οι ντόπιοι πολιτικοί, οι οποίοι θα πρέπει να ξέρουν τι θέλει ο τόπος και τι να κάνουν»
Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ η περιοχή έχει επιδείξει μια πολύ μεγάλη συνέπεια προς το παρόν εναντίον της εγκατάστασης αυτών των δραστηριοτήτων και γι αυτό τον τελευταίο καιρό, κι αυτό είναι το επικίνδυνο στην ιστορία, υπάρχει ένας εφησυχασμός της κοινωνίας. «Μερικοί μπορεί να το έχουν ξεχάσει κιόλας το θέμα. αλλά στην ουσία βρίσκεται ήδη προ των πυλών γιατί οι πιέσεις συνεχώς εντείνονται. Αυτή η εταιρεία η οποία κατέχει τα ορυχεία αυτά διαδίδει στο διαδίκτυο, ενώ βρίσκεται σε μια τραγικά, σε χάλια, οικονομική κατάσταση, φεύγει από όλες τις περιοχές, που υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού, θα ήταν ίσως έτοιμη κι από εδώ να φύγει, αυτό όμως είναι ένα πολιτικό ζήτημα που θα πρέπει να το αναλάβουν οι πολιτικοί και κυρίως οι ντόπιοι πολιτικοί, οι οποίοι θα πρέπει να ξέρουν τι θέλει ο τόπος και τι να κάνουν. Και να δεσμευτούν για αυτό».

Όπως εξηγεί οι υπεύθυνοι της εταιρείας διαδίδουν μέσω του διαδικτύου ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι πρόθυμη να αδειοδοτήσει τέτοιες δραστηριότητες , «αναπτυξιακές». «Αυτή η διασπορά κάποιας υποτιθέμενης δραστηριότητας η οποία θα επιτραπεί από μια επόμενη κυβέρνηση εκθέτει θα έλεγα το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας κι αποτελεί μια παγίδα για τους ανθρώπους οι οποίοι μέσω του χρηματιστηρίου την στηρίζουν να ανακάμψει, καθώς οι υπεύθυνοι εξαπατούν τον κόσμο να αγοράσει τις μετοχές της. Εκτός του ότι δεν παράγει χρυσό, με παιχνίδια στο χρηματιστήριο, με τέτοιου είδους ανακοινώσεις κερδίζει πάρα πολλά εκατομμύρια, ώστε να διατηρεί πάντα την προσπάθεια να ξεκινήσει την δραστηριότητα με κάθε τρόπο.»

« Να σκύψουν πάνω στα προβλήματα»
Όπως τονίζει ο έμπειρος καθηγητής, που από την πρώτη στιγμή είναι στην πρώτη γραμμή του «μετώπου» κατά της εξόρυξης πρέπει, ενημερώνοντας πάντα έγκυρα τους κατοίκους, να είμαστε σε εγρήγορση όλοι και πρέπει όλοι οι πολιτικοί, γιατί βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολιτικών ζυμώσεων λόγω των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών, να μας πληροφορήσουν πως σκέφτονται το θέμα των χρυσωρυχείων;

«Και όταν λένε «ναι» ή «όχι» να τεκμηριώνουν και τι θα κάνουν στην περιοχή. Έχουμε καταφέρει μια καταπληκτική πλειοψηφία των κατοίκων, όσο και των πολιτικών προσώπων, δεν λέω για τα κόμματα, να αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού, θα πρέπει, διεκδικώντας την ψήφο των κατοίκων της περιοχής και στις τρεις αυτές εκλογικές αναμετρήσεις να μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν να κάνουν . Δεν αρκεί μόνο η απλή δήλωση: «Εγώ είμαι εναντίον των χρυσωρυχείων, αλλά τι έχω στο μυαλό μου για να προστατεύσω την περιοχή, άρα ποιες ενέργειες θα κάνουν, η θωράκιση η αναπτυξιακή της περιοχής πέφτει στα δικά τους χέρια. Εμείς όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες, επιστήμονες, ο λαός είμαστε σε θέση να τους προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια θελήσουν από εμάς για να τους βοηθήσουμε σ’ αυτή την πορεία. Η πράξη, οι ενέργειες πέφτουν σ΄ αυτούς, δεν αρκεί μόνο η δήλωση ότι είναι υπέρ ή κατά. Αλλά να δούμε τι έχουν κατά νου. Ακούω μεγαλεπήβολα σχέδια υποψηφίων και με συγχωρείτε αλλά γελάω από μέσα μου γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα για να υλοποιηθούν» λέει με εμφανή προβληματισμό και προτρέπει τους πολιτικούς -υποψηφίους « Να σκύψουν πάνω στα προβλήματα, να τα αξιολογούν, να τα ιεραρχούν κατά προτεραιότητα και με σοβαρότητα και να προσπαθούν να τα λύνουν σιγά σιγά, δεν λύνονται με μιας.»
Φώτο: Δάνος Σεργκενλίδης συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία :Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα