Δ. Τζανακόπουλος: Bούληση για συμφωνία δεν σημαίνει μέτρα λιτότητας ή υποχωρήσεις αρχών

20:12 22/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας εντός χρονοδιαγράμματος, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σημειώνοντας ότι αυτό απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, διευκρίνισε ότι «η βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται και τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, ούτε υποχωρήσεις αρχών όπως στο ζήτημα των εργασιακών», σημείωσε.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά την ολοκλήρωση σήμερα των διαπραγματεύσεων τόνισε πως «στο Eurogroup επιζητάμε

μια πολιτική συμφωνία ότι κλείνουν τα ζητήματα και από εκεί και πέρα είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση». Διευκρίνισε δε, ότι «δεν υπάρχουν άλλα εναλλακτικά σενάρια, (αντιθέτως) υπάρχουν οι δυνατότητες και προϋποθέσεις ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις μεριές να κλείσει η 2η αξιολόγηση και να υπάρξει πολιτική συμφωνία στη βάση του χρονοδιαγράμματος. Δηλώνουμε, με τρόπο κατηγορηματικό, ότι η δική μας προσπάθεια κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση και περιμένουμε από όλες τις πλευρές να συνεχίσουν την προσπάθεια για να καλυφθούν οι υπαρκτές διαφορές, κατά τρόπο κοινά αποδεκτό», σημείωσε.

Για τα εργασιακά είπε πως η κυβέρνηση έχει «ισχυρότατα επιχειρήματα».

Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι «η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κλείνει το θέμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία μια και καλή», ενώ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις τόνισε πως η επαναφορά τους θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα και στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. «Έχουμε ισχυρότατα επιχειρήματα και νομίζουμε ότι στο τέλος θα γίνουν αποδεκτά από όλες τις πλευρές», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς δε, για τη στάση του ΣΕΒ στο θέμα, παρατήρησε: «Η θέση του ΣΕΒ είναι άλλη το πρωί και άλλη το βράδυ. Όταν κάνει δημόσιες τοποθετήσεις πρέπει αυτές να συμπίπτουν με όσα έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους».

Ερωτηθείς για το τι θέλει η κυβέρνηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απάντησε ότι, «Το Ταμείο οφείλει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι τα πλεονάσματα που προβλέπονται, είναι εξαιρετικά υψηλά, επίσης αν θεωρεί ότι νέα μέτρα λιτότητας θα προκαλέσουν ύφεση -πράγμα το οποίο θεωρεί και η ελληνική κυβέρνηση- τότε θα πρέπει να πει ανοιχτά και με παρρησία τη θέση του».

Για το ζήτημα του χρέους αλλά και τη δυνατότητα συγκλίσεων με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικότερα, επεσήμανε πως «δεν είναι πολιτικά ουδέτερο, γιατί αφορά στην αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή τη στιγμή με την ΝΔ δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης. Παρόλα αυτά είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις και θα ήμασταν εξαιρετικά ικανοποιημένοι αν βλέπαμε συγκλίσεις».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις τροπή που πήραν οι χθεσινές συνομιλίες στη Γενεύη. «Δηλώνουμε τη σταθερή προσήλωση μας στις συνομιλίες, δίκαιη και βιώσιμη λύση βάσει των διεθνών συνθηκών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν τους κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν να έχουν συνάντηση στις 4 Δεκεμβρίου, είπε πως «δεν υπάρχει ορισμένη ημερομηνία» και πως «μετά τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη θα δούμε τα επόμενα βήματα. Το ζήτημα είναι ανοιχτό, αλλά θα προχωρήσουμε με προσεκτικά βήματα».

Πηγή ΕΡΤ, ΑΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Θεσμοί: Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις το μεγαλύτερο αγκάθι στα εργασιακά

Keywords
Τυχαία Θέματα