Δ. Βίτσας: «Πιο δύσκολη η κατάσταση στη Σάμο, παρότι τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στη Λέσβο»

11:21 16/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τις συνθήκες των αιτούντων άσυλο στα νησιά, τις αυξημένες αφίξεις στο Έβρο και την πρόταση της κοινή ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σε ημερίδα με θέμα «Εθνικές και Ευρωπαϊκές προκλήσεις και προοπτικές στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος «Χτίζουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για τις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστες».

«Η κατάσταση παραμένει πιο δύσκολη στη Σάμο, παρότι τα φώτα της δημοσιότητας

είναι στραμμένα στη Λέσβο», περιέγραψε ο κ. Βίτσας. Προτεραιότητα του υπουργείου είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, αλλά απαιτούνται περισσότεροι υπάλληλοι, γιατροί, διερμηνείς. Χαρακτηριστικό του 2018 αποτελούν οι αφίξεις στον Έβρο, όπου μέχρι τώρα, μέσα στο 2018, έχουν εισέλθει πάνω από 12.000 άνθρωποι, ενώ αντίστοιχα το 2017 5.500 και το 2016 3.330.

Σχετικά με τις γυναίκες και τα φαινόμενα έμφυλης βίας και κακοποίησης, ο κ. Βίτσας τόνισε την ανάγκη για γρήγορη μεταφορά τους εκτός των δομών φιλοξενίας, τη καλύτερη αστυνόμευση, καθώς και την αλλαγή της κυρίαρχης ανδροκρατούμενης νοοτροπίας.

Με την πρόταση της Ελλάδας για κοινή ευρωπαϊκή λύση συντάσσονται όλο και περισσότερες χώρες, εξήγησε ο κ. Βίτσας. Αυτή περιλαμβάνει ενίσχυση της διπλωματικής δραστηριότητας εκεί που γίνονται πόλεμοι, ώστε να μην προκαλούνται προσφυγικά κύματα και οικονομική ενίσχυση στις χώρες για να αποκτήσουν οι άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα νέες δυνατότητες. Τα παραπάνω πρέπει να συνδυαστούν με διαχείριση των συνόρων, εξάρθρωση των διακινητών και ανακατανομή των ανθρώπων στην υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι σαν Δουβλίνο IV συμπλήρωσε.

Για τη διαχείριση του προσφυγικού από το 2015 μέχρι σήμερα έκανε λόγο η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ Φωτεινή Παντιώρα, τονίζοντας , ότι «παρά τις όποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, οι Έλληνες στηρίξαμε και βοηθήσαμε τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που χτύπησαν τη πόρτα της πατρίδας μας αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη. Και όλα αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία και σημασία, καθώς έγιναν μέσα στη δίνη μιας επίσης πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης».

Χαιρετισμό στην ημερίδα απεύθυνε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει ο πιο σταθερός τόπος στην ανατολική Μεσόγειο.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα