Δένδιας: Η Τουρκία δείχνει να αντιλαμβάνεται την ενέργεια ως πρόσχημα για τις επεκτατικές της φιλοδοξίες

19:50 24/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα στη 16η διαδικτυακή διάσκεψη του Economist για την Κύπρο, ως κεντρικός ομιλητής στη θεματική « Energy diplomacy in turbulent times”.

O κ. Δένδιας πρόβαλε τη σημασία της ενέργειας ως βασικού παράγοντα για την ανάπτυξη και την περιφερειακή σταθερότητα. Τόνισε ότι η Ελλάδα

επιδιώκει συστηματικά τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό καταδεικνύουν τα τριμερή και πολυμερή σχήματα που προωθεί η χώρα, όπως με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και με άλλες χώρες.

Σημείωσε στο πλαίσιο αυτό ότι το EastMed Gas Forum, που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε ως διεθνής οργανισμός, χαίρει θετικής ανταπόκρισης και από άλλους σημαίνοντες διεθνείς δρώντες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επεσήμανε ότι σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται οι διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που πρόσφατα συνήψε η Ελλάδα με Ιταλία και Αίγυπτο, καθώς και η πολιτική συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη, αλλά και οι ανάλογες συμφωνίες οριοθέτησης που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ.

Ακόμα πρόσθεσε ότι οι συνεργατικές πρωτοβουλίες στην περιοχή είναι ανοικτές σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αυτό, βέβαια, όχι μόνον στα λόγια, αλλά και έμπρακτα.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, η Τουρκία δείχνει να αντιλαμβάνεται την ενέργεια ως πρόσχημα για να προωθήσει τις επεκτατικές της φιλοδοξίες στην περιοχή, μη διστάζοντας να διακινδυνεύει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, περιφρονώντας τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, με προκλητική και κατ’ εξακολούθηση παραβατική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας, με στρατιωτική ανάμιξη στις κρίσεις στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού, με επιθετική ρητορική ή εργαλειοποιώντας τη μετανάστευση και τη θρησκεία.

Εστιάζοντας ειδικότερα στην Κύπρο, ο ΥΠΕΞ τόνισε επίσης πως η Τουρκία αντιμετωπίζει τα ενεργειακά κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, αντί για ευκαιρία προσέγγισης και ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού, ως ευκαιρία εκβιασμού της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικαλούμενη δήθεν τα δικαιώματα των τουρκο-κυπρίων, οι οποίοι είναι και οι ίδιοι θύματα της τουρκικής επεκτατικής ατζέντας. Και δεν μπορεί κανείς να επικεντρώνει στον ενεργειακό τομέα παραγνωρίζοντας το βασικό ζήτημα, της άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός κατέληξε επαναλαμβάνοντας τις δυνατότητες για πρόοδο, ανάπτυξη και σταθερότητα που προσφέρει η ενέργεια όταν επιλέγεται η οδός της διπλωματίας, της συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου, κατ’ αντιδιαστολή με την προοπτική διεύρυνσης των ανισοτήτων και διακινδύνευσης της ειρήνης από μονομερή επιδίωξη τετελεσμένων και διπλωματία των κανονιοφόρων.

Συμμετείχα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη 16η διαδικτυακή διάσκεψη του Economist για την Κύπρο – Panel discussion on “Energy diplomacy in turbulent times” during the 16th online #EconCyprusSummit pic.twitter.com/oK4UH1JU0G

Nikos Dendias (@NikosDendias) November 24, 2020

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα