Διαδικτυακή διάλεξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μοριακής Βιολογίας στο 4ο ΓΕΛ Καρδίτσας

08:53 12/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια πρωτόγνωρη σχολική εμπειρία βίωσαν μαθητές της Γ’ τάξης του 4ου ΓΕΛ Καρδίτσας αφού είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην διαδικτυακή διάλεξη, μέσω portal, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Μοριακής Βιολογίας (European Molecular Biology Laboratory – EMBL. Το ΕΜΒL ιδρύθηκε το 1975, έχει έδρα την Χαϊδελβέργη και διατηρεί ερευνητικά κέντρα στο Αμβούργο, την Γκρενόμπλ, το Μοντεροτόντο και στο Cambridge που είναι η έδρα του ΕΒΙ και από το οποίο έγινε η παρουσίαση.Την διάλεξη παρουσίασε ο Καθηγητής

Εwan Birney και είχε θέμα: » DNA και Big Data: διαμορφώνοντας την κατανόησή μας για τις λειτουργίες της ζωής». Ο Ewan Birney, ειδικός στην γενετική ποικιλότητα και τους αλγόριθμους της, ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας η οποιά, το 2000, χαρτογράφησε το πρώτο ανθρώπινο γονιδίωμα και τώρα είναι Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής (European Bionformatics Institute – ΕΒΙ) του EMBL.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο κ. Birney παρουσίασε τη σημασία που έχει για την Ιατρική η ανάλυση της αλληλουχίας του DNA τόσο του ανθρώπου όσο και των παρασιτικών μικροοργανισμών. Αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνονται για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σπάνιων κληρονομικών παθήσεων, μικροβιακών λοιμώξεων αλλά και στις μεθόδους μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου. Στηλίτευσε το γεγονός ότι ενώ δίνουμε πολύ εύκολα και επώνυμα, ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα σε εταιρείες και τράπεζες, δεν δίνουμε ανώνυμα γενετικό υλικό για να ενισχυθεί η βάση των δεδομένων του παγκόσμιου ανθρώπινου γονιδιώματος και να επιταχυνθεί η αντιμετώπιση αρκετών από τα προαναφερθέντα ζητήματα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στη Μ. Βρετανία το 35% των σπάνιων γενετικών παθήσεων (πχ: κυστική ίνωση) διαγιγνώσκονται και προλαμβάνονται με την εύρεση της αλληλουχίας του εμβρυϊκού DNA (μέθοδος DNA sequencing).
Περιέγραψε, επίσης, τη σημασία που έχει η ανάλυση των αλληλουχιών του DNA για τη μελέτη της εξέλιξης των ειδών και του ανθρώπου. Ανάλυση που, όπως χαρακτηριστικά έδειξε με διαφάνειες ο κ. Binrey , μας έχει δείξει ότι το ανθρώπινο DNA διαφέρει ελάχιστα από ήπειρο σε ήπειρο, περίπου όσο διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων της ίδιας χώρας. Στο τέλος της παρουσίασης οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα, την οποία και αξιοποίησαν, να θέσουν ερωτήματα στον κ. Birney μέσω skype (ιδιωτικά) είτε μέσω twitter (δημόσια), μερικά από τα οποία και απάντησε. Τα παιδιά απόλαυσαν την παρουσίαση και τη διαδικασία με τις ερωτήσεις – απαντήσεις και συμμετείχαν ενεργά.
Το αίτημα για τη διαδικτυακή θέση (virtual seat) και την οργάνωση της ζωντανής σύνδεσης του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του 4ου ΓΕΛ Καρδίτσας με το Cambridge, έκανε ο βιολόγος κ. Στέλιος Αναστασόπουλος. Στη διάλεξη συμμετείχαν σχολεία από 16 ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων δύο (2) από την Ελλάδα. Το ένα από την Καρδίτσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα