Διαπολιτισμικές διαδρομές από τρεις φορείς στις 21 Μαρτίου

18:04 19/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Με αφορμή τις αντιρατσιστικές δράσεις που αναπτύσσονται αυτές τις μέρες στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, αφού η 21η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού (21η Μαρτίου), αξίζει να γίνει σχετική αναφορά σε μια αντίστοιχη δράση που πραγματοποιείται ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο στην πόλη μας.

Πρόκειται για την πραγματοποίηση ενός διαπολιτισμικού εκπαιδευτικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Κοινωνική Οργάνωση

Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ. Το πρόγραμμα R.O.U.T.E.S. – Reshaping Our Universe Through Educational Synergies είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ετήσιας διάρκειας (Νοέμβριος 2018 – Νοέμβριος 2019) με βασικό στόχο την προσφορά πλούσιων πολιτισμικών και εκπαιδευτικών ευκαιριών στους συμμετέχοντες μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του προγράμματος που αποτελείται από πρόσφυγες / μετανάστες που διαμένουν στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στη Μακρινίτσα, μαθητές του ΣΔΕ Βόλου και φοιτητές του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συνεργάζονται και πραγματοποιούν μαζί 7 διαδρομές – περιηγήσεις στο αστικό, φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής του Βόλου. Οι διαδρομές αυτές λειτουργούν ως αφετηρία για την προώθηση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 3 διαδρομές: την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, λογοτεχνικός περίπατος από το Σιδηροδρομικό Σταθμό και κατά μήκος της παραλίας μέχρι το άγαλμα του Παπαδιαμάντη στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, με τη συνοδεία της κ. Βίκυς Μαντζώρου, Προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας. Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019, ιστορικός περίπατος στη συνοικία των Παλιαών, με τη συνοδεία του κ. Γιάννη Κουτή, Προϊσταμένου της Δ/νσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου και την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, περίπατος στο κέντρο της πόλης και στα στέκια των φοιτητών και της νεολαίας. Κατά τη διάρκεια των διαδρομών οι συμμετέχοντες με προσφυγική και μεταναστευτική καταγωγή έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στοιχεία της δικής τους πολιτισμικής ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς και να αλληλεπιδράσουν με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας στο πλαίσιο των αρχών της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και ανταλλαγής. Η κοινή ηλικία μεταξύ των νεαρών προσφύγων και των φοιτητών/ριών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημιουργεί ένα ιδιαίτερα κατάλληλο κλίμα για την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης και της ενσυναίσθησης.

Η επόμενη διαδρομή που θα είναι μια περιήγηση στη Νέα Ιωνία έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019, ενώ ακολουθούν τους επόμενους μήνες τρεις πεζοπορίες: Βόλος – Μακρινίτσα, Βόλος – Πορταριά, Άνω Λεχώνια – Μηλιές με το τρενάκι και πεζοπορία Μηλιές – Καλά Νερά. Η πορεία του προγράμματος και το περιεχόμενο των επιμέρους δράσεων θα συμπεριληφθούν σε έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση και θα παρουσιαστούν στην τελική εκδήλωση του προγράμματος το Νοέμβριο του 2019. Ιστοσελίδα του προγράμματος,

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα