Διχασμένοι οι Αμερικανοί πολίτες σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με έρευνες
Παρά το ότι η πόλη της Νέας Υόρκης καταγράφει περισσότερους από 16.000 θανάτους επισήμως οφειλόμενους στον κορονοϊό, και 4.753 θανάτους που αξιολογούνται ως πιθανώς οφειλόμενοι στον κορονοϊό, το αμερικανικό επίκεντρο της πανδημίας πληροί πλέον 4 εκ των 7 κριτηρίων, τα οποία έχει θέσει η πολιτεία της Νέας Υόρκης για το άνοιγμα της πόλης.
Την ίδια ώρα, τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς ανησυχούν περισσότερο για μια ενδεχομένως πρώιμη παρά για μια ενδεχομένως αργοπορημένη επανέναρξη της οικονομίας, όπως υποστηρίζει έρευνα του πανεπιστημίου Κουινίπιακ. Η έρευνα του έμπειρου στις δημοσκοπήσεις
Περίπου οι άλλοι μισοί, όμως, υποστηρίζουν τις αντίστοιχες δραστηριότητες, ενώ και το 55% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως είναι ασφαλής η επιστροφή τους στις εργασίες τους.
Σε παρόμοια δημοσκόπηση του Ιδρύματος της Οικογενείας Κάιζερ, τα στοιχεία για τους τομέα του τουρισμού είναι απογοητευτικά, καθώς περισσότεροι από 7 στους 10 Αμερικανούς θεωρούν πως, λόγω του κορονοϊού, τα αεροπορικά ταξίδια δεν είναι ασφαλή, ενώ σε ποσοστό 68% δηλώνουν πως μάλλον δεν θα μισθώσουν κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου ή κάποιο άλλο κατάλυμα για διακοπές.
Υπό αυτό το πρίσμα, αξίζει να σημειωθεί η πρόσφατη ανακοίνωση της εμβληματικής εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων Hertz, η οποία υπέβαλλε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς χρεωκοπίας.
Η εταιρεία Hertz κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ και τον ΚαναδάΤα ερευνητικά δεδομένα, όμως, δεν φαίνονται ενθαρρυντικά ούτε για τον αθλητισμό, καθώς περισσότεροι από 8 Αμερικανούς χαρακτηρίζουν ως μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να παραστούν σε κάποιον αγώνα.
Σε κάθε περίπτωση, αμφότερες οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να συμπεραίνουν πως η πλειοψηφία των Αμερικανών ανησυχεί περισσότερο για τον κίνδυνο υγείας λόγω του κορονοϊού, παρά για τους οικονομικούς κινδύνους, ενώ παρατηρείται σαφής διαβάθμιση στην αντίληψη κινδύνου από κάθε ενέργεια και επίπεδο κοινωνικοποίησης ή συγχρωτισμού.
Τα σχετικά στοιχεία ανακοινώθηκαν ενώ σχεδόν άλλα 2,5 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν, την προηγούμενη εβδομάδα, αίτηση για επίδομα ανεργίας, ανεβάζοντας το πλήθος των ανέργων της πανδημίας, όπως υπολογίζεται από τα μέσα Μαρτίου, στα 38,6 εκατομμύρια -περισσότεροι, δηλαδή, από το 23% του εργατικού δυναμικού όπως καταμετρήθηκε τον Μάρτιο, και περισσότεροι ακόμα και από το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Την ίδια ώρα, και ενώ το υπουργείο Αμύνης έχει από τις αρχές Μαΐου εκδώσει οδηγία, η οποία προβλέπει πως όσοι έχουν νοσηλευθεί -και όχι απλώς νοσήσει- λόγω covid-19 θα αποκλείονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο επικεφαλής Ναυτικών Επιχειρήσεων, ναύαρχος Γκιλντέι, και ο διοικητής του Σώματος Πεζοναυτών, στρατηγός Μπέργκερ, τόνισαν πως προετοιμάζονται για δεύτερο κύμα κρουσμάτων, τονίζοντας πως «η απειλή δεν θα εξαφανιστεί προσεχώς», και πως «θα είναι προετοιμασμένοι».
Οδηγία Τραμπ για επαναλειτουργία των εκκλησιώνΣυγχρόνως, ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τους κυβερνήτες των πολιτειών να επιτρέψουν αμέσως την επαναλειτουργία των εκκλησιών και άλλων λατρευτικών χώρων να ανοίξουν ως χώροι ζωτικής σημασίας κατά την πανδημία, απειλώντας να επιβληθεί επί της τοπικής τους εξουσίας, αν και δεν δόθηκαν διευκρινήσεις ως προς το πλαίσιο μιας τέτοιας εκτελεστικής ενέργειας ομοσπονδιακού εύρους.
Αντιθέτως, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου σχολίασε πως η εφαρμογή της ομοσπονδιακής οδηγίας εμπίπτει στην διακριτική ευχέρεια των κυβερνητών, ενώ η Δρ. Μπιρξ, συντονίστρια της ομοσπονδιακής ομάδας αντιμετώπισης της πανδημίας, τόνισε πως σε περιοχές με πολλά κρούσματα, οι θρησκευτικοί ηγέτες θα πρέπει να αναβάλλουν το άνοιγμα των χώρων λατρείας για μία εβδομάδα, ενώ σχολίασε πως «κάθε ηγέτης εντός της κοινότητας της πίστεως θα πρέπει να είναι σε επαφή με το τοπικό τμήμα Υγείας», ώστε να επικοινωνήσουν με τους πιστούς και να ακολουθήσουν τους όρους που θα διασφαλίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας.
Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων εξέδωσε την Παρασκευή οδηγία, όπως άλλωστε είχε ζητήσει και ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία οι εκκλησίες, οι συναγωγές και τα τζαμιά θα πρέπει να παρακινούν τους πιστούς να τηρούν τους όρους φυσικής αποστασιοποίησης και να μην μοιράζονται αντικείμενα όπως βίβλους και υμνολόγια. Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου δεν συνάντησε μόνο τον επιστημονικό, αλλά και την θρησκευτική δυσπιστία, με τις διάφορες κοινότητες πιστών να μοιράζονται υπέρ και κατά του ανοίγματος των λατρευτικών χώρων.
Η Σύνοδος Νοτίων Βαπτιστών δήλωσε πως υποστηρίζει την ενέργεια του Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας ότι επιβεβαιώνει την πεποίθηση του προέδρου Τραμπ υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας.
Αντιθέτως, η Διαθρησκευτική Συμμαχία, διά του προέδρου της, ραβίνου Τζακ Μολίν, σχολίασε πως ο Αμερικανός πρόεδρος «κάνει απλώς λάθος», λέγοντας πως η πρότασή του αγνοεί τις ιατρικές και επιστημονικές συμβουλές.
Και ενώ ο εορτασμός του Εΐντ αλ-Φιτρ ξεκινά απόψε (Σάββατο), το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων επέκρινε την προεδρική πρωτοβουλία, καλώντας τους πιστούς να ακολουθήσουν αυστηρώς τις επίσημες οδηγίες κοινωνικής συνάθροισης και αποστασιοποίησης, και σχολιάζοντας: «δεν θα ξανανοίξουμε τα τζαμιά στο άμεσο μέλλον, επειδή παίρνουμε την COVID στα σοβαρά. Ποιος θα το περίμενε, ο Τραμπ παλεύει να ανοίξει τα τζαμιά & εμείς υποστηρίζουμε να παραμείνουν κλειστά!»
Aντιπαράθεση και την υδροξυχλωροκίνηΑντιπαράθεση, πάντως υπάρχει και γύρω από το ζήτημα της υδροξυχλωροκίνης, η οποία επίσης σχετίζεται με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς όχι μόνο την έχει συστήσει κατ’επανάληψη ως προληπτική θεραπεία εναντίον του κορωνοϊού, αλλά την έχει λάβει ο ίδιος.
Πρόσφατη τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη έρευνα, η οποία αξιολόγησε την εξέλιξη της υγείας περίπου 15.000 ασθενών με covid-19, οι οποίοι έλαβαν υδροξυχλωροκίνη ή χλωροκίνη, κατ’ αποκλειστικότητα ή σε συνδυασμό με κάποια αντιβιωτική ουσία, υποστηρίζει ότι τα αξιολογούμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου εντός του νοσοκομείου, αλλά και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής μορφής καρδιακών αρρυθμιών, χωρίς ταυτόχρονη αύξηση των πιθανοτήτων αποθεραπείας.
Ερωτηθείσα για την έρευνα, η Δρ. Μπιρξ δεν αμφισβήτησε την εγκυρότητά της, ενώ παρέπεμψε και στο Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, το οποίο έχει επανειλημμένως υποβαθμίσει την αξία της υδροξυχλωροκίνης εναντίον του κορονοϊού.
Παρ’ όλα αυτά, οι πωλήσεις της αμφιλεγόμενης ουσίας έχουν εκτοξευθεί χάρη στην αυξημένη της προβολή, με τις φαρμακευτικές συνταγές που συμπληρώθηκαν για την χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, είτε ως γενόσημης ουσίας, είτε με την εμπορική ονομασία Plaquenil, να φτάνουν μόνο για τον Μάρτιο τις 830.000, έναντι περίπου 460.000 για τον Μάρτιο του 2019.
Μάχη με το χρόνο για την παρασκευή εμβολίουΣτο ίδιο μέτωπο της επιστημονικής αντιμετώπισης, ο Δρ. Άντονι Φάουτσι επανέλαβε την Παρασκευή την εκτίμησή του πως είναι πιθανή η διαθεσιμότητα εμβολίου εναντίον του κορονοϊού μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους ή τον Ιανουάριο του 2021, ενώ συμπλήρωσε πως δεν αποκλείεται, ενώ θα ήταν ακόμη και ωφέλιμη, η διάθεση πλέον του ενός εμβολίων, «ένα εμβόλιο που θα είναι περισσότερο κατάλληλο για νέους, υγιείς ανθρώπους, ένα εμβόλιο που θα είναι περισσότερο κατάλληλο για όσους ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες, ηλικιωμένους, και έχοντες υποκείμενες νόσους».
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί η επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση, μέσω της Αρχής Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης, στην εταιρεία AstraZeneca για την χρηματοδότηση της παραγωγής του εμβολίου, το οποίο αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προχωρά στις Φάσεις Ι και ΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίουΗ φαρμακευτική εταιρεία συνεργάζεται με διάφορες χώρες και ιδιωτικούς φορείς, και φέρεται να έχει διασφαλίσει την παρασκευαστική δυνατότητα ενός δισεκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου, το οποίο ακόμη δεν έχει προχωρήσει στη δεύτερη εκ των τριών φάσεων των κλινικών δοκιμών.
Σχολίασε δε πως «το εμβόλιο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, αλλά (η εταιρεία) είναι δεσμευμένη να προχωρήσει ταχέως με τις δοκιμές, και να αναπτύξει την παρασκευή του εμβολίου».
Υπενθυμίζεται πως οι ειδικοί έχουν τονίσει πολλές φορές πως η ιδανική μέθοδος αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η παρασκευή εμβολίων εκ παραλλήλου προς την κλινική έρευνα της αποτελεσματικότητάς τους, ώστε όταν αυτή επιβεβαιωθεί να υπάρχει επαρκές απόθεμα προς διανομή.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες, όμως, δεν είναι οι μόνες οι οποίες περιμένουν την αθρόα εισροή κεφαλαίων, καθώς η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να συστέλλεται και να περιδίνεται.
Με τις πολιτείες να διαβλέπουν υστέρημα δεκάδων δισεκατομμυρίων στα έσοδά τους, και τους πολίτες να ταλαιπωρούνται από την ανεργία, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ, χαρακτήρισε «πολύ πιθανό» ένα τέταρτο νομοσχέδιο οικονομικής ενίσχυσης, λέγοντας πως αυτό θα ψηφιστεί μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα.
Από την Τζόρτζια, την οποία επαίνεσε ως πρωτοπόρο της οικονομικής επανεκκίνησης (παρά την προηγούμενη αμφιταλάντευση της κεντρικής κυβέρνησης στην αξιολόγηση των πρωτοβουλιών της), ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς τόνισε και εκείνος πως οι διαπραγματεύσεις για το νομοσχέδιο προχωρούν.
Πάντως, ο Μιτς ΜακΚόνελ, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, επιμένει σε μια περισσότερο σκληρή στάση, προσδιορίζοντας το πιθανολογούμενο ύψος της καινούριας οικονομικής ενίσχυσης κάτω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, όταν το νομοσχέδιο της -ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς- Βουλής των Αντιπροσώπων κοστολογήθηκε στα 3 τρισεκατομμύρια.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας θα είναι πλουσιότερο κατά 100.000 δολάρια, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ως πρόεδρος της χώρας έχει δωρίσει κάθε μισθό του ως τώρα σε κυβερνητικές υπηρεσίες και εκστρατείες, διάλεξε το συγκεκριμένο υπουργείο ως αποδέκτη της προεδρικής αποζημίωσης για τους προηγούμενους μήνες.
Πηγή:ΕΡΤ/Ανταπόκριση: Αλέξανδρος Μόρντουνταγκ
www.ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα Mango παπούτσια που θα φοράμε τους επόμενους μήνες
- ΑΠΘ: Ερχονται τοπικά Lockdown - Ξεκίνησαν οι ετοιμασίες για 2ο κύμα στο ΑΧΕΠΑ
- Τραγωδία στη Φωκίδα: Έπεσε από το μπαλκόνι βοηθώντας τη φίλη της στις δουλειές
- Κορονοϊός: Νέο κρούσμα στην Καλαμάτα - Άγνωστο πώς κόλλησε ο 65χρονος
- Λάκης Γαβαλάς: «Ο Σωτήρης Τσιόδρας μου θυμίζει δημόσιο υπάλληλο»
- Κορωνοϊός - Γερμανία: Τουλάχιστον 40 άτομα μολύνθηκαν σε λειτουργία στην Φρανκφούρτη
- Αυτοκτόνησε πρώην παίκτης των Βέροια, Λεβαδειακού, Αγροτικού Αστέρα
- «’Εχουμε περάσει ήδη σε νέα φάση, βρισκόμαστε σε οικονομική καπιταλιστική κρίση»
- Τα πρωτοσέλιδα και τα οπισθόφυλλα των κυριακάτικων εφημερίδων
- Ο γέροντας Ευμένιος και ο ετοιμοθάνατος νεαρός
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Διχασμένοι οι Αμερικανοί πολίτες σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με έρευνες
- «’Εχουμε περάσει ήδη σε νέα φάση, βρισκόμαστε σε οικονομική καπιταλιστική κρίση»
- Υπέκυψαν 2 ηλικιωμένοι ασθενείς- 171 τα θύματα στη χώρα (video)
- «Μυστηριώδης λάμψη» στον ουρανό της Αυστραλίας – Τι ήταν τελικά; (video)
- Κάρπαθος: Μνημόσυνο για τον σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη (video)
- Η εταιρεία Hertz κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ και τον Καναδά
- Αναμονή για τα Δημοτικά- Επαναλειτουργούν από Δευτέρα δομές άθλησης και ΑμΕΑ
- Επίθεση με καυστικό υγρό- Πυρετώδεις έρευνες και για συνεργό (video)
- Στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός
- Πελοπόννησος: Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: Από τον Ιούλιο θα δεχθεί επισκέπτες η Iσπανία
- Ισπανία: Δια στόματος πρωθυπουργού «το πρωτάθλημα ξεκινά στις 8 Ιουνίου»
- Στην «πρώτη γραμμή» o Έβρος: Σφοδρή κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖA
- Παπαθανάσης: Τι είπε για παραλίες και εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης
- Κορωνοϊός: Ανοίγει την Κυριακή ο Πανάγιος Τάφος - Τα μέτρα ασφαλείας
- Πυρετώδεις προετοιμασίες στα καταστήματα εστίασης για την επαναλειτουργία τους
- Περίπου 40 άνθρωποι μολύνθηκαν αφού παρέστησαν σε μια λειτουργία στη Φραγκφούρτη
- Κορωνοϊός: Επαναλειτουργούν από την 1η Ιουνίου τα μουσεία στο Βατικανό
- Ο δεύτερος Υφυπουργός Αθλητισμού που θα έλυνε τα προβλήματα της Εξυγίανσης
- Σ. Φάμελλος: Το σχέδιο νόμου του Τουρισμού επιφέρει άλλο ένα πλήγμα στο ελληνικό περιβάλλον