Διεργασίες και διαβουλεύσεις Αναστασιάδη για το Κυπριακό

18:14 24/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε «ενδελεχή ενημέρωση» των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων για όσα διαδραματίστηκαν στις διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν της Ελβετίας προχώρησε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα

συνεχιστεί σε νέα συνεδρίαση του.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για όλες τις ενέργειες, στις οποίες προβαίνει για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προέκυψε στο Μον Πελεράν και να συνεχιστούν οι συνομιλίες από το σημείο στο οποίο έμειναν.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, η συνεδρίαση έγινε σε «κλίμα σύμπνοιας», ενώ οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων ανέπτυξαν τις δικές τους εκτιμήσεις για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων και έκαναν εισηγήσεις για το πώς η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σημείωσε ότι τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε.

Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σχετικά με τις συνομιλίες στο Μον Πελερέν της Ελβετίας.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κάλεσε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες, με την προοπτική να θέσουν τέλος στο Κυπριακό πρόβλημα.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της POLITICO, ο Νίκος Αναστασιάδης, «έσπασε τα τηλέφωνα» χθες, συνομιλώντας με τους Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Ντόναλντ Τουσκ, Μάρτιν Σουλτς, Τζο Μπάιντεν και Αλέξη Τσίπρα, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν έχουν διακοπεί οριστικά οι συζητήσεις, μήνυμα που επανέλαβε και σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει, ότι οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων εμμένουν στη θέση τους, ότι υπάρχει ακόμα πιθανότητα συμφωνίας για την επανένωση της νήσου, αλλά παράλληλα εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής θα είναι πιθανώς πολύ πιο σκληρές και σε αργότερους ρυθμούς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εντάσεις φαίνεται πως έχουν πυροδοτηθεί μετά την απροσδόκητα σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας όρους για την επόμενη φάση των συνομιλιών με τις τρεις εγγυήτριες χώρες. Ωστόσο, σημειώνεται, ότι όπως υποστηρίζουν αναλυτές και διπλωματικές πηγές, από μόνη της η παρέμβαση της Ελλάδας δεν θα ήταν ικανή να οδηγήσει σε ναυάγιο τη συνάντηση στο Μον Πελερέν, αν δεν υπήρχαν ευρύτερες εντάσεις.

Τα τρία βασικά ζητήματα που στέκονται εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι τα σύνορα μεταξύ των δύο οντοτήτων, η παρουσία των Τούρκων στρατιωτών και ο ρόλος της Τουρκίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ως εγγυητριών δυνάμεων.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνει το δημοσίευμα, αναμένεται να υποχωρήσει στο ζήτημα των συνόρων, με αντάλλαγμα μία σταδιακή μείωση της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά, μέχρι να αποφασιστεί ο ρόλος της Τουρκίας, θέλει να κρατήσει ανοικτή τη συζήτηση για το εδαφικό, ως τελικό διαπραγματευτικό χαρτί. Από τη μεριά της η ελληνοκυπριακή πλευρά, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου της, Νίκου Χριστοδουλίδη, δηλώνει έτοιμη να ορίσει ημερομηνία για τη συνάντηση με την Τουρκία, την Ελλάδα, το ΗΒ και τον ΟΗΕ, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι Τουρκοκύπριοι συμφωνήσουν πρώτα στη γραμμή των συνόρων, μεταδίδει το κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τη σειρά του.

Αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό άξονα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Αθήνα είχε τηρήσει σιγή ιχθύος, δηλώνοντας πως θα στηρίξει μία συμφωνία, μέχρι τη στιγμή που ο Αναστασιάδης επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τον Έλληνα πρωθυπουργό και ο τελευταίος έθεσε απροσδόκητα αυστηρές προϋποθέσεις για τη συνάντηση με την Τουρκία και το ΗΒ, πιθανότατα γνωρίζοντας ότι θα ήταν αδύνατο για τον Ακιντζί, πόσο μάλλον για την Άγκυρα, να τις κάνει δεκτές.
Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, καταλήγει το δημοσίευμα, ανησυχούν ότι θα κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη συμφωνίας, αν περάσουν οι πρώτοι μήνες του 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα