Δικάζονται γιατί διεκδικούσαν φθηνό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες

20:44 28/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις 9 Μαρτίου στο H΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας θα εκδικαστεί η υπόθεση της μήνυσης κατά μελών του κινήματος ενάντια στην αύξηση του εισιτηρίου.

Για το θέμα αυτό οι κατηγορούμενοι, ο συνήγορος υπεράσπισης, εκπρόσωποι σωματίων, συλλογικοτήτων και τοπικών κινήσεων, θα δώσουν πλήρη στοιχεία, σε συνέντευξη τύπου αύριο Τετάρτη 1η Μαρτίου 2017 και ώρα 1 το μεσημέρι στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ Φιλελλήνων και Ψύλλα 2.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι

διωκόμενοι: «Το Γενάρη του 2011 άρχισαν οι κινητοποιήσεις από συνελεύσεις γειτονιάς και άλλες συλλογικότητες για το θέμα της αύξησης του εισιτηρίου και της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων. Στη περιοχή του Ν. Κόσμου και της Ν. Σμύρνης έγιναν συντονισμένες δράσεις της συνέλευσης του Λόφου Λαμπράκη, του Δεν Πληρώνω Ν. Σμύρνης και της τοπικής κίνησης Μια Πόλη Ανάποδα στις στάσεις του Τραμ κάθε περιοχής.

Στις 8 Φλεβάρη του 2011 κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά από την ΤΡΑΜ Α.Ε. ενάντια της τοπικής κίνησης Μια Πόλη Ανάποδα, του συντονισμού αριστερών τοπικών κινήσεων Δωρεάν Μετακίνηση, της Συνέλευσης του Λόφου Λαμπράκη και της κίνησης Δεν Πληρώνω Νέας Σμύρνης, επειδή «παρότρυναν το επιβατικό κοινό να μην πληρώνει εισιτήριο».

Πιο συγκεκριμένα η συνέλευση του Λόφου Λαμπράκη διακινούσε ανακοίνωση όπου αναγράφεται ένα κινητό τηλέφωνο. Η ελληνική αστυνομία ζήτησε από τη cosmote το όνομα του χρήστη της τηλεφωνικής σύνδεσης, και η cosmote το έδωσε. Ζήτησε επίσης από τις δικάστηκες αρχές της Αμερικής να αποκαλύψουν τους διαχειριστές των blog που χρησιμοποιούσαν οι συγκεκριμένες συλλογικότητες».

Ακολούθως, στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται πως: «Το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ απάντησε ότι το σύνταγμα της Αμερικής απαγορεύει την ποινική δίωξη της ελευθερίας του λόγου και αρνήθηκε να δώσει στοιχεία. Τελικά η μήνυση της ΤΡΑΜ Α.Ε. έγινε στον Γιάννη Καράμπελα που ανήκει ο αριθμός του κινητού.

Ωστόσο η συνέχεια στην υπόθεση δόθηκε όταν έγινε μήνυση και στους τρεις μάρτυρες υπεράσπισης Δημήτρη Οικονομίδη, Πέτρο Δένδη και Ελπίδα Αλεβίζου που είχαν κληθεί από τον εισαγγελέα, με τη κατηγορία δημόσιας πρόκλησης σε απείθεια κατά των νόμων και των διαταγμάτων μέσω φυλλαδίων. Πρόκειται δηλαδή για ξεκάθαρη ποινικοποίηση της αλληλεγγύης (γεγονός που έχει και άλλα νομικά προβλήματα)».

Keywords
Τυχαία Θέματα