ΔΗΜΑΡ: Δέσμευση της κυβέρνησης συνευθύνης η ρύθμιση των δανείων

21:36 23/2/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Η μείωση των επιτοκίων και η διευκόλυνση της αποπληρωμής των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέτρο της κυβέρνησης συνευθύνης, η οποία δεσμεύθηκε για τη ρύθμιση αυτών των δανείων, εκτιμά η ΔΗΜΑΡ.

Το σύνολο κάθε ρυθμισμένης δόσης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25% των συνολικών παρουσών εισοδημάτων των νοικοκυριών, ενώ για τους ανέργους πρέπει να υπάρξει περίοδος χάριτος, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ,
με την εκτίμηση πως περικοπή των δανείων πρέπει να γίνει με τον ορισμό ενός ορίου κέρδους πάνω από το αρχικό δάνειο και με τον συνυπολογισμό του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών κατοικιών (πρώτη με προσωπική η οικογενειακή διαβίωση) έως το 2016 πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητη, στόχος πρέπει να είναι μια βιώσιμη διαδικασία αποπληρωμής ώστε τα νοικοκυριά να διατηρήσουν τις ιδιοκτησίες, οι τράπεζες να ξεφύγουν από τον κίνδυνο των κόκκινων δανείων και η οικονομία να ενισχυθεί μέσω της αύξησης της κατανάλωσης, καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από τις επιβαρύνσεις των τραπεζικών δανείων.

Αναφορικά με την έκθεση της Κομισιόν, η ΔΗΜΑΡ σημειώνει πως "δείχνει την απειλή της συνέχισης της ύφεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα και τη ζωή των πολιτών".

"Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία πρέπει να συνδυαστεί με την τροποποίηση μέτρων που αποδείχθηκε ότι δεν δουλεύουν όπως η υπερφορολόγηση. Είναι ταυτόχρονα αναγκαία η ευρωπαϊκή ενίσχυση για τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού κύματος με κινητοποίηση όλων των εσωτερικών δυνάμεων και τη μόχλευση κεφαλαίων από το εξωτερικό", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Και καταλήγει: "Η διεκδίκηση της εξαίρεσης από το δημόσιο χρέος των κεφαλαίων που διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή διαβούλευση ώστε να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση της".
Keywords
Τυχαία Θέματα