Διπλωματική «μάχη» για το Κυπριακό (video)

21:44 9/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ενώ η Άγκυρα επιμένει στη στρατηγική της διγλωσσίας, η Αθήνα εντείνει τον διπλωματικό μαραθώνιο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου αλλά και της επικείμενης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ν. Υόρκη.

Η ελληνική διπλωματία αναβαθμίζει το επίπεδο των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας και θα είναι η οικοδέσποινα του ραντεβού επτά υπουργών Εξωτερικών.

Η Αθήνα

θα φιλοξενήσει την Πέμπτη πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών με τη συμμετοχή 7 χωρών της Μεσογείου και του Κόλπου.

Στενούς δεσμούς φιλίας με τον Αραβικό κόσμο στη Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο οικοδομεί η Αθήνα, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας προς κάθε κατεύθυνση. Οι υπουργοί εξωτερικών επτά χωρών θα συναντηθούν την Πέμπτη στην ελληνική πρωτεύουσα σε μία διπλωματική πρωτοβουλία μεγάλης εμβέλειας, με την κωδική ονομασία, «FILIA FORUM».

Συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Ιορδανία.

Κοινό σημείο στις συμμετέχουσες χώρες- σύμφωνα με τον διπλωματικό σχεδιασμό – η συναντίληψη σε θέματα Διεθνούς Δικαίου και επίλυσης διαφορών. Παράλληλα, η πρωτοβουλία καθιστά τη χώρα μας γέφυρα συνεννόησης.

Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο, «είναι σχήματα ειρήνης τα οποία δεν αποκλείουν επί της αρχής κανέναν».

Η διπλωματική μάχη συνεχίζεται και από τη Λευκωσία, εν όψει του Συμβουλίου των Ευρωπαίων ηγετών της 25ης Μαρτίου, και της προγραμματιζόμενης άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ν. Υόρκη. Την Κυριακή, ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης, μεταβαίνει στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Βενιαμίν Νετανιάχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα