Διπλός ο εορτασμός του Πολυτεχνείου στη Λάρισα

21:48 17/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες προς την πλατεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου έγινε η κατάθεση στεφάνων ο δήμος Λαρισαίων και οι φορείς από την κεντρική πλατεία και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με το ΠΑΜΕ από την πλατεία Ταχυδρομείου τίμησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Και στις δύο εκδηλώσεις και τις πορείες που ακολούθησαν στη συνέχεια μετά το πέρας των ομιλιών, υπήρχε διακριτική παρουσία της αστυνομίας, αλλά δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα.

Ο Δήμος και οι φορείς

Η εκδήλωση του

δήμου Λαρισαίων στην κεντρική πλατεία άνοιξε με συναυλία του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, ενώ στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να λογίζεται ως μια φωτοβολίδα στην ιστορική διαδρομή αυτού του λαού αλλά ως διαρκής φάρος που μπορεί και πρέπει να καθοδηγεί την πορεία όλων μας. Για τον λόγο αυτό είναι υποχρέωσή μας να μεταλαμπαδεύουμε τα μηνύματά του στις επόμενες γενιές.

Πολύ περισσότερο σήμερα που διάφοροι, ανιστόρητα και με προφανή πολιτική ιδιοτέλεια, επιχειρούν, δήθεν, να ξαναγράψουν την ιστορία, προβάλλοντας πίσω απ’ αυτό τον αναθεωρητισμό την αυταρχική, σκοταδιστική, ρατσιστική και ύπουλη λεοντή των ακροδεξιών αντιλήψεών τους που στόχο έχουν να κτυπήσουν, να αμαυρώσουν και εν τέλει να καταργήσουν ό,τι προοδευτικό κατακτάται από το λαό μας.
Οι φοιτητές το 1973 δεν ξεσηκώθηκαν τυχαία. Είχαν προηγηθεί συζητήσεις, πολιτικός προβληματισμός και ζυμώσεις μεταξύ τους υπό δύσκολες συνθήκες.

Είχαν φυσικά προηγηθεί τα έξι καταπιεστικά χρόνια χουντικής διακυβέρνησης που είχαν αναδείξει τα όρια του καθεστώτος αλλά και τα σημάδια οικονομικής κρίσης που αναδύονταν στον ορίζοντα.

Έτσι λοιπόν το Πολυτεχνείο αναδείχθηκε ως κορυφαία πράξη αντίστασης και ο συμβολισμός του παραμένει υψηλός. Αυτοί οι λίγοι που ανέλαβαν στους ώμους τους το βάρος της ιστορίας – είτε έγιναν γνωστοί είτε παρέμειναν αφανείς – μετουσίωσαν σε πράξη ελευθερίας και αντίστασης τα οράματά τους. Γι αυτό και σήμερα τα συνθήματά τους που όρισαν το πλαίσιο της εξέγερσής τους, όσο κι αν επιχειρήθηκε να λεηλατηθούν ή να αποδομηθούν, εξακολουθούν να συγκινούν και να συνεγείρουν.

Διότι επιμένουν να φέρουν όλο τον ρομαντισμό και την καθαρότητα των σκοπών και των αιτημάτων του ξεσηκωμού. Ακόμη και σήμερα ο αγώνας για καλύτερη παιδεία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος, την Δημοκρατία, την Ισότητα, την Κοινωνική Απελευθέρωση, την βελτίωση των όρων διαβίωσης του λαού μας μετά την μακρά περίοδο της μνημονιακής κηδεμονίας, βρίσκονται στο προσκήνιο της διεκδίκησης του λαού μας.

Διατηρούν λοιπόν την διαχρονική επικαιρότητά τους και θέτουν ψηλά τον πήχυ της ευθύνης όλων μας ώστε να γίνουν πραγματικότητα».
Στην εκδήλωση του δήμου Λαρισαίων χαιρετισμό απηύθυνε ο πλειοψηφών σύμβουλος του ν.τ. της ΑΔΕΔΥ Δ. Παπαποστόλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Γ. Γαλλιός και ένας μαθητής, ενώ παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, εκπρόσωποι φορέων και της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας.

Το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ

Στην εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία ταχυδρομείου κεντρικός ομιλητής ήταν ο γραμματέας του ΕΚΛ Π. Λιόλιος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «44 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, ενάντια στην Αμερικανοκίνητη χούντα των Συνταγματαρχών, τα οράματα του λαού και των αγωνιστών του πολυτεχνείου όχι μόνο δεν έχουν φθαρεί στο χρόνο, αλλά είναι ακόμα πιο επίκαιρα, ακόμα πιο αναγκαία για τη διαβίωση του. Όσες φιλότιμες προσπάθειες και αν κάνουν οι υπηρέτες του συστήματος να τα αλιώσουν και να εξανθρωπίσουν τον αμερικανονατοικό ιμπεριαλισμό.

Η αντοχή και ο ηρωισμός, τα αιτήματα και οι στόχοι του αντιδικτατορικού αγώνα αποτελούν και σήμερα σημαντική παρακαταθήκη για την εργατική τάξη, τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας, που στενάζουν απ’ την καπιταλιστική επιθετικότητα που σήμερα σαρώνει το σύνολο των κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Η εξέγερση του πολυτεχνείου, απαντά στην πράξη στο ιδεολόγημα που μόνιμα και σε κάθε εποχή σπέρνουν οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας και του κατεστημένου, ότι δεν γίνεται τίποτα, για να καθηλώνουν το λαό και να δέχεται αδιαμαρτύρητα ότι αποφασίζουν για αυτόν. Η εξέγερση του πολυτεχνείου δείχνει ότι όταν η εργατική τάξη και τα άλλα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα οργανώνονται και αγωνίζονται για τα συμφέροντά τους, καμιά δύναμη δεν μπορεί να τους ανακόψει ακριβός γιατί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία την κοινωνία. Γιατί το δίκιο είναι ότι είναι προς το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας, με αυτούς που δουλεύουν και μοχθούν για τη ζωή, και όχι με τους λίγους που καρπώνονται τον ιδρώτα τους.

Η εξέγερση του Νοέμβρη κατά της δικτατορίας, κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σήμερα βρίσκει το πραγματικό νόημα και τη συνέχειά της, στην προοπτική μιας νέας εξέγερσης του λαού και της νεολαίας, ενάντια στο μαύρο μέτωπο της Ε.Ε., των Αμερικανών ,του ΝΑΤΟ, των πολυεθνικών και των κομμάτων που διαχειρίζονται για λογαριασμό τους την κυβερνητική εξουσία και οδήγησαν το λαό μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Υπάρχει πλέον σωρευμένη τεράστια πείρα. 44 χρόνια από τον ηρωικό Νοέμβρη του 73, ο εργαζόμενος λαός έζησε και την ανάπτυξη του καπιταλισμού στη χώρα μας αλλά και την κρίση του …. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση ο λαός την πλήρωσε ακριβά.

Tο μήνυμα του Πολυτεχνείου μας καλεί να μην χάσουμε λεπτό. Να ριχτούμε στη μάχη. Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι τα πράγματα θα αλλάξουν σε όφελος μας με ανάθεση ανά 4 χρόνια σε κάποιον μεσσία Η κυβέρνηση κατ΄εντολή των βιομηχάνων και της Ε.Ε. έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο με νέα αντεργατικά μέτρα. Μεταξύ αυτών και την κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία, που είναι το μόνο όπλο που διαθέτει η εργατική τάξη απέναντι στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Το ΕΚΛ όπως και όλα τα ταξικά συνδικάτα με ανοιχτή ημερομηνία όταν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση.
44 χρόνια μετά ο λαός πρέπει να βγει ξανά στους δρόμους και να βροντοφωνάξει, ψωμί – παιδεία – ελευθερία – λαϊκή κυριαρχία». Xαιρετισμό στην εκδήλωση του ΕΚΛ απηύθυνε και ο σπουδαστής του ΤΕΙ, Λαυρέντης Κουρελάς, γραμματέας Συλλόγου Εστιακων Φοιτητών.

Οι δύο εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου ολοκληρώθηκαν με ξεχωριστές πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα