Δυναμικές κινητοποιήσεις από το Μουσικό Σχολείο Λέσβου

14:24 23/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με δυναμισμό και ένταση τα 150 παιδιά του μουσικού γυμνασίου και λυκείου Λέσβου διαμαρτυρήθηκαν σήμερα για τις αλλαγές στη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων που έρχονται μέσα από το νομοσχέδιο «ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ… ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Έχοντας τη συμπαράσταση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου τους, της ένωσης Γονέων Λέσβου και της ΕΛΜΕ

πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρία από το σχολείο τους στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου όπου του ζήτησαν να εισηγηθεί να αφαιρεθούν οι διατάξεις αυτές από το νομοσχέδιο. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο δημαρχείο όπου έθεσαν για ακόμα μία φορά το θέμα της στέγασης του Μουσικού σχολείου σε δικό του χώρο.

Οι μαθητές και οι γονείς τους σε όλη τη χώρα διαμαρτύρονται γιατί με το νομοσχέδιο, καταργείται η καλλιτεχνική επιτροπή που εξέταζε τα εξειδικευμένα ζητήματα των μουσικών σχολείων και η χρηματοδότηση του τεχνικού εξοπλισμού από το κράτος, κατά την οποία, εντέλει το σχολείο καλείται να αναζητήσει το ίδιο χορηγούς και ιδιώτες για την κάλυψη των αναγκών του.

Άλλο ένα σημείο που θίγουν γονείς και μαθητές των μουσικών σχολείων είναι ότι στο νομοσχέδιο δεν δηλώνεται πλέον ρητά ότι σκοπός τους είναι «η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής», αλλά «η ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις τέχνες, η καλλιέργεια και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και κλίσεων που διαθέτουν…».

Μετά τις αντιδράσεις των μουσικών σχολείων , το υπουργείο παιδείας διευκρινίζει ότι:

Σκοπός των σχεδιαζόμενων αλλαγών στον ιδρυτικό νόμο για τα σχολεία αυτά δεν είναι άλλος από τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες και τις ανάγκες των σχολείων και των μαθητών/μαθητριών του σήμερα. Υπηρετώντας αυτόν ακριβώς τον σκοπό απαλείφθηκαν διατάξεις που παραμένουν ανενεργές εδώ και δεκαετίες, όπως για παράδειγμα το ΚΣΥΜΕ που έχει κλείσει αλλά και το πρόγραμμα με τα Δημοτικά σχολεία που λειτούργησε μόνο μια διετία ως πρόγραμμα ΕΣΠΑ στις αρχές του 2000.
Στο πνεύμα αυτό, το ΥΠΠΕΘ λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις παρατηρήσεις και διαφωνίες που εκφράστηκαν μετά τη γνωστοποίηση των σχεδιαζόμενων αλλαγών οι οποίες θα φανούν ενσωματωμένες και στο τελικό προς ψήφιση άρθρο 40.
Δεδομένου του ειδικού χαρακτήρα των σχολείων αυτών, προβλέπεται η σύσταση επιτροπής ειδικών σε θέματα μουσικών και καλλιτεχνικών σπουδών η οποία, απαλλαγμένη από θέματα αρμοδιότητας των υπηρεσιών Σπουδών και Προσωπικού, θα έχει ως αποκλειστικό έργο να εισηγείται για θέματα της μουσικής και των τεχνών, από σκοπιά τόσο επιστημονική όσο και παιδαγωγική (βιβλία μουσικών και καλλιτεχνικών γυμνασίων και λυκείων, επιμορφώσεις, συνέδρια, εκδηλώσεις).
Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των αναγκών των σχολείων αυτών σε εξοπλισμό, προωθείται άμεσα η ανάληψη της δαπάνης από κονδύλι του ΥΠΠΕΘ, δεδομένου ότι το ΚΣΥΜΕ έχει προ πολλού πάψει να υφίσταται.
Με όλο το σεβασμό στην ανησυχία γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών, η οποία πιθανώς οφείλεται σε κακή πληροφόρηση, καχυποψία ή εσκεμμένη παραπληροφόρηση, είναι δύσκολο να εξηγηθεί πώς προβάλλεται και αναπαράγεται η πεποίθηση ότι υπονομεύεται η λειτουργία των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων και μάλιστα από την ίδια πολιτική ηγεσία που ιδρύει κάθε χρόνο νέα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία και αυξάνει συστηματικά τις πιστώσεις για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων αυτών σε προσωπικό. Αν κάποιοι απλά επιδιώκουν τη διατήρηση αγκυλώσεων του παρελθόντος για ίδιους λόγους, είναι τουλάχιστον ανάρμοστο να υποκρύπτουν τους πραγματικούς στόχους τους πίσω από αβάσιμες αιτιάσεις, αδιαφορώντας αν έτσι διαταράσσεται η ομαλή καθημερινή λειτουργία των σχολείων για τα οποία υποτίθεται ότι κόπτονται.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου σήμερα το πρωί από το 15λελες του σχολείου η Μαρία Μπουρνού «δεν μας καλύπτει μια απλή ανακοίνωση, θέλουμε να δούμε διορθωμένο το νομοσχέδιο , και να αφαιρεθούν τα επίμαχα σημεία που υποβαθμίζουν το ρόλο και τη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων».

Η ΕΛΜΕ με χθεσινή της απόφαση κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για να διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν την κινητοποίηση των παιδιών.

Για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου

Και το θέμα της στέγασης του Μουσικού Σχολείου έχει μπλοκάρει και πάλι . Μετά την παραχώρηση του οικοπέδου Παρασκευαΐδη τον προηγούμενο Μάρτιο, υπήρχε η αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα προχωρούσαν πιο γρήγορα, δεν έγινε όμως έτσι. Ο δήμος πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο πόλης για να χαρακτηρισθεί το συγκεκριμένο οικόπεδο ως χώρος που θα κατασκευασθεί σχολείο αλλά και να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς με κάποιες λεπτομέρειες που υπολείπονται. Πάντως και στον προϋπολογισμό του ΄19 του δήμου έχει εγγραφεί ποσό 5.000 ευρώ για τη μελέτη του έργου, ενώ να θυμίσουμε υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να του μεταφερθεί η αρμοδιότητα εκπόνησης της μελέτης και εν συνεχεία κατασκευής του σχολείου από την εταιρία Κτιριακές Υποδομές.
Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δυναμικές, Μουσικό, Λέσβου,dynamikes, mousiko, lesvou