Δ. Μακεδονία: «Πρότυπο» στη διαχείριση απορριμμάτων

20:37 7/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Πρότυπο» διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, χαρακτηρίζεται πλέον η Δυτική Μακεδονία, μετά την ολοκλήρωση του εργοστασίου στα παλαιά ορυχεία της ΔΕΗ, στο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, με το οποίο πλέον το σύνολο των σκουπιδιών θα περνά από επεξεργασία, πριν αυτά καταλήξουν στο χώρο Υγειονομικής Ταφής, που ήδη λειτουργεί από το 2005.

Το νέο εργοστάσιο, που βρίσκεται στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας από τις αρχές της χρονιάς, επισκέφθηκε σήμερα (7/4/2017) το μεσημέρι η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής

Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου, συνοδευόμενη από τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ, Νίκο Μαντζούφα.

Η κ. Κρέτσου, που δήλωσε εντυπωσιασμένη από την λειτουργία του εργοστασίου, που είναι το πρώτο στη χώρα μας στη διαχείριση των απορριμμάτων, που λειτουργεί με τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στάθηκε και στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή «πάνω από το 90% των απορριμμάτων στη χώρα δεν τυγχάνουν επαρκούς διαχείρισης», με αποτέλεσμα όπως ανέφερε «η Ελλάδα να καταβάλλει δυσανάλογα υψηλά πρόστιμα λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς δεν έχει συμμορφωθεί με τους γνωστούς κανονισμούς».

Επίσης η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης εξήρε τους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας για την πρωτοβουλία της να προχωρήσει στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας, γιατί όπως ανέφερε τέτοιες δράσεις «μπορούν να δημιουργηθούν ευκαιρίες ανάπτυξης και θέσεις εργασίας», ενώ τους προέτρεψε να εκμεταλλευτούν και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που για την περίοδο αυτή θα φθάσουν Σε επίπεδο περιφέρειας στα 330 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, Νικόλαος Μαντζούφας αφού χαρακτήρισε «πρότυπο» το εργοστάσιο επικρότησε και αυτός την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αποτελεσματικότητα που επέδειξε στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στο νέο εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αστικών απορριμμάτων, εργάζονται ήδη 80 άτομα, ενώ μετά τις 10 Ιουνίου, που θα τεθεί σε κανονική λειτουργία θα προστεθούν άλλα 40 άτομα, τα οποία θα εργάζονται στους 10 σταθμούς μεταφόρτωσης, που ήδη λειτουργούν σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Μάλιστα από το 2007 έχει κλείσει και έχει αποκατασταθεί και η τελευταία από τις 207 ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούσαν ως τότε σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Keywords
Τυχαία Θέματα