Δυτική Μακεδονίας: Εκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

10:12 17/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Κοζάνη: Εκδηλώσεις μνήμης από την Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης

Η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης σε συνεργασία με τα ποντιακά σωματεία του Δήμου Κοζάνης και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και του Δήμου Κοζάνης διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης

για τη Γενοκτονία των Ποντίων το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου.

Το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 7;30 το απόγευμα , στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον καθηγητή του ΑΠΘ Παναγιώτη Σελβιαρίδη με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού στην Κοζάνη.

Την Κυριακή 19 Μαΐου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Σκήτης και μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Γενοκτονίας της Σκήτης.

Κοζάνη: Εκδηλώσεις για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Τα Ποντιακά Σωματεία του Δήμου Κοζάνης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Κοζάνης σας προσκαλούν στις Εκδηλώσεις Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 18 Μαΐου 2019, στις 9:30 το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης

Θα πραγματοποιηθεί Χορόδραμα Αφιερωμένο στην Γενοκτονία:

Τραγούδια: Χάλαρης Γκάτσος Χρύσανθος /Παραδοσιακό/Χρήστος Αντωνιάδης

Κείμενα: Επιλογή από θεατρικό Ζουρουφίδη Κώστα – Χατζηθεοδωρίδη Θεόδωρου – Φίλων Κτενίδης – Κωστής Παλαμάς

τραγούδι : Θεοδωρίδης Παναγιώτης

λύρα:Μιχαηλίδης Σταύρος

Νταούλι:Ευθυμιάδης Ραφαήλ

Σύμβουλος χορευτικού: Αφουξενίδης Τριαντάφυλλος

Αφηγητής: Χατζηθεοδωρίδης Θεόδωρος

Χορός : Μέλη Συλλόγων Ευξεινίου Κυκλου

Επιμέλεια – Σκηνοθεσία : Χατζηθεοδωρίδης Θεόδωρος

Οργανωτική Επιτροπή Ευξεινίου Κύκλου

Αφουξενίδης Τριαντάφυλλος

Κατσόγιαννου – Τριανταφύλλου Ευθυμία

Κωνσταντινίδης Γιάννης

Κοζάνη: Εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων στο Βατερό

Επετειακή εκδήλωση για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Βατερού στις 8 το βράδυ.

Πτολεμαίδα: Εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Τα εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τιμά ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας με σειρά εκδηλώσεων Μνήμης.. Η θεατρική παράσταση «Μοιραία καταδικασμένοι – 1919», θα δοθεί σήμερα Παρασκευή στις 9 το βράδυ. Το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα οι γυναίκες του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας θα σταυρώσουν τα κόλλυβα. Την Κυριακή, 19 Μαΐου, στις 9 το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας μετά τη Θεία Λειτουργία, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση για τα 353 χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και στις 11.30 στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαΐδας, μαζί με τους Πολιτιστικούς – Ποντιακούς Συλλόγους της Εορδαίας, θα ψαλλεί τρισάγιο για τα θύματα της Τουρκικής βαρβαρότητας. Στη συνέχεια η χορωδία του Συλλόγου θα παρουσιάσει πρόγραμμα με ακριτικά παραδοσιακά τραγούδια, η Διευθύντρια του 2ου Λυκείου Πτολεμαΐδας Δέσποινα Ιωαννίδου θα μιλήσει για το χρονικό της Γενοκτονίας και η εκδήλωση θα κλείσει με την κατάθεση στεφάνων

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

Γρεβενά: Εκδήλωση για την γενοκτονία των Ποντίων

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαϊου στις 11 το πρωί στο αναγνωστήριο της Δημόσιας Κεντρική βιβλιοθήκης Γρεβενών. Κεντρικός Ομιλητής θα είναι ο Γιάννης Κωνσταντινίδης.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα