ΕΕ-Μιανμάρ: Την άμεση απελευθέρωση δύο δημοσιογράφων ζητούν οι Βρυξέλλες

12:23 3/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων του Reuters που καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης 7 ετών για την δημοσιογραφική τους έρευνα στην κρίση των Ροχίνγκια.

JUST IN: EU demands immediate and unconditional release of two jailed @Reuters journalists in Myanmar pic.twitter.com/ZhtQ7T9gVk

Reuters

Top News (@Reuters) September 3, 2018

Πριν από λίγες ώρες, δικαστής της Μιανμάρ κήρυξε τους Ουά Λόουν και ο Κέι Σου Όου, 32 και 28 ετών αντίστοιχα, ενόχους για παραβίαση του νόμου περί κρατικών απορρήτων. Οι ανταποκριτές διεξήγαγαν έρευνα για σφαγή τουλάχιστον 10 μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, περιλαμβανομένων παιδιών.

Ο Ουά Λόουν είπε σε υποστηρικτές του πριν από την απαγγελία της ετυμηγορίας ότι δεν φοβόταν. «Πιστεύω στη δημοκρατία και στην ελευθερία», ανέφερε, «ουδέποτε διέπραξα έγκλημα».

Η υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η ποινή «υπονομεύει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, το δικαίωμα στην ενημέρωση και την ανάπτυξη του κράτους δικαίου στην Μιανμάρ».

Wa Lone and Kyaw Soe Oo have been sentenced to prison in Myanmar: Read how two young reporters shook a nation: via @specialreports pic.twitter.com/icGEQloUPS

Reuters Top News (@Reuters) September 3, 2018

Οι δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν με βάση έναν νόμο της αποικιοκρατικής εποχής, μετά τη σύλληψή τους μερικά λεπτά αφότου δύο αστυνομικοί τους παρέδωσαν έγγραφα μέσα σε ένα εστιατόριο. Ένας αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο περί ξεκάθαρης παγίδευσης των δημοσιογράφων.

Περισσότεροι από 120.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στο γειτονικό Μπανγκλαντές, ενώ ο στρατός της Μιανμάρ κατηγορείται για δεκάδες σφαγές αμάχων που ανήκουν σε αυτή την καταπιεσμένη μουσουλμανική μειονότητα, στη δυτική επαρχία Ρακίν. Η μουσουλμανική ομάδα ζει εδώ και αιώνες στην κατά πλειονότητα βουδιστική Μιανμάρ, χωρίς ωστόσο να εντάσσεται στις 135 επισήμως αναγνωρισμένες εθνοτικές ομάδες της χώρας. Το 1982 οι Ροχίνγκια έχασαν την ιθαγένεια στη Μιανμάρ και πλέον χαρακτηρίζονται απάτριδες.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα