Εφυγε και ο «πατέρας» της arte povera, Γιάννης Κουνέλλης

11:59 17/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Άλλη μια μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό μας. Ο θάνατος του Γιάννη Κουνέλλη, μας αφήνει πιο φτωχούς. Συλλυπητήρια στους οικείους του», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Άλλη μια μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό μας. Ο θάνατος του Γιάννη Κουνέλλη απόψε, μας αφήνει πιο φτωχούς. Συλλυπητήρια

στους οικείους του. pic.twitter.com/yXpLQ5Rnpq

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 16, 2017

«Η δική μου γενιά έφυγε από τα σύνορα, βγήκε έξω από το κάδρο, είχε πολλά όνειρα για την ζωή και την τέχνη. Θέλαμε με τις ιδέες μας ν΄αλλάξουμε τον κόσμο. Είμαστε Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, γαλουχημένοι με αυτή την ιδέα, και όχι την ιδέα του χρηματιστηρίου», είχε πει ο Γιάννης Κουνέλλης το 2012, σε δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο μιας σπάνιας έκθεσης του στην Αθήνα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Γεννημένος στον Πειραιά το 1936, εγκαταστάθηκε στη Ρώμη το 1956 και το όνομα του συνδέθηκε με τους καλλιτέχνες της arte povera, δημιουργούς ανοιχτούς σε πειραματισμούς.
Χρησιμοποιούσε στοιχεία όπως ατσάλι, πέτρα, λινάτσα, κάρβουνο και μαχαίρια. Αντικαθιστούσε το τελάρο με πλαίσια κρεβατιών, κάσες κουφωμάτων και κρεμάστρες παλτών. Η κλίμακα ήταν πάντα συμβατή με το ανθρώπινο σώμα: οι διαστάσεις του διπλού κρεβατιού ή ενός παραθύρου επαναλαμβάνονται σταθερά στα έργα του.
Επιστράτευε ακόμη και ζωντανά ζώα, όπως στην περίφημη εγκατάσταση με άλογα που παρουσίασε στη Ρώμη το 1969, επιχειρώντας να αμφισβητήσει το κατεστημένο καλλιτεχνικό στερέωμα.
Χρησιμοποιούσε φωτιά, χώμα και χρυσό για τον αλχημιστικό τους συμβολισμό ή καφέ και κάρβουνο ως αναφορές στο εμπόριο αλλά και ως χαρακτηριστικά στοιχεία του λιμανιού της γενέθλιας πόλης του. Ο Κουνέλλης επιστράτευσε ακόμη παλιά παπούτσια και ρούχα αλλά και αντίγραφα θραυσμάτων από αρχαία γλυπτά για να αναφερθεί στις περίπλοκες και αντιφατικές διαστρωματώσεις της ταυτότητας.

Ερωτηθείς δε για τον ουμανισμό που εκπέμπει το έργο του, ο ίδιος έχει πει: «Ο ουμανισμός τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκεται σε κρίση. Απαιτεί πάντα ένα μέτρο, κι αυτό βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας: είναι ο Παρθενώνας. Κι αυτό είναι το μέλλον, δεν είναι το παρελθόν».

Τον Γιάννη Κουνέλλη δεν τον δέχτηκε ποτέ η Σχολή Καλών Τεχνών και τον Δημήτρη Μυταρά που «έφυγε» την ίδια ημέρα, τον διέγραψε η Ακαδημία Αθηνών.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1,ΑΜΠΕ

ΣΧετική είδηση:Πέθανε στην Ιταλία ο Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης Γιάννης Κουνέλλης

Keywords
Τυχαία Θέματα