«Είχε βαθιά ριζωμένο το αίσθημα της ευθύνης, της αυτοθυσίας και της απαιτητικότητας, από τον εαυτό του και τους άλλους. »

10:08 12/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ε ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟ ΜΑΡΟΥΚΑΚΗ

Τον πρωτοπόρο κομμουνιστή , πρωτεργάτη των πρώτων Κομματικών οργανώσεων στη Σάμο τη δεκαετία του 1920, τον Χιώτη επιστήμονα χημικό- οινολόγο Μήτσο Μαρουκάκη τίμησε η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ.

Σε μια λιτή αλλά πυκνή σε περιεχόμενο και μηνύματα εκδήλωση που έγινε στον Άγιο Κωνσταντίνο εκεί που στήθηκε η πρώτη οργάνωση του Κόμματος, το 1928, περίοδο κατά την οποία το παραθαλάσσιο χωριό ήταν κέντρο του εμπορίου του

Σαμιώτικου κρασιού. Στη περιοχή των χωριών της Βόρειας Σάμου ο Μαρουκάκης χημικός της εταιρίας Οίνων και Οινοπνευμάτων, αντάμωσε την στυγνή εκμετάλλευση των φτωχών αγροτών και των εργατών της οινοποιίας από τους οινεμπόρους.

Παράλληλα τον απασχόλησε η εργατική τάξη της περιοχής του Καρλοβάσου με τους πάνω από 1000 βυρσοδεψεργάτες που δούλευαν ήλιο με ήλιο ακόμη και την Κυριακή, σε άθλιες συνθήκες, ξυπόλητοι, ρακένδυτοι, με μεροκάματα πείνας.

Οι οργανώσεις του ΚΚΕ στο στήσιμο των οποίων συνέβαλε αποφασιστικά ο Μήτσος Μαρουκάκης, έπαιξαν πρωτοπόρο και καταλυτικό ρόλο στην οργάνωση των εργατών και των αγροτών και στους αγώνες που ακολούθησαν.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε αφιέρωμα – αφήγηση από τους Βαγγελιώ Αμπαζή και Άλκη Πόθο για τον πρωτοπόρο κομμουνιστή με αποσπάσματα από την τοπική λογοτεχνία , τον τοπικό Τύπο, αλλά κυρίως μέσα από το πλούσιο υλικό σε ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη από τη Σάμο, ως την δολοφονία του από την βασιλομεταξική δικτατορία στις 13 Σεπτέμβρη 1936, όταν εκπαραθυρώθηκε από την Ασφάλεια του Μανιαδάκη, για να αποτελέσει τον πρώτο θύμα της.

Ακολούθησε ομιλία από τον Κώστα Τζίχα μέλος του γραφείου της Τ.Ε του ΚΚΕ με θέμα την πολιτική πρόταση του Κόμματος για τους μικρομεσαίους αγρότες. Ο ομιλητής δεν παρέλειψε να επισημάνει τις επικίνδυνες εξελίξεις με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και να καλέσει το λαό και τη νεολαία του νησιού σε επαγρύπνηση και σε αντιπολεμικές – αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις τονίζοντας: «Το λαϊκό κίνημα πρέπει να προετοιμάζεται για το που θα στρέψει την πάλη του. Γιατί ο εχθρός τελικά δεν είναι μόνο έξω, δεν είναι μόνο αυτός που θα προσβάλλει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και δεν πρέπει να του το επιτρέψουμε. Και θα αγωνιστούμε γι αυτό. Ο εχθρός όμως βρίσκεται και στο εσωτερικό και είναι οι εκμεταλλευτές και αυτοί που σιγοντάρουν, που χρηματοδοτούν, που ενισχύουν τους πολέμους…» «…………. οι εργαζόμενοι . οι αγρότες . ο λαός και σε ειρήνη και σε πόλεμο πρέπει να διεκδικούν την εξουσία για λογαριασμό τους και να μην υποκύπτουν σε εκβιασμούς και ψευτοπατριωτικά – εθνικιστικά κηρύγματα που δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντά τους.

Μόνο η εργατική – λαϊκή εξουσία μπορεί να εξασφαλίσει πραγματική ειρήνη και ευημερία για την εργατική τάξη , την αγροτιά, για τον λαό στο σύνολό του».

Παρουσιάζοντας την πρόταση του Κόμματος για τη φτωχή αγροτιά υπογράμμισε: «Η πρότασή μας υπάρχει και έχει κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Η πρότασή μας αφορά τόσο το σήμερα όσο και το αύριο. Είναι από το πρώτο γράμμα της ως το τελευταίο επεξεργασμένη και γραμμένη για να εφαρμοστεί σήμερα. Υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις , υπάρχει ο πλούτος , η τεχνολογία, η εργατική ειδίκευση, το επιστημονικό δυναμικό για να μπει τώρα σε εφαρμογή.

Θα εξαρτηθεί από τις λαϊκές διαθέσεις.

Από το πόσο θα θεριέψει η πίστη του λαού στις τεράστιες δυνάμεις του.

Από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης «….νάρθει ανάποδα ο ντουνιάς».

Αυτόν το παράγοντα, την εργατική λαϊκή δυναμική προσπαθούμε να δυναμώσουμε και να τον κάνουμε κυρίαρχο του παιχνιδιού. Και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει. Στην ιστορία αυτό που μοιάζει ακίνητο, σε μια στιγμή μέσα γίνεται ηφαίστειο. Αρκεί να υπάρχει η στρατηγική που δείχνει το δρόμο, που δεν υποκύπτει στους εκβιασμούς και δεν υποχωρεί».

Στην εκδήλωση ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η μικρή αλλά εντυπωσιακή έκθεση αρχειακού υλικού της περιόδου του μεσοπολέμου και ειδικότερα η αρθρογραφία του Μαρουκάκη στο Ριζοσπάστη για τον Συνεταιρισμό, η δίκη των μελών της Οργάνωσης που είχαν συλληφθεί το 1932 και παραπέμφθηκαν με το «Ιδιώνυμο» καθώς και η νεκρολογία για τον Μαρουκάκη του Ρ/Σ «Ελεύθερη Ελλάδα» το 1952, που αναδημοσιεύτηκε στο Ριζοσπάστη το 1976, 40 χρόνια από τον μαρτυρικό του θάνατο.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα