Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 13-11-2018

11:27 13/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Δύο τραυματίες στο Νοσοκομείο της Ξάνθης από πτώση μονοκινητήριου αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Ζυγού Ξάνθης

Ένα μονοκινητήριο αεροσκάφος με επιβαίνοντες δύο Τσέχους (πιλότο και συνεπιβάτη) επιχειρούσε προσγείωση όταν, για άγνωστο λόγο, χάθηκε ο έλεγχος και κατέπεσε στην περιοχή δίπλα στο αεροδρόμιο του Ζυγού στην Ξάνθη γύρω τις 2 μ.μ. της Δευτέρας.
Από την απότομη πρόσκρουση στο έδαφος τραυματίστηκαν και οι δύο επιβαίνοντες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Ξάνθης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία δεν κινδυνεύει

η ζωή τους.
Η άτρακτος του σκάφους φαίνεται ότι έμεινε σχετικά άθικτη, παρότι έφτασε στο έδαφος με το ρύγχος του προς τα πάνω.
Το αεροδρόμιο του Ζυγού, έξω από την Ξάνθη είναι η έδρα της τοπικής αερολέσχης και χρησιμοποιείται συχνά από ελαφρά σκάφη.
Άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια ένα ελαφρύ σκάφος είχε καταπέσει στην εθνική οδό δίπλα από το διάδρομο προσγείωσης απογείωσης.

Αυτοδιοίκηση
Κατά πλειοψηφία και με τρεις λευκές ψήφους ο προϋπολογισμός της ΑΜ-Θ

Κατά πλειοψηφία και με τρεις λευκές ψήφους από την Κοινωνική Συμμαχία, την Ριζοσπαστική Αριστερά και τον ανεξάρτητο περιφερειακό σύμβουλο κ. Χατζηθεοδωρίδη πέρασε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κατά τη διάρκεια του χθεσινού περιφερειακού συμβουλίου.
Τη λευκή ψήφο τη δικαιολόγησαν οι υπεύθυνοι των παρατάξεων για την πληρωμή των υπαλλήλων της περιφέρειας.
Όπως τόνισε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, ο προϋπολογισμός , περικλείει τις βασικές υποχρεώσεις της Διοίκησης-προγράμματα, μισθοδοσία προσωπικού-. Τα αναπτυξιακά έργα θα αποτυπωθούν στο βασικό σχέδιο δράσης του προϋπολογισμού που θα ακολουθήσει.
Το ύψος του προϋπολογισμού αγγίζει φέτος τα 146.163115 ευρώ.
Οι επικεφαλής των παρατάξεων, Φώτης Καραλίδης, Σπύρος Τουρτούρης και Χρήστος Τρέλης, κατηγόρησαν την πλειοψηφία για απλή διαχείριση χρημάτων, χωρίς όραμα και αναπτυξιακή προοπτική.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Ποινική δικογραφία για τους διαγωνισμούς καταπολέμησης κουνουπιών στην ΑΜΘ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, η προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τις καταγγελίες που αφορούν τις διαγωνιστικές διαδικασίες για το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Οι καταγγελίες που οδήγησαν στο σχηματισμό ποινικής δικογραφίας, αφορούν σε φωτογραφικούς όρους του σχετικού διαγωνισμού, με αναφορές ακόμη και για μεγάλο σκάνδαλο, που ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων.
Η εξέλιξη στο θέμα προέκυψε μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Πρωτογενής Τομέας
Κατ’ εξαίρεση διευρύνεται η ποσότητα σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού ιδιωτικής κατανάλωσης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης προέβη σε Διευκρινίσεις σχετικά με την Συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για την αμπελοοινική περίοδο 2018-2019. Σύμφωνα με αυτές, παρέχεται για φέτος η δυνατότητα στην προβλεπόμενη υποβολή ή και τροποποίηση των υποβληθέντων δηλώσεων συγκομιδής, οι παραγωγοί να καταχωρίσουν στην «οινοποίηση από τον δηλούντα», ποσότητα σταφυλιών άνω των 1700 κιλών, για την παραγωγή 10 εκατόλιτρων οίνου για ιδιωτική κατανάλωση.

ΚΥΓΕΩ
Ολοκληρώθηκε η 4η Συνάντηση ΚΥΓΕΩ στη Θες/νικη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν από τις 9 έως τις 11 Νοέμβρη στη Θες/νικη οι εργασίες της 4ης Συνάντησης Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας-ΚΥΓΕΩ-.
Ταυτόχρονα έλαβε χώρα το 7ο διεθνές συμπόσιο ΚΥΓΕΩ και η 2η Μεσογειακή Συνάντηση Δικτύου Τοπικών Συνεργασιών.
Πάνω από 300 καλλιεργητές από 30 χώρες και από τα 5 σημεία του πλανήτη, αντάλλαξαν εμπειρίες, συμμετείχαν στα 8 εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν και μεταξύ αυτών για πρώτη φορά και για την αλιεία.
Το μήνυμα που εκπέμφθηκε ήταν πως υπάρχει αισιοδοξία μέσα από αυτές τις συνεργασίες να ενισχυθούν οι μικροί Αγρότες που έχουν Αγρο-οικολογική συνείδηση και μαζί με αυτούς, το περιβάλλον, οι παραδοσιακοί σπόροι, προκειμένου η τροφή να περάσει στα χέρια του καθενός, φτάνοντας στην Διατροφική Κυριαρχία.
Οι συγκεκριμένοι καλλιεργητές έχουν ξεκινήσει συνεργασίες με καταναλωτές, που προτάσσουν την καθαρή τροφή και οι οποίοι τροφοδοτούνται με καλάθια από είδη οπωροκηπευτικών ανά εβδομάδα.

Συμμετοχική πιστοποίηση σε πολλές χώρες ακόμα και στην Τουρκία

Σε αρκετές χώρες και στην Τουρκία υπάρχει και η συμμετοχική πιστοποίηση, όπου υπάρχουν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών-καταναλωτών, χωρίς να παρεμβαίνει το κράτος, ή εταιρείες πιστοποίησης, που είναι συνήθως χρονοβόρες διαδικασίες.
Στην Ελλάδα δυστυχώς η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία δεν είναι καν μετρήσιμη ως ποσοστό, σε αντίθεση με άλλες χώρες.
Οι Έλληνες βιοκαλλιεργητές ζητούν το 1% του αγοραστικού κοινού –που το ενδιαφέρει η καθαρή τροφή-να κατευθυνθεί στους βιοκαλλιεργητές, προκειμένου να είναι βιώσιμη η ενασχόληση και να αυξηθούν οι βιοκαλλιεργητές και στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος της συνάντησης έγιναν διερευνητικές συζητήσεις για την σύσταση συλλόγου, ο οποίος θα μπορεί να καλύψει το νομικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συνεργασίας Παραγωγών-Καταναλωτών.

Σεμινάρια του Βαλκανικού κήπου Κρουσσίων


Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», διοργανώνει δύο σεμινάρια με τίτλους:
Πρώτο μέρος: Αναπαραγωγή- καλλιέργεια ΕΑΦΦ: νομοθεσία, τεχνογνωσία, προβλήματα-κίνδυνοι (16-18 Νοεμβρίου 2018)
Δεύτερο μέρος: Καλλιέργεια, μεταποίηση, εμπορία ΕΑΦΦ: νομοθεσία, δίαυλοι, ευκαιρίες και προκλήσεις (8-10 Δεκεμβρίου 2018)
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε:
Αγρότες ή νέους εν δυνάμει αγρότες
Επιχειρηματίες που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τα μοναδικά αυτοφυή φυτά της Ελλάδας
Γεωτεχνικούς, φοιτητές και ενδιαφερόμενους πολίτες
Κόστος:
150 €/ άτομο,
120€/ άτομο για τους φοιτητές/τριες,
100 €/ άτομο για άνεργους/ες.
Ειδική τιμή παρακολούθησης και των δύο σεμιναρίων με κόστος 240€/ άτομο

Περισσότερες πληροφορίες:
Tel. 2310471613 (0) 220, 121
Email: bbgk@bbgk.gr ,
www.bbgk.gr , F/b

Το σεμινάριο γίνεται σε εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ( ) .

Κοινωνία των Πολιτών
Μεγάλη ανταπόκριση της κοινωνίας για τον μικρό Χρήστο

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση του κόσμου από πολλές περιοχές της Ελλάδας,-Ηράκλειο,Καβάλα, Αθήνα, Λιβαδειά, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, αλλά και από το εξωτερικό, όπως Καναδάς και Γερμανία, για την οικονομική ενίσχυση του μικρού Χρήστου από την Ροδόπη, ο οποίος πάσχει από νευρολογικό νόσημα και η ειδική φαρμακευτική αγωγή απαιτεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ!
Από την πρώτη στιγμή που το θέμα ανέδειξαν μέσω Ραδιομαραθωνίου που είχαν διενεργήσει το 2016 τα ΜΜΕ της Ροδόπης, με κορμό την ΕΡΑ Κομοτηνής, η τοπική κοινωνία ανταποκρίθηκε θερμά.
Ο Αγώνας των γονιών του μικρού Χρήστου συνεχίζεται και ζητάνε τη συνδρομή των πολιτών, στον Αριθμό Λογαριασμού που έχει ανοιχθεί στην Τράπεζα Πειραιώς 5353-0 60327-546, στο όνομα του Πατέρα Θεοδωρίδης Παναγιώτης.
Οι ακροατές μπορούν να απευθύνονται και στο τηλέφωνο της ΕΡΤ Κομοτηνής 25310 22970 για πληροφορίες.

Εκπαίδευση-Περιβάλλον
‘Εργαστήριο με θέμα: «Τα προϊόντα του τόπου μας»

Το ΚΠΕ Μαρώνειας διοργανώνει εργαστήριο με θέμα: «Τα προϊόντα του τόπου μας».
Η δράση θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή από τις 11:30 έως 15:00 στο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας και απευθύνεται σε ενήλικες εντός της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν την διατήρηση των παραδοσιακών συνταγών μέσα από εργαστήρια παρασκευής εποχιακών παρασκευών.
Συγκεκριμένα, θα παρασκευαστούν Τουρσί Λάχανο, Τουρσί Τουρλού (διάφορα λαχανικά) και γλυκό του κουταλιού καρότο, με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ιμέρου.
Στην δράση μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 45 εκπαιδευόμενοι και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η υποβολή της αίτησης συμμετοχής στην δράση θα γίνει από τους ενδιαφερόμενους ηλεκτρονικά και να αποστείλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τη σχετική φόρμα έως αύριο στην διεύθυνση: info@kpemaronias.gr ή mail@kpe-maron.rod.sch.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο ΚΠΕ Μαρώνειας καθημερινά 9:00-15:00 στο 25330-22596 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.kpemaronias.gr.
Αυτοδιοίκηση

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα (19.00) το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης με πέντε θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η Έκφραση γνώμης του δημοτικού συμβουλίου για την έναρξη διαδικασίας εναρμονισμού του νομικού πλαισίου της λειτουργίας του Σ.Δ.Α.Ν.Ξ. στις διατάξεις του Ν.4555/2018 (πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι») και της μετατροπής του σε ΦοΔΣΑ Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και η Λήψη απόφασης για την εκμίσθωση τμήματος του υπαίθριου κοινόχρηστου χώρου έως 300 τ.μ. στην πλατεία Διοικητηρίου με τη διενέργεια δημοπρασίας

Διανομή προϊόντων ΤΕΒΑ

Είδη παντοπωλείου και είδη βασικής υλικής συνδρομής θα διανείμουν σήμερα, ο Δήμος Κομοτηνής, ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης ΠΕ Ροδόπης, καθώς και οι εταίροι Δήμοι: Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαππών, στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής .
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν και στο ΤΕΒΑ.
Η διανομή θα ξεκινήσει από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:30, θα συνεχισθεί αύριο και θα επαναληφθεί την επόμενη Τετάρτη 21/11/2018 ώρα 08:30 – 14:30.

ΑΜΕΑ
Σωματείο ΑΜΕΑ Ξάνθης: Ξεκίνησαν οι ανανεώσεις στα δελτία μετακίνησης

Η διοίκηση του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε. Ξάνθης ενημερώνει τα άτομα με αναπηρία που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, πως ξεκίνησαν οι ανανεώσεις/εκδόσεις των καρτών μετακίνησης ΑΜΕΑ 2018.
Η ανανέωση/έκδοση δελτίων μετακίνησης θα διαρκέσει έως 31 Δεκεμβρίου 2018.
Για τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ, στο Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και στους συλλόγους, όπου είναι μέλη. Για την αποφυγή ταλαιπωρίας διευκρινίζεται, πως τα δελτία μετακίνησης που έχουν εκδοθεί την περασμένη χρονιά ισχύουν κανονικά έως 31 Δεκεμβρίου και δεν κρίνεται αναγκαίο να σπεύσουν άμεσα οι δικαιούχοι.

Σύλλογοι
Ο προγραμματισμός της Φιλοπτώχου Αδελφότης Κυριών Κομοτηνής

Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Κομοτηνής αύριο από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ διοργανώνει το Χριστουγεννιάτικο παζάρι της στη Λέσχη Κομοτηναίων στο Β’ όροφο. Θα προσφέρεται καφές με βουτήματα στο κοινό.
Στις 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στο Διδυμότειχο. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τρίτη 27-11-2018.

Σεμινάριο για την Ελληνική Φιλοσοφία στο ΙΘΤΠ

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, διοργανώνει αύριο σεμινάριο με θέμα, « Η Ελληνική Φιλοσοφία», με διδάσκοντα τον Θανάση Μουσόπουλο, φιλόλογο – συγγραφέα – ποιητή.

www.ert.gr

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, βοτανικός κήπος, ξανθη, προυπολογισμος, νικολοπουλος, διευκρινίσεις, ελλαδα, δημητρα, αθηνα, λιβαδειά, λαρισα, θεσσαλονικη, μμε, ερα, τραπεζες, κπε, δραση, sch, κεα, αμεα, κεπ, ert, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, δικαιολογητικα, ητανε μια φορα, η ζωη, κοινωνια, sch, sch.gr, χωρες, το θεμα, αμεα, γερμανια, εδρα, εθνικη, ημερησια, θεμα, κεπ, κηπος, κπε, μμε, πειραιως, πλαισιο, τηλεφωνο, υψος, φυτα, ωρα, αγωγη, αεροδρομιο, αισιοδοξια, αλιεια, αναπηρια, ατομο, βοηθεια, βοτανικός κήπος, βοτανικος, βραδυ, βρισκεται, γεωργια, γινει, γινεται, διευθυνση, δυνατοτητα, δημος, δυστυχως, δηλωσεις, διδυμοτειχο, διευκρινίσεις, διοικηση, εδαφος, ευρω, υπαρχει, εκφραση, εβδομαδα, εργα, εξελιξη, επιτυχια, ερα, ζωη, ιδρυμα, καναδας, καφες, λαχανο, λευκη, λιβαδειά, λεσχη, ληψη, λογο, μισθοδοσια, μικρο, ονομα, οραμα, παζαρι, περιβαλλον, περιφερειακο, πιστοποιηση, προβληματα, προγραμματα, πρωι, σεμιναρια, σειρα, σκαφη, σχεδιο, τιμη, τμημα, τουρκια, τριτη, φορμα, φορα, χαθηκε, χρηστος, αγνωστο, αγωνας, ειδη, εκδρομη, γλυκο, χωρα, ηλεκτρονικα, κυριακη, μια φορα, νομικου, νοσοκομειο, πληροφοριες, σπυρος, τραπεζα, θεματα, χερια, διατροφικο σκανδαλο
Τυχαία Θέματα