Εικόνες ολοσχερούς καταστροφής στη Μόρια – Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη

12:06 9/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Εξαιρετικά δύσκολη νύχτα πέρασε η Λέσβος με πολλαπλά πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν ταυτόχρονα τόσο περιμετρικά του καταυλισμού της Μόριας όσο και σε δασικές περιοχές της Βατούσας και της Άντισσας του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φωτιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα και η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, που πνέουν στο βορειοανατολικό Αιγαίο από το μεσημέρι.

Εστίες φωτιάς ξέσπασαν και εντός των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ, με συνέπεια οι αρχές να προχωρήσουν στην εκκένωση του καταυλισμού,

καθώς κοντέινερ τυλίχτηκαν στις φλόγες. Η φωτιά σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται να ξέσπασε μετά τις αναφορές και τις αντιδράσεις ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Ο καταυλισμός της Μόριας κάηκε και συνεχίζει να καίγεται σχεδόν στο σύνολο του, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχουν καταφύγει προς τα γύρω κτήματα και βουνά. Πολλοί είναι αυτοί που κατευθύνθηκαν και προς την πόλη. Μεγάλη δύναμη της αστυνομίας έχει αποκλείσει την περιοχή.

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε πως στέλνει ενισχύσεις από την Αθήνα. Αναχώρησαν το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος 130 και αναμένεται να φτάσουν στο νησί στις 09:00. Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρη κάποιοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δέχονταν να απομακρυνθούν. Από εκεί ξεκίνησαν φασαρίες και φτάσαμε σε αυτό το σημείο.

Η ασφάλεια και η στέγη των ανθρώπων της Μόριας αποτελεί προτεραιότητα σημειώνει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ύλβα Γιόχανσον σε ανάρτησή της στο Twitter.

Συγκεκριμένα, η Ύλβα Γιόχανσον επισημαίνει ότι «οι σκέψεις μου και η συμπόνια μου είναι στους ανθρώπους της Λέσβου και ειδικά στους μετανάστες και το προσωπικό που εργάζεται στη Μόρια. Είμαι σε επαφή με τον Έλληνα Υπουργό και τις τοπικές αρχές για τη φωτιά. Συμφώνησα ήδη για τη χρηματοδότηση για την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει. Η ασφάλεια και η στέγη όλων των ανθρώπων στη Μόρια είναι προτεραιότητα».

Έκτακτη σύσκεψη όλων των συναρμόδιων Υπουργών πραγματοποιείται υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή και των επικεφαλής της ΕΥΠ και του ΓΕΕΘΑ μετά την καταστροφή του Κέντρου Καταγραφής και Υποδοχής της Μόριας.

Στο θέμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Μόρια αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ  «από τις 6» και τόνισε  πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια της πυρκαγιάς. Το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόνισε o Στέλιος Πέτσας.

Γνωστοποίησε επίσης πως θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στον πληθυσμό. Σημειώνεται ότι διαγνώστηκαν θετικοί 35 αιτούντες άσυλο. Αγνωστος αριθμός έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή καθώς η δομή εκκενώθηκε για να προφυλαχθούν.

The post Εικόνες ολοσχερούς καταστροφής στη Μόρια – Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα