Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Λάρισα για καρκίνο του μαστού

17:31 10/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, πρόκειται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στη Λάρισα μετά από 15 μήνες προσπαθειών του Τοπικού Ομίλου της UNESCO.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι από το συγκεκριμένο

πρόγραμμα θα ωφεληθούν άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες στην ευρύτερη περιοχή του νομού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας η πρόεδρος του Τοπικού Ομίλου της UNESCO, κα Θεοδώρα Κάλλα, σημείωσε πως «ο πρώιμος καρκίνος του μαστού μπορεί να υποβληθεί σε θεραπευτική αγωγή με επιτυχία, και οι περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται και υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή για πρώιμο καρκίνο του μαστού δεν θα πεθάνουν από την ασθένεια. Η έγκαιρη διάγνωση λοιπόν αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα επιβίωσης και η ψηλάφηση των μαστών από τις ίδιες τις γυναίκες συνεισφέρει σημαντικά σε αυτό το σκοπό».

Το πρόγραμμα φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πληθυσμιακός έλεγχος και επιδημιολογική ανάλυση των ατομικών, περιβαλλοντικών και διατροφικών παραγόντων σε άπορες – ανασφάλιστες γυναίκες στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας» και πρόκειται να υλοποιηθεί από τον Τοπικό Όμιλο για την UNESCO Ν. Λάρισας, με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η εκπαίδευση 300 γυναικών – ωφελουμένων από το έργο, στην ψηλάφηση των μαστών τους ως διαδικασία έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

Ειδικότερα, πρόκειται να εκπαιδευτούν στην ψηλάφηση των μαστών, γυναίκες από 25 έως 65 ετών, αγρότισσες οι περισσότερες που εκτίθενται σε βαριές αγροτικές δουλειές, χαμηλόμισθες που συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα.
Επιπρόσθετα, στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν άπορες (κάρτα απορίας) και ανασφάλιστες γυναίκες όλου του Νομού Λάρισας.

Η εκπαίδευση των τριακοσίων γυναικών στην ψηλάφηση των μαστών τους θα πραγματοποιηθεί σε χώρους του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Ακτινοθεραπείας και Διευθυντή του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, Γεώργο Κύργια, την Επίκουρη Καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας στο ίδιο τμήμα, Μαρία Τόλια, τον Επιμελητή ιατρό Κωνσταντίνο Τσανάδη και την Προϊσταμένη του τμήματος, κα Μακρίδου.

Το έργο θα περιλαμβάνει συνολικά 110 ώρες λήψης ιστορικού και συμπλήρωση ερωτηματολογίου για τις 300 ωφελούμενες γυναίκες, είκοσι τέσσερις ώρες θεωρητική εξάσκηση και 36 ώρες πρακτική εξάσκηση, ένα σύνολο δηλαδή 170 ωρών. Θα υλοποιηθεί δε σε δύο φάσεις, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης θα γίνει παρουσίαση του καρκίνου του μαστού, της διαδικασίας πρόληψης και αυτοψηλάφησης του μαστού ενώ στη δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η πρακτική εξάσκηση.

Αξίζει να τονιστεί ότι, στις 10 Δεκεμβρίου 2015, ο Τοπικός Όμιλος για την UNESCO Νομού Λάρισας, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την παθολογία του μαστού από τον κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο, όπου ένας μεγάλος αριθμός γυναικών ενημερώθηκε για όλα τα θέματα του καρκίνου του μαστού και των απαραίτητων εξετάσεων καθώς και ελέγχων πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα