ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «Μυθολογία–Κίνηση–Γλώσσα»

11:48 19/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

“Στο έργο “Μυθολογία-Κίνηση-Γλώσσα”, ο λόγος, η πρωτότυπη μουσική, η κίνηση, τα σκηνικά, οι οπτικές παραστάσεις σχηματίζουν ένα αόρατο νήμα απ’όπου ξετυλίγεται η γέννηση του κόσμου και των γραμμάτων και φτάνει έως εμάς, μέσα στον νου και στην καρδιά μας.”

Το έργο «Μυθολογία–Κίνηση–Γλώσσα» είναι μια ποιητική διασκευή του έργου «Θεογονία» του Ησιόδου, όπου περιγράφεται, με βάση τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, η ιστορία της γέννησης του κόσμου. Το έργο εντάσσεται στα πλαίσια του εκπαιδευτικού θεάτρου αφενός γιατί ψυχαγωγεί, αφετέρου γιατί διδάσκει εμπειρικά. Μας ψυχαγωγεί, γιατί ξεδιπλώνεται

μπροστά μας ολόκληρο το κοσμογονικό ταξίδι της Γης και του σύμπαντος, μέσα από τη ματιά του Ησιόδου, έτσι όπως την αποτυπώνει στο έργο του “Θεογονία”. Μας διδάσκει, γιατί οι λέξεις που εμπλέκονται σε αυτό το κοσμογονικό ταξίδι, γεννιούνται μέσα από αυτό και ξεδιπλώνονται με τον μίτο του μύθου, κουβαλώντας την δική τους ιστορία μέσω του ήχου τους.

Η δράση χωρίζεται σε δύο μέρη: στο δίωρο προπαρασκευαστικό σεμινάριο και στην κυρίως παράσταση.

Το δίωρο προπαρασκευαστικό σεμινάριο που διεξάγεται, αφορά την ελληνική γλώσσα και την μυθολογία, με απαρχή επιλεγμένα αποσπάσματα από το έργο “Μυθολογία-Κίνηση-Γλώσσα”. Εμπεριέχει μουσική, κίνηση, λόγο, ακουστική επένδυση.Το σεμινάριο είναι ανοιχτό για κάθε ενδιαφερόμενο.Ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα είναι παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου με τους κηδεμόνες τους, εκπαιδευτικοί, καθώς και οικογένειες επισκεπτών από το εξωτερικό, που έχουν στοιχειώδη επαφή με την ελληνική γλώσσα. Σε συνεργασία πάντοτε με την συντονίστρια της δράσης, Ηλέκτρα Ξανθούλη, οι συμμετέχοντες κατανοούν σε βάθος και δημιουργούν νοητικές εικόνες και εμπειρίες που αφομοιώνονται και οδηγούν σε ξεκάθαρους γνωστικούς στόχους. Στόχοι που βρίσκουν την πρακτική εφαρμογή τους στην ορθογραφία, στην ορθή εκφορά των φθόγγων και στην ετυμολογία των λέξεων, καθώς και στη συνειδητοποίηση της ιστορικής εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα, με όχημα τον μύθο.

Από τα σεμινάρια επιλέγονται από 8 παιδιά τα οποία θα συμμετάσχουν στα δύο μέρη της παράστασης που ακολουθεί. Προηγείται η έγγραφη συναίνεση των κηδεμόνων τους, σύμφωνα με τις νομικές προδιαγραφές.

Στο έργο “Μυθολογία-Κίνηση-Γλώσσα”, τα παιδιά μαζί με την δημιουργό του έργου ανεβαίνουν στη σκηνή, γίνονται πρωταγωνιστές και αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας την παράσταση, αποκτώντας την ελευθερία και την εμπιστοσύνη που τους αρμόζει.

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΡΤ Α.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα