Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Reforge» στο Φεστιβάλ «Με θέα το Αιγαίο»

10:11 17/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Reforge θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 27 Ιουλίου στις 8.30 μμ στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Στομίου. Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ Πολιτισμού «Με θέα το Αιγαίο»

Στην έκθεση θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κατερίνα Γκρίμπα, Μαρίνα Γούλα, Άρτεμις Διαμαντή, Σταυρούλα Κουτσιαρή, Βασίλης Λούγγος, Γιάννης Ψαράς.

Την έκθεση επιμελείται η Ιστορικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού Μάρθα Αρταπυρίδου.

Η έκθεση σύγχρονης τέχνης με τον τίτλο reforge που σημαίνει

ξανασχηματίζω, ξαναφτιάχνω τον κόσμο με νέα στοιχεία και την διάθεση της απλότητας και της εγγύτητας, των φυσικών και αναγκαίων πραγμάτων. Τα έργα της έκθεσης αναπλάθουν/ξανασχεδιάζουν μια νέα αισθητική της πραγματικότητας με σύγχρονους συνειρμούς και μια εσωτερικότητα. Η επιδέξια και σαφή δομή τους εμφανίζει την κρυφή ομορφιά των πραγμάτων που μας περιτριγυρίζουν, εναρμονισμένη με την αθωότητα μιας παιδικής ύπαρξης ή την απόδοση ατμοσφαιρικών σημείων. Έναν πολύχρωμο κόσμο με συνθετική αρτιότητα και φωτεινότητα, όπου το μάτι απλώνεται σε γαλάζιους ουρανούς, στα πράσινα φυλλώματα των δένδρων, στη ροή του νερού ή στο έντονο χρώμα ενός δωματίου.

Τα εγκαίνια είναι Παρασκευή 27 Ιουλίου στις 8:30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Στομίου (δίπλα από το κάμπινγκ). Θα έχει διάρκεια μέχρι και την Κυριακή 29 Ιουλίου και θα είναι ανοιχτή τις απογευματινές ώρες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

H Κατερίνα Γκρίμπα σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στην συνέχεια στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Τα έργα της απεικονίζουν την ρεαλιστική απόδοση των αντικειμένων, όπως διπλωμένα ρούχα πάνω σε ένα λευκό κρεβάτι, μια κουρτίνα που αιωρείται, μια πολυθρόνα, μαξιλάρια, πράγματα αναγκαία, απαραίτητα, αποσπασματικά στοιχεία της πραγματικότητας, παρουσιασμένα με ποιητική διάσταση.

Η Μαρίνα Γούλα σπούδασε Arts/Visual Arts στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και Graphic design στο Intergraphics School Of Art and Design. Τα έργα της μας βάζουν σε έναν μελλοντικό κόσμο, όπου οι φιγούρες και τα πρόσωπα συνθέτουν ένα μοτίβο μιας άλλης διάστασης, υπαινικτικής και εσωτερικής σε μια άψογη στυλιζαρισμένη απόδοση γραμμών και χρωμάτων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Η Άρτεμις Διαμαντή σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης. Συνέχισε τις σπουδές της στο Ζ’ εργαστήρι Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ με καθηγητή τον Γ. Λαζόγκα. Οι μορφές των έργων της εκπέμπουν μια ερωτική αλλά και μοναχική εικόνα, εκφάνσεις αμφισημίας, μιας ξανασχεδιασμένης, επαναλαμβανόμενης θέσης των μελών ενός σώματος και μιας εκφραστικής κίνησης και στάσης.

Η Σταυρούλα Κουτσιαρή δημιουργεί έργα που αναδεικνύουν με λεπτές και αδρές πινελιές την απόδοση της φύσης με ένα αίσθημα νοσταλγίας. Οι εικόνες μεταφέρουν την φυσικότητα του τοπίου, όπου η οπτική γωνία του κάδρου αντικατοπτρίζει μια στιγμή πραγματικότητας με το φως ανάλαφρο να διεισδύει σε κάθε φύλλωμα, σε κάθε πέταλο λουλουδιού, ή σε τρεχούμενα νερά που εκπέμπουν μια έντονη ζωηρότητα. Έργα που αναδίνουν ένα φρέσκο άγγιγμα, μια λάμψη, ένα διάχυτο φως, μια νηφαλιότητα του κόσμου.

Ο Βασίλης Λούγγος σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Το συνολικό έργο του εξερευνά τον άνθρωπο και αναδεικνύει την φύση. Η συνθετική του επιδεξιότητα αναπλάθει εικόνες της υπαίθρου, δημιουργώντας μια υποβλητική ατμόσφαιρα με περίτεχνο αποτέλεσμα. Με υψηλή λεπτότητα ξανα-«σχεδιάζει» πορτραίτα παιδιών που η απόλυτη καθαρότητα του διεισδυτικού βλέμματος τους, μας δίνει μια σαφή αντίληψη της ομορφιάς και της αγνότητας της παιδικής ύπαρξης. Οι πίνακες του εκφράζουν με στοργική και δυναμική προσέγγιση την ψυχή ενός παιδιού, το οποίο θα ξαναφτιάξει τον κόσμο σύμφωνα με την δική του φαντασία και προοπτική.

Ο Γιάννης Ψαράς δημιουργεί κεραμικά έργα τέχνης με τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής, στα οποία δίνει μια αίγλη μοναδικότητας, απομονωμένα/μεμονωμένα στο καλλιτεχνικό τους σύμπαν. Τσάντες, παπούτσια, βιβλία, ένας μικρόκοσμος χρηστικών πραγμάτων, όπου η υπόστασή τους παίρνει μια συμβολική ερμηνεία. Το ίδιο και οι σμιλεμένες φιγούρες του, οι «ταξιδιώτες», οι οποίοι παραπέμπουν σε ένα ταξίδι μεταφορικό, νοητικό, υπαρξιακό σε έναν κόσμο που έχει ξανασχεδιαστεί από την αρχή, στοιχεία συνυφασμένα – εναρμονισμένα με μια ρεαλιστική ποιητική.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Μάρθα Αρταπυρίδου είναι Ιστορικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού με master στη Θεατρική Σκηνοθεσία. Έχει στο ενεργητικό της πολλές εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης, δημοσιεύσεις κειμένων σε καταλόγους σημαντικών καλλιτεχνών και παρουσιάσεις συγγραφέων. ‘Έχει συμμετάσχει σε πανεπιστημιακά συνέδρια και έχει αρθρογραφήσει σε θέματα Πολιτισμού.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα