Ελληνική ερευνητική ομάδα: 19 μεγάλα ενεργά ρήγματα στον βυθό του Αιγαίου
Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σκύρο, στη Λέσβο και στον ‘Αγιο Ευστράτιο κρύβει συνολικά 19 μεγάλα ενεργά ρήγματα, μήκους άνω των επτά χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν ισχυρούς σεισμούς μεγέθους 6,1 έως 7,4 βαθμών. Οκτώ από αυτά τα ρήγματα μπορούν να «δώσουν» σεισμούς, άνω των επτά βαθμών.
Αυτό προκύπτει από νέες έρευνες Ελλήνων γεωεπιστημόνων στην περιοχή, με υπεύθυνο της επιστημονικής ομάδας τον καθηγητή
Από τα 19 ενεργά ρήγματα, που χαρτογραφήθηκαν τώρα για πρώτη φορά, μόνο τα τρία ήσαν γνωστά κατά τις τελευταίες δεκαετίες και περιλαμβάνονταν στους σεισμικούς καταλόγους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι «έχει υποεκτιμηθεί ο δυνητικός σεισμικός κίνδυνος της περιοχής» και ότι «αυτά τα ρήγματα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ισχυρούς σεισμούς που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στα γύρω νησιά».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Marine Geology» (Θαλάσσια Γεωλογία), εκτός από το ρήγμα του Αγίου Ευστρατίου που «έδρασε» με σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών, προκαλώντας 20 θανάτους το 1968 και το οποίο χρειάζεται κάποιους αιώνες για να ενεργοποιηθεί ξανά, καθώς, επίσης, τρία ακόμη ρήγματα που «έδωσαν» μικρότερους σεισμούς κατά τα τελευταία 30 χρόνια, τα υπόλοιπα ρήγματα μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,1 έως 7,3 βαθμών, χωρίς όμως να είναι δυνατό να προσδιορισθεί χρονικά εάν αυτός θα συμβεί σε μερικά χρόνια ή σε δεκάδες χρόνια.
Η σχεδόν τριγωνική Λεκάνη της Σκύρου, που κυμαίνεται σε βάθη 600 έως 1.050 μέτρων, έχει παρόμοια τεκτονική δομή με εκείνη της γειτονικής Λεκάνης του Βορείου Αιγαίου, αλλά με μικρότερες διαστάσεις και πιο αργούς ρυθμούς παραμόρφωσης. Η ενεργοποίηση των ρηγμάτων στην περιοχή της Λεκάνης της Σκύρου και η έναρξη καταβύθισης της περιοχής άρχισε πολύ πρόσφατα, πριν από λίγες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, γι’ αυτό και στον πυθμένα της ρηχής πλατφόρμας γύρω από τη λεκάνη συναντάται απευθείας το παλιό αλπικό υπόβαθρο, με λίγα μόνο πρόσφατα ιζήματα πάχους μερικών δεκάδων μέτρων.
Οι επιστήμονες επιδιώκουν να χαρτογραφούν με μεγάλη λεπτομέρεια τα υποθαλάσσια ρήγματα, προκειμένου να γνωρίζουν το δυναμικό τους και το μέγεθος του σεισμού που μπορούν να δώσουν. Ο βυθός της Λεκάνης της Σκύρου είχε μελετηθεί με το ωκεανογραφικό πλοίο «Αιγαίο» το 2002, το 2003 και το 2013.
Στη νέα μελέτη παρουσιάζονται επεξεργασμένα νέα ψηφιακά στοιχεία, που αποκτήθηκαν από τις ωκεανογραφικές έρευνες, σχετικά με τη βαθυμετρία και την ανάλυση του ανάγλυφου του θαλάσσιου πυθμένα. Αναλύονται επίσης δεδομένα σεισμικής ανάκλασης για την ανίχνευση των γεωλογικών στρωμάτων και των τεκτονικών δομών, κυρίως των ρηγμάτων στο υπόβαθρο κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, σε βάθος πολλών εκατοντάδων μέτρων, κατά μήκος της Λεκάνης της Σκύρου, η οποία έχει μήκος 120 χιλιομέτρων και πλάτος 10 έως 40 χλμ.
Μεταξύ άλλων ευρημάτων, διαπιστώθηκε ότι οι συνολικές μετατοπίσεις στα ρήγματα είναι της τάξης του ενός έως ενάμιση χιλιομέτρου, με τη δημιουργία υποθαλάσσιων κρημνών ύψους πολλών εκατοντάδων μέτρων.
«Η έρευνα αυτή συμπληρώνει παλαιότερη έρευνα της Λεκάνης του Βορείου Αιγαίου μεταξύ Βορείων Σποράδων – Λήμνου – Χαλκιδικής, που είχε δημοσιεύσει η ίδια ερευνητική ομάδα στη δεκαετία του 2000. Έτσι, τώρα υπάρχει πια μία ολοκληρωμένη εικόνα της όλης τεκτονικής δομής και του σεισμικού κινδύνου στο Βόρειο Αιγαίο, όπου και αναπτύσσεται το βόρειο όριο της Μικροπλάκας του Αιγαίου, η οποία αποχωρίζεται από την Μακεδονία – Θράκη με ταχύτητα περίπου 20-25 χιλιοστόμετρα ανά έτος», δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ Παρασκευή Νομικού.
Εκτός από το σεισμό των 7,1 βαθμών στις 19 Φεβρουαρίου 1968 με επίκεντρο κοντά στον Ευστράτιο (που είχε προκαλέσει και μικρό τσουνάμι ως τη Λήμνο), οι άλλοι μεγάλοι μεταπολεμικοί σεισμοί στην περιοχή ήσαν στις 4 Μαρτίου 1967 στη Λεκάνη της Σκύρου (6,2 βαθμοί) και στις 19 Δεκεμβρίου 1981 στην ανατολική περιοχή της ίδιας λεκάνης (6,8 βαθμοί), ο οποίος προκάλεσε περισσότερες ζημιές στη Λέσβο από ό,τι στη Σκύρο, ενώ είχαν ακολουθήσει ισχυροί μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο 6,3 βαθμούς στις 27/12/1981. Υπήρξε επίσης στις 26 Ιουλίου 2001 ένας σεισμός 6,4 βαθμών λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σκύρου, σε βάθος 13 χλμ.
Την επιστημονική εργασία «συνυπογράφουν» ο αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Παπανικολάου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και οι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Γρηγόρης Ρουσάκης και Ματίνα Αλεξανδρή, καθώς επίσης η υποψήφια διδάκτωρ Δανάη Λαμπρίδου του ΕΚΠΑ.
Ολόκληρη η επιστημονική δημοσίευση εδώ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έρευνα - «βόμβα»: 19 τεράστια ρήγματα απειλούν την Ελλάδα με σεισμούς έως 7,4 Ρίχτερ (ΧΑΡΤΗΣ)
- Τέλος δώρα και αναδρομικά στους απόστρατους και συνταξιούχους με την τροπολογία για τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια
- Οριστική Διακοπή Συνεργασίας OPEN με τον κ. Μαίανδρο Φουρθιώτ
- Η τραγουδίστρια που έκανε τους κριτές να καθίσουν σε μία καρέκλα
- Τι θα γίνει με όσους συνταξιούχους δεν έκαναν αίτηση για τα αναδρομικά
- Κατσίφας: Το άγνωστο περιστατικό που αποκαλύπτει πως «είχε δει» το θάνατό του
- Τέλος ο Φουρθιώτης από το Open -Εχασε τη δίκη, τον έδιωξαν από το κανάλι
- Την κορόιδευαν για τα κιλά της αλλά μόλις την είδαν στον σχολικό χορό έμειναν όλοι άφωνοι
- Έρευνα - ΣΟΚ: 19 τεράστια ρήγματα απειλούν την Ελλάδα με σεισμούς έως 7,4 Ρίχτερ (ΧΑΡΤΗΣ)
- Εκτός «Open» ο Μένιος Φουρθιώτης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Δράμα: Ξεκινά η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων
- Ελληνική ερευνητική ομάδα: 19 μεγάλα ενεργά ρήγματα στον βυθό του Αιγαίου
- Κοζάνη: Ο Γιάννης Πετρίδης ένα βράδυ στην Κοζάνη
- Φλώρινα: Αντιπεριφερειάρχης: «Ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά τις 19 Νοεμβρίου»
- Διαμαρτυρία των εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών έξω από το ΥΜΑΘ
- Διδυμότειχο: Π. Πατσουρίδης: «Θέλουμε την γρήγορη αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ»
- «Καμπάνες» για ναρκωτικά στις φυλακές Αλικαρνασσού
- Διδυμότειχο: Συμφώνησαν για πολυεπίπεδη ανάπτυξη συνεργασιών οι δήμαρχοι Διδυμοτείχου και Σβίμπερντινγκεν Γερμανίας
- Με αεροσκάφος της «ΖΕΥΣ» ο εορτασμός του Αγίου Μηνά
- Καβάλα: Δασικοί χάρτες
![Ελληνική, Αιγαίου,elliniki, aigaiou](https://images32.inewsgr.com/3252/32527006/elliniki-erevnitiki-omada-19-megala-energa-rigmata-ston-vytho-tou-aigaiou-160.jpg)
- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Ελληνική ερευνητική ομάδα: 19 μεγάλα ενεργά ρήγματα στον βυθό του Αιγαίου
- Σοβαρό επεισόδιο στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου
- «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» (διαφορετικά κάντε ένα Google) στο θέατρο Τόπος Αλλού
- Σε Χανιά και Ηράκλειο ο Δημήτρης Κουτσούμπας
- Όλοι οι φορείς του τουρισμού στην 34η Philoxenia (video)
- Απόψε η εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λάρισα
- Κοζάνη: Ο Γιάννης Πετρίδης ένα βράδυ στην Κοζάνη
- «Η μεγάλη διαδήλωση του ενός» στο Θέατρο Αλεξάνδρεια
- Με αεροσκάφος της «ΖΕΥΣ» ο εορτασμός του Αγίου Μηνά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άνθιμος σε Ιερώνυμο:Εκτέθηκε στη συναλλαγή με Τσίπρα. 16 Νοεμβρίου Ιεραρχία
- Get Connected και... μάθε τι σου προσφέρει η Ευρώπη!
- Νέα επιστημονικά ευρήματα για τα προϊόντα θέρμανσης καπνού
- Η ανακοίνωση Αρχιεπισκοπής για αυτοκεφαλία Ουκρανικής Εκκλησίας
- Από το Ελσίνκι ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
- Σεισμούς έως 7,4 Ρίχτερ «κρύβει» ο βυθός στο Βόρειο Αιγαίο
- Με άρωμα τρομοκρατίας η επίθεση στη Μελβούρνη
- Λ. Κρέτσος: Τα συνεχιζόμενα παραπλανητικά δημοσιεύματα του «Φιλελεύθερου» αποκαλύπτουν πλέον ανομολόγητους στόχους
- Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον νέο Πρέσβη της Βουλγαρίας
- Το Λονδίνο δεν θα αποδεχθεί μια συμφωνία που να διαχωρίζει τη Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο