Ελβετία: Αύξηση κατά 50% σε παιδοψυχιατρικά περιστατικά – Ανησυχία και στην Ιταλία

23:54 23/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πανδημία επηρεάζει το μυαλό και τον ψυχισμό των παιδιών και εφήβων, σύμφωνα με δηλώσεις Ελβετών επιστημόνων οι οποίοι τονίζουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα περιστατικά έκτακτης νοσηλείας σε παιδοψυχιατρικές κλινικές καθώς εκτός από φοβίες και άγχος, παρατηρείται στους νέους και ο κίνδυνος αυτοκτονιών.

Σύμφωνα με τον ελβετικό Tύπο, ο Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής για Παιδιά και Εφηβικής Ψυχιατρικής στη Βέρνη δήλωσε ότι τα παιδοψυχιατρικά περιστατικά αυξήθηκαν σε σχέση με

το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 κατά 50%, με αποτέλεσμα οι κλινικές να παρουσιάζουν πληρότητα και το προσωπικό να κινείται στα όρια της αντοχής του.

Οι επιστήμονες βλέπουν πολλούς νέους να υποφέρουν από φόβους και ιδιαίτερα από άγχος, επειδή θεωρούν το μέλλον τους αβέβαιο ή επειδή ανησυχούν για την υγεία των γονιών ή των παππούδων τους.

Παράλληλα, παρατηρούν μια απότομη αύξηση σε πολύ σοβαρές κρίσεις με απόπειρες αυτοκτονίας που οφείλονται σε διάφορους λόγους, ενώ καταγράφονται και πάρα πολλές πρώιμες ψυχωτικές εκδηλώσεις με απώλεια της πραγματικότητας.

Ως ερμηνεία οι επιστήμονες αναφέρουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι την κατάσταση λόγων των μέτρων περιορισμού τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι. Στο σχολείο, υπάρχουν απαγορεύσεις συγχρωτισμού και επικοινωνίας καθώς και η υποχρέωση χρήσης μάσκας, ενώ και στο σπίτι τα πράγματα φαίνεται να μην λειτουργούν ομαλά, αφού υπάρχουν γονείς που εργάζονται διαδικτυακά από το σπίτι, με αποτέλεσμα οι νέοι να αποκτούν μια έντονη εξάρτηση από τα κοινωνικά δίκτυα και την τηλεόραση. Τα παιδιά και οι έφηβοι, όντας απομονωμένοι, παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, συνομιλούν με φίλους μόνο ηλεκτρονικά και παρακολουθούν ταινίες χωρίς διακοπή, μια πραγματικότητα που τους δημιουργεί έντονη πίεση.

Οι γιατροί πάντως, όπως στο παράδειγμα του διευθυντή της παιδοψυχιατρικής πανεπιστημιακής κλινικής της Βασιλείας Αντρί Ντι Γκάλο, προειδοποιούν πως είναι σημαντικό να αξιολογείται πολύ προσεκτικά ποιος χρειάζεται επειγόντως βοήθεια και ποιος πρέπει και μπορεί να περιμένει αυτή τη στιγμή.

Ο Αντρί Ντι Γκάλο τονίζει ότι ένα έτος αβεβαιότητας σε μια νεαρή ζωή μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο σοβαρό από ό,τι για τους ενήλικες, όπου ένα έτος αποτελεί μόνο ένα μικρό κλάσμα της ζωής.

Εν τω μεταξύ, και Ιταλοί ψυχίατροι τονίζουν ότι τα ψηφιακά μαθήματα σε μεγαλύτερους μαθητές στο σπίτι έχουν αντίκτυπο στην ψυχική κατάσταση και την πνευματική ανάπτυξη.

Η σύγχυση μεταξύ της πραγματικής και της εικονικής επικοινωνίας βαίνει διαρκώς αυξανόμενη στους νέους, όπως δήλωσε ο ο Ιταλός ψυχίατρος Μάσιμο ντι Τζιαναντόνιο. Σημείωσε πως αυτό, κατά την άποψή του, θα μπορούσε να επιβραδύνει το χρόνο που χρειάζεται ένας νέος για να ωριμάσει, να γίνει αυτόνομος και να αναπτύξει ένα αίσθημα ευθύνης.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση (Στρασβούργο) Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα