Εμβόλιο Οξφόρδης: Τυχαία η αποτελεσματικότητα ; Εμπλοκή με 55χρονους εθελοντές

17:33 26/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Αντιμέτωπη με κρίσιμα ερωτήματα, μετά την παραδοχή λάθους στη δοσολογία που έλαβαν οι εθελοντές, βρίσκεται, σύμφωνα με τους Financial Times η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca που συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για το εμβόλιο του οποίου η αποτελεσματικότητα όπως ανακοινώθηκε, ξεπερνά το 90%.

Η αποτελεσματικότητα αποδίδεται σε εθελοντές

ηλικίας κάτω των 55 ετών και μάλιστα σε δοσολογικό σχήμα που άλλαξε απροσδόκητα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Κατά πολλούς πλέον θεωρείται  «τυχαία» η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, που προέκυψε από δύο διαφορετικές δοσολογίες. Η πρώτη ομάδα των εθελοντών έλαβε δύο ίδιες δόσεις το μήνα, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε μισή δόση και, στη συνέχεια, πλήρη δόση.

Στο 62% υπολογίστηκε η αποτελεσματικότητα για την πρώτη, μεγαλύτερη ομάδα. Στη δεύτερη ομάδα, ήταν 90%, όμως εκεί ήταν όπου ξεκίνησε το λάθος.

Ο Moncef Slaoui, επικεφαλής του χρηματοδοτικού προγράμματος ανάπτυξης εμβολίων στις Ηνωμένες Πολιτείες (Warp Speed), κατήγγειλε ότι η δεύτερη υποομάδα περιορίστηκε  σε άτομα ηλικίας 55 ετών και κάτω. Μάλιστα οι εθελοντές ήταν λιγότεροι συγκριτικά με εκείνους  που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις.

«Παράλειψη» για την Οξφόρδη και την AstraZeneca αποτελεί το γεγονός  ότι δεν αποκαλύφθηκε μέση ηλικία των εθελοντών τη Δευτέρα, όταν έγιναν οι ανακοινώσεις της αποτελεσματικότητας.

Χθες, η Οξφόρδη αναγνώρισε ότι στις μεταγενέστερες φάσεις των κλινικών μελετών της χορηγήθηκε κατά λάθος μισή δόση αντί πλήρους, ενώ αναφορικά με την απόφαση να ακολουθηθούν δύο παράλληλα σχήματα δοκιμών, επισημάνθηκε ότι η αλλαγή στην τακτική δοσολογίας, εγκρίθηκε από τους ρυθμιστές του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Επιβεβαιώνεται ότι όλες οι παρτίδες του εμβολίου είναι ισοδύναμες», ανακοινώθηκε στη συνέχεια.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca πρόσθεσε ότι ακόμη κι αν το όριο αποτελεσματικότητας του εμβολίου πέσει στο 70%, «αυτό θα εξακολουθεί να εγκρίνεται». Ωστόσο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αναλυτής της SVB Leerink, Geoffrey Porges «στοιχηματίζει» ότι είναι απίθανο το εμβόλιο της βρετανικής εταιρείας AstraZeneca να λάβει έγκριση κυκλοφορίας στις ΗΠΑ αφού η εταιρεία «προσπάθησε να εξωραΐσει τα αποτελέσματά των τριών πρώτων φάσεων των κλινικών δοκιμών».

Οι διεθνείς αγορές αντανακλούσαν ήδη τις ανησυχίες με τις εισηγμένες στο Λονδίνο μετοχές στην AstraZeneca να παρουσιάζουν απώλειες άνω του 6%. Αντίθετα, οι μετοχές της αμερικανικής εταιρείας Pfizer και της BioNTech έχουν αυξηθεί 6% και 14% αντίστοιχα, ενώ για την επίσης αμερικανική Moderna η αύξηση ανέρχεται σε 11%.

Ανησυχίες σχετικά με τις κλινικές δοκιμές σε διάφορες χώρες

Εκτός από τα διαφορετικά δοσολογικά σχήματα, υπήρχαν επίσης διαφορές μεταξύ των ομάδων ελέγχου σε διαφορετικές χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στους συμμετέχοντες της ομάδας placebo, που δεν έλαβαν το εμβόλιο Covid-19 χορηγήθηκε ένα μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο. Στη Βραζιλία πήραν ένα αλατούχο εικονικό φάρμακο. Ασυμφωνίες poy οδήγησαν στην υπόδειξη ότι τα δεδομένα είναι πολύ ανομοιογενή για να συνδυαστούν σε μέσο όρο αποτελεσματικότητας.

Παρά τις αμφιβολίες, το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca έχει «πλεονέκτημα» ότι είναι φθηνότερο από τα εμβόλια mRNA των Moderna και Pfizer / BioNTech και μπορεί να αποθηκευτεί σε ψυγείο εκτός από καταψύκτη, αναφέρει τέλος το δημοσίευμα.

Πηγή: Financial Times

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα