Ένα ελαιόδεντρο για κάθε ψυχή που χάθηκε στο Άουσβιτς

16:15 8/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος με τίτλο «Ποτέ Ξανά. 75 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιρκενάου» διοργανώνονται το διάστημα από 14 έως 18 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη.
Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων είναι η σιωπηρή πορεία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μαρτίου, στις 11:30 το πρωί, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και τερματισμό τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.
«Φέτος είναι η έκτη χρονιά που θα γίνει η πορεία μνήμης,

μια ιδέα που αγκαλιάστηκε από τον κεντρικό δήμο. Η ιστορία του εβραϊκού ζητήματος ήταν κάτω από το χαλί. Αποφασίσαμε σιγά σιγά να αναδείξουμε την εβραϊκή ταυτότητα της πόλης. Δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον εάν δεν ξέρεις το παρελθόν. Και το παρελθόν της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά πλούσιο» υποστήριξε, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
«Στην αρχή είχαμε μια αγωνία για το πόσα άτομα θα συμμετέχουν στην πορεία αυτή και εάν θα έχουμε αντιδράσεις από τη Χρυσή Αυγή. Έχουμε δύο εκπροσώπους στο δημοτικό συμβούλιο. Ο επικεφαλής περιφρονεί το δημοτικό συμβούλιο, έρχεται, εκφωνεί υβριστικά ή εμπρηστικά λόγια και φεύγει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Χρυσαυγίτες δεν ξέρουν τι θα πει διάλογος. Οι Χρυσαυγίτες δεν μιλάνε, χτυπάνε» πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Ο κ. Μπουτάρης στάθηκε στη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στην ολοκλήρωση ενός μητροπολιτικού πάρκου, στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου θα φυτευτούν 40.000 – 50.000 ελαιόδεντρα στη μνήμη του καθενός από τους Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής καθώς επίσης στην «ωρίμανση» της ιδέας για λειτουργία ενός εβραϊκού σχολείου.
Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Νικόλαος Βαρσακέλης, αφού ανέφερε πως από τους εκατοντάδες Εβραίους που σπούδαζαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ένας μεγάλος αριθμός δεν επέστρεψε ποτέ καθώς άφησε την τελευταία πνοή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης την περίοδο 1943-44, πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία αρχίζει και εμφανίζεται σε όλη την Ευρώπη ξανά το τέρας του αντισημιτισμού. Δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή, βλέπουμε σε πολλές χώρες ακροδεξιές παρατάξεις να έχουν σημαντική πολιτική δύναμη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα