Ένα ελληνικό πάρκο στην Οδησσό

14:31 7/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε μία πόλη με πλούσια ελληνική ιστορία, εκεί που στο σπίτι του Γρηγόρη Μαρασλή ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία, στην Οδησσό, εγκαινιάστηκε την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου ένα σημαντικό έργο, το «Ελληνικό πάρκο».

Αποστολή στην Οδησσό: Νατάσα Βησσαρίωνος – δημοσιογράφος της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Ακριβώς στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην περίφημη σκάλα Ποτέμκιν, σήμα κατατεθέν της Οδησσού, εκτείνεται το ελληνικό πολυθεματικό πάρκο έκτασης 34.000 τ.μ. Πρόκειται για μία όαση ξεγνοιασιάς,

με χιλιάδες δέντρα, πεζόδρομους και παγκάκια, που προσφέρει ανέμελες στιγμές στους κατοίκους και επισκέπτες της Οδησσού, αλλά και με έντονο ελληνικό χρώμα…

Αγάλματα, πιστά αντίγραφα των αρχαίων ελληνικών, είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία του πάρκου. Παράλληλα ολοκληρώνεται η δημιουργία της μεγαλύτερης παιδικής χαράς της Οδησσού (2000 τ.μ.), ελληνικού μουσείου, αφιερωμένου στους Έλληνες ευεργέτες της Ουκρανίας, αλλά και ο χώρος ελληνικού εστιατορίου, στο σημείο ακριβώς που υπήρχε πριν από 100 χρόνια. Το «Ελληνικό πάρκο» χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Ίδρυμα Μπούμπουρα, (το κόστος κατασκευής του ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ), μια κοινωφελή οργάνωση που εδρεύει στην Οδησσό και στηρίζει τους κοινωνικά αδύναμους κατοίκους της Ουκρανίας με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, έχοντας ως κύριο στόχο από την ίδρυσή της, την προβολή της ελληνικής ιστορίας της Οδησσού και την ενδυνάμωση του ελληνικού στοιχείου της πόλης.

Ο δήμαρχος της Οδησσού Γενάντι Τρουχάνοφ, παρασημοφορεί με το μετάλλιο «Γρηγόρης Μαρασλής» τον Παντελή Μπούμπουρα, για την προσφορά του στην πόλη

Τα εγκαίνια του πάρκου πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της επετείου της ίδρυσης της Οδησσού, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 224 χρόνια της πόλης, υπό τους ήχους του «Ζορμπά» και με τον δήμαρχο της πόλης κ. Γενάντι Τρουχάνοφ να παρασημοφορεί τον πρόεδρο του Ιδρύματος Μπούμπουρα, κ. Παντελή Μπούμπουρα για την πολύτιμη προσφορά του στον τόπο, με το μετάλλιο «Γρηγόρης Μαρασλής».

Ο κ. Παντελής Μπούμπουρας, που εμπνεύστηκε και δώρισε το πάρκο, εξέφρασε τη χαρά του που στη δεύτερη πατρίδα του, στην Οδησσό, την πόλη των Ελλήνων, υπάρχει πια το Ελληνικό πάρκο. «Ευχαριστώ τον Θεό που πριν από 21 χρόνια με έστειλε στην Ουκρανία, σε μια πόλη γεμάτη Έλληνες, γιατί αν δεν υπήρχε η Οδησσός δεν ξέραμε πότε θα ελευθερωνόμασταν».

Το παρών στα εγκαίνια από ελληνικής πλευράς έδωσαν ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράστασης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο κ. Αλέξανδρος Μπουντούρης, η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής για την UNESCO κα. Καίτη Τζιτζικώστα, ο κ. Παναγιώτης Φασούλας, αλλά και ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, και ο Αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Βεντούρης, αφού φέτος κλείνουν 25 χρόνια από την αδελφοποίηση των δύο λιμανιών, της Οδησσού με τον Πειραιά.

#td_uid_1_5b92815c14966 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_5b92815c14966 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_5b92815c14966 .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_5b92815c14966 .td-doubleSlider-2 .td-item4 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_5b92815c14966 .td-doubleSlider-2 .td-item5 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_5b92815c14966 .td-doubleSlider-2 .td-item6 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_5b92815c14966 .td-doubleSlider-2 .td-item7 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_5b92815c14966 .td-doubleSlider-2 .td-item8 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_5b92815c14966 .td-doubleSlider-2 .td-item9 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_5b92815c14966 .td-doubleSlider-2 .td-item10 { background: url( 0 0 no-repeat; } 1 of 10 Άποψη του Ελληνικού Πάρκου. Μια όαση πρασίνου, 34.000 τ.μ. στο κέντρο της Οδησσού. Μώραλης, Μπουντούρης, Μπούμπουρας, Κλίμκιν και Τρουχάνοφ εγκαινιάζουν το πάρκο. “The Beginning of begins”. Γλυπτό του διάσημου Ουκρανού γλύπτη Μιχαήλ Ρέβα, στο κέντρο του πάρκου. Κάτοικοι της Οδησσού, ελληνικής και ουκρανικής καταγωγής, χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στα εγκαίνια. Στιγμιότυπο από τους εορτασμούς των 224 χρόνων από την ίδρυση της Οδησσού. Ομοιώματα των Ξάνθου, Σκουφά και Τσακάλωφ, στο Μουσείο Φιλικής Εταιρείας της Οδησσού. Κορίτσια ουκρανικής καταγωγής ντυμένα ως αρχαίες Ελληνίδες, λίγο πριν παρουσιάσουν χορευτικό δρώμενο. Η ελληνική εκκλησία της Αγίας Τριάδας είναι η παλαιότερη εκκλησία της Οδησσού. Η προτομή του Γρηγόριου Μαρασλή, δημάρχου της Οδησσού για 17 χρόνια, δεσπόζει στην ελληνική πλατεία. Σηματοδότης για την οδό των Ελλήνων. Οι Έλληνες της Οδησσού περηφανεύονται ότι είναι μεγαλύτερη από την Σταδίου!

«Όσο περπατάς στο δρόμο και βλέπεις μικρά παιδιά να χορεύουν συρτάκι, καταλαβαίνεις πόσο ελληνική είναι σήμερα η Οδησσός. 224 χρόνια από τη δημιουργία της και δε μπορεί να φανταστεί κανείς την Οδησσό, χωρίς τους Έλληνες» δήλωσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας, κ. Παβλό Κλίμκιν.

Στο ιστορικό κέντρο της Οδησσού άλλωστε αποπνέει ακόμη και σήμερα ελληνικό αέρα. Με την οδό των Ελλήνων, το μουσείο Φιλικής Εταιρείας, την ελληνική πλατεία, την ελληνική εκκλησία της Αγίας Τριάδας, και τόσα άλλα στοιχεία που θυμίζουν την ελληνική ιστορία της και τους μεγάλους ευεργέτες (Φλογαΐτης, Μαρασλής, Ροδοκανάκης κ.α.).

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως στα επόμενα σχέδια του κ. Παντελή Μπούμπουρα, είναι να μετατραπεί σε μουσείο το «Ροδοκανάκειο Παρθεναγωγείο» της Οδησσού, καθώς και το σπίτι του Υψηλάντη στο Κισινάου.

Μεγαλόπνοα σχέδια – θα αναλογιστεί κανείς – αλλά η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι Έλληνες της Διασποράς κατάφερναν πάντα να υλοποιούν τα όνειρά τους, προβάλλοντας την πατρίδα τους, όπου γης.

Στο παρακάτω απόσπασμα από την εκπομπή Απευθείας της ΕΡΤ, η Νατάσα Βησσαρίωνος μιλάει για τα εγκαίνια του πάρκου και το ελληνικό χρώμα της Οδησσού.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οδησσό,odisso