Ένα γιγάντιο κρυφοηφαίστειο είναι η «έκπληξη» του πλανήτη Δήμητρα

10:51 2/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα κρυφοηφαίστειο που ξερνά λιωμένο πάγο, αντί για λάβα, καθώς και κρατήρες μικρομεσαίου μεγέθους, αλλά και πολλές ρωγμές στην επιφάνειά του έχει ο νάνο πλανήτης Δήμητρα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έστειλε στη γη το διαστημικό σκάφος Dawn (Αυγή) της NASA.

Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι η επιφάνεια του νάνου πλανήτη, όπου η μέση θερμοκρασία είναι μείον 113 βαθμοί Κελσίου, αποτελείται από ένα παράξενο μίγμα βράχων και πάγου σε ποσοστό 60% και 40% αντίστοιχα.

Και ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν συναντήσει κάτι ανάλογο σε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, οι έντονες δραστηριότητες που συμβαίνουν εντός του, θυμίζουν πολύ τις δραστηριότητες που συμβαίνον στη γη.

Το Αχούνα Μονς, όπως ονομάζεται το εν λόγω κρυφοηφαίστειο, δημιουργήθηκε πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια. Έκτοτε οι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν έχει σημειωθεί άλλου τέτοιου τύπου έκρηξη στον πλανήτη.

Προς το παρόν παραμένει ασαφές με ποιά υλικά τροφοδοτείται το κρυομάγμα του εν λόγω ηφαιστείου, ύψους περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, που είναι και το υψηλότερο όρος της Δήμητρας, περίπου το ήμισυ του Έβερεστ. Το κρυομάγμα πιθανώς αποτελείται από ένα μίγμα αλάτων χλωρίου ή αμμωνίας και παγωμένου νερού.

Η Δήμητρα (Ceres), που έχει ηλικία 4,5 δισ. ετών, διαθέτει στην επιφάνειά της πολύ νερό σε μορφή πάγου, η προέλευση του οποίου παραμένει επίσης απροσδιόριστη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες υπόγειου νερού ή και ένας υπόγειος ωκεανός, όπως στον δορυφόρο Εγκέλαδο, αν και το πιθανότερο είναι ότι αυτός υπήρξε κάποτε, αλλά όχι πια σήμερα. Ό,τι κι αν συμβαίνει, οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι η Δήμητρα μπορεί ακόμη και τώρα να φιλοξενήσει (μικροβιακή)ζωή.

Ακόμη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν στο νάνο πλανήτη φορτισμένα ηλιακά σωματίδια, καθώς ο ηλιακός άνεμος αλληλεπιδρά με τη Δήμητρα, φαινόμενο από το οποίο συμπεραίνεται ότι η τελευταία ίσως διαθέτει μια ασθενή ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ειδικό σκάφος της NASA θα συνεχίσει στο μέλλον να εξερευνά την μορφολογία της Δήμητρας και τις γεωλογικές διαδικασίες της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα