Ένα υπαίθριο μουσείο γεννιέται στη Δυτική Λέσβο

15:04 23/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σπάνια και σημαντικά ευρήματα αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών που διενεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, στη Λέσβο.

Η σωστική ανασκαφική έρευνα διεξάγεται από το καλοκαίρι του 2018 και έχει φέρει στο φως εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό απολιθωμένων κορμών και φυλλοφόρων οριζόντων στο τμήμα του δρόμου, που διασχίζει την προστατευόμενη

περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από την Άντισσα έως το Σίγρι.

Τη φετινή χρονιά νέες απολιθωματοφόρες θέσεις ήρθαν να προστεθούν στις υπάρχουσες, συνθέτοντας την εικόνα του υποτροπικού δάσους 20 εκατομμυρίων ετών. Τα νέα ευρήματα προσθέτουν νέα στοιχεία στο παζλ της γνώσης καθώς δίνουν νέες πληροφορίες για τα είδη, που υπήρχαν στο δάσος αλλά και τις κλιματικές συνθήκες, που επικρατούσαν στην περιοχή. Παράλληλα, προκύπτουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την τοποθεσία των ηφαιστείων, την προέλευση των ηφαιστειακών υλικών που σκέπασαν τη βλάστηση και δημιούργησαν τα απολιθώματα, τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν, τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων, οι οποίες κατέστρεψαν τη βλάστηση αλλά και πώς μέσω της διαδικασίας της απολίθωσης π δημιουργήθηκε το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις εργασίες συντήρησης των νέων ευρημάτων, ώστε στη συνέχεια να αναδειχθούν τα απολιθώματα, που διατηρούνται στη φυσική τους θέση στα πρανή κατά μήκος του νέου αυτοκινητόδρομου.

Το Μουσείο στοχεύει, να γίνουν επισκέψιμες οι υπαίθριες απολιθωματοφόρες θέσεις και να αναδειχθούν με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, μεγάλοι ιστάμενοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων στη φυσική τους θέση. Με την ολοκλήρωση των έργων, η διάσχιση του σύγχρονου οδικού άξονα θα αποτελεί μια πρωτόγνωρη και μοναδική σε διεθνή κλίμακα εμπειρία περιήγησης σε ένα ανοικτό υπαίθριο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με ευρήματα 20 εκατομμυρίων ετών.

Οι σωστικές ανασκαφές κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου αποτελούν τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων. Ευρήματα, που εντυπωσιάζουν και είναι μάρτυρες του εκτεταμένου υποτροπικού δάσους με κωνοφόρα και αγγειόσπερμα είδη, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες, δάφνες, κανέλλες, καρυδιές κ.ά., θραύσματα της ιστορίας του γεωλογικού παρελθόντος του Αιγαίου.

Το μεγάλο ανοιχτό Μουσείο θα περιλαμβάνει το σύνολο των υπαίθριων απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου και θα οδηγεί τον επισκέπτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τα πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους. Έρχεται σε συνέχεια των μυστικών που κρύβει η Λεσβιακή γη. Εναλλασσόμενα τοπία ιδιαίτερης ομορφιάς, εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί, σπάνια βιοποικιλότητα και πολιτιστικοί θησαυροί αιώνων συνθέτουν το ψηφιδωτό της Λέσβου, που έχει χαρακτηριστεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO σε όλη της την έκταση.

The post Ένα υπαίθριο μουσείο γεννιέται στη Δυτική Λέσβο appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα