Ενεργειακός “κόμβος” η Κρήτη

11:35 8/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της ηλεκτρικής διασύνδεσης του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, δια μέσου της Κρήτης με υποθαλάσσιο καλώδιο, η οποία αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη στην ενεργειακή κάλυψη του νησιού, έγινε χθες στο Ηράκλειο, σε διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε η «Euroasia Interconnector» με την

στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Μεσόγειο και στην Ευρώπη αλλά και τα οφέλη του Ευρωπαϊκού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης, αναλύθηκαν στην ημερίδα όπου έδωσαν το παρών εκπρόσωποι της Εθνικής Αρμόδιας Αρχής Κύπρου, στελέχη της Euroasia Interconnector, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο υποθαλάσσιος αγωγός EUROASIA αρχικά θα διασυνδέσει το Ισραήλ με την Κύπρο. Θα ακολουθήσει η Κρήτη με το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς συνεχούς ρεύματος να φτάνει στην Κορακιά του δήμου Μαλεβιζίου.

Τον κομβικό ρόλο της Κρήτης στις ενεργειακές εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, επισήμανε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην ημερίδα. “Θα συμβάλλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την ενεργειακή σταθερότητα του νησιού. Ταυτόχρονα, όμως, θα βελτιώσει το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας, καθώς θα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της ρύπανσης από την καύση άνθρακα στους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, οδηγώντας στην ελαχιστοποίηση και σταδιακή παύση της λειτουργίας τους. Επιπλέον, η ολοκλήρωση του έργου θα οδηγήσει σε περιορισμό των χρεώσεων ΥΚΩ, που επιβαρύνονται όλοι οι Έλληνες πολίτες λόγω της μη διασύνδεσης της Κρήτης και ανέρχεται σήμερα σε 300 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό η υλοποίηση του έργου πρέπει να περιλαμβάνει την ολοκλήρωση και των δύο φάσεων, της μικρής διασύνδεσης από τα Χανιά στην Πελοπόννησο και της μεγάλης διασύνδεσης από την Κρήτη στην Αττική.”, είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Η αδειοδότηση του έργου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017, όπως επισήμανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αδειοδοτήσεων της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Δημοσθένης Βοϊβόντας. «Η αδειοδότηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε τρία χρόνια. Ενεργειακά θα «θωρακίσει» το νησί, θα βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη, ενώ για την χώρα θα ωφελήσει στη πολύ σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας άρα και μείωση των λογαριασμών για τους καταναλωτές πανελλαδικά. Το μεγάλο έργο αναμένεται να ξεκινήσει τέλος 2019 αρχές 2020 και να ολοκληρωθεί σε 1,5 με 2 χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα